Esports 30/06/2023

No hi haurà sanció pel cas Negreira: la UEFA admet el Barça a la Champions League

El màxim organisme del futbol europeu no penalitzarà el club blaugrana per aquest assumpte

3 min
El president del Barça, Joan Laporta

BarcelonaPer fi hi ha hagut fumata blanca. La UEFA ha informat aquest divendres al Barça que podrà disputar la pròxima edició de la Champions League i que no tindrà cap sanció pel cas Negreira. "Els investigadors de la UEFA han enllestit el seu treball amb el Barça en relació amb el cas Negreira i han conclòs, i així ho han comunicat al club avui, que el Barça és admès a tots els efectes per disputar la pròxima edició de la Lliga de Campions", ha explicat l'entitat blaugrana en un comunicat.

Així finalitza una investigació de la UEFA que va començar al mes de març i en la qual els responsables del Comitè Ètic i Disciplinari del màxim organisme del futbol europeu volien conèixer què havia passat amb el pagament de més de set milions d'euros a qui va ser vicepresident dels àrbitres espanyols, José María Enríquez Negreira, durant 17 anys.

L'ens que presideix Aleksander Ceferin aleshores havia observat una possible “violació legal” de les lleis de la UEFA i advertia que arribaria fins al final de la recerca. Unes setmanes abans, a través d'Andreu Camps, secretari general de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), ja s'havia tingut coneixement que des de la UEFA havien demanat informació per tractar d'aclarir tot el que havia passat. “D'acord amb l'article 31 (4) del Reglament Disciplinari de la UEFA, els inspectors d'ètica i disciplina de la UEFA han estat designats avui per dur a terme una investigació sobre una possible violació del marc legal de la UEFA per part del FC Barcelona en relació amb l'anomenat cas Negreira”, deia la nota que la UEFA va publicar ara fa tres mesos.

Però la feina als despatxos del Barça ha funcionat. Eren dies d'una tempesta mediàtica molt intensa. "Sembla que ja ens hagin condemnat", comentaven fonts del club, mentre tothom esperava que el president Joan Laporta fes la compareixença pública a què s'havia compromès per donar explicacions. "Està guanyant temps", afegien des dels despatxos nobles. El president va prendre la paraula a mitjans d'abril, va assegurar que el Barça no era culpable de cap delicte –al contrari, deia que l'entitat havia estat perjudicada– i s'encarregava de repartir bufetades contra tothom, des del Reial Madrid –a qui acusava de "cinisme"– fins al president de la Lliga, Javier Tebas, per haver contribuït a la investigació aportant unes proves que, posteriorment, es va comprovar que no eren vàlides.

Laporta ja va vaticinar a l'abril que la UEFA no sancionaria el Barça

En canvi, qui no va merèixer cap crítica sinó que va sortir de la roda de premsa amb un bany de sabó va ser el president de la UEFA. "El senyor Ceferin, per la seva part, està actuant amb prudència i de manera responsable", deia Laporta. "No ha caigut a la trampa del senyor Tebas, almenys de moment. Els inputs que tinc de la investigació de la UEFA és que es pronunciarà quan siguem jutjats. I com que estic convençut que el Barça serà eximit de qualsevol responsabilitat penal, tinc clar que seguirem amb normalitat".

El president de la UEFA, Aleksander Ceferin

Des dels despatxos nobles es va aplaudir la decisió de la UEFA com si fos un títol dels grans, ja que la viabilitat econòmica del Barça passava per la seva participació en la Champions. Això no vol dir que el club hagi esquivat la sanció, sinó que l'organisme futbolístic –com ja va vaticinar Laporta, que durant aquests mesos s'ha reunit personalment amb Ceferin– esperarà que se celebri el judici. I encara poden passar anys, ja que el cas Negreira està en fase d'instrucció i ni tan sols s'han citat a declarar les parts implicades.

stats