Lliga Femenina
Esports 08/09/2023

La vaga del futbol femení comença amb un embolic

Els sindicats i la patronal segueixen sense posar-se d'acord en quin ha de ser el mínim salarial

ARA
3 min
Les jugadores del Barça, celebrant un gol

BarcelonaEl Sevilla - UDG Tenerife, previst per aquest divendres a les 21 h a l’Estadi Jesús Navas de la capital andalusa, no es va jugar després d’un dia de comunicats i dubtes relacionats amb la convocatòria de vaga dels sindicats que vetllen pels drets de les jugadores de la Lliga F, la Primera Divisió del futbol femení estatal. En un dia embolicat, els dos equips van confirmar a mitja tarda la suspensió total del partit i el respecte a la vaga de les jugadores. 

El conjunt canari, de totes maneres, havia viatjat dijous a Sevilla per si finalment es desconvocava la vaga. Sense acord per al mínim salarial que demanen les jugadores, la vaga es manté. Però la jornada d’ahir va ser especialment embolicada a causa d’un possible defecte de forma en la sol·licitud de vaga, que es podria haver fet tard, de manera que en cas de no comparèixer a un partit es podria incórrer en alguna mena d’il·legalitat.

La sol·licitud de vaga es va presentar el dia 4 de setembre, però s’hauria de fer, almenys, 5 dies abans del començament de la primera jornada. Per això es va posar en dubte la legitimitat de la convocatòria de vaga per al partit programat per ahir a la nit, però no per a la resta de jornades. Des dels cinc sindicats convocants, encapçalats per Futpro, van defensar en tot moment que s’havia presentat de manera correcta.

La batalla pels ingressos comercials

"El dia d'avui, parlar d'igualat salarial en el futbol (a la Lliga masculina el salari mínim és de 182.000 euros) no és realista. Només portem un any respecte als 40 que porta la masculina. I ells reben 2.000 milions en drets audiovisuals i nosaltres només en rebem 7", argumentava en conversa amb l'ARA Beatriz Álvarez, presidenta de la Lliga F. A més, es queixa que el Consell Superior d'Esports (CSD) "obliga la Lliga F a pagar el 20% dels ingressos comercials a la RFEF a partir d'aquest curs, que representen 1,5 milions d'euros". I es pregunta: "Des de quan el pobre és qui ha d'ajudar el ric?"

En aquest sentit, fonts oficials del CSD es van posar en contacte amb l'ARA per explicar que això és conseqüència del que fet que no hi hagi un conveni de coordinació entre la Lliga F i la RFEF -malgrat que els estatuts estan aprovats des del març del 2022-. Així, tal com dicta la nova Llei de l'Esport, el CSD "va haver de resoldre aquest mes de juny els aspectes necessaris per al desenvolupament de la Primera Divisió femenina de futbol". Els dos objectius van ser "complir les funcions que la Llei de l'Esport atribueix al CSD davant la falta d'acord entre les parts" i "garantir el futur del futbol femení espanyol".

Segons el CSD, "aquest percentatge del 20%" dels ingressos comercials" que la Lliga F haurà de cedir a la RFEF serveix per "equiparar les quantitats que recull el conveni del futbol masculí i s'emmarca dins d'un sistema de distribució de la riquesa de les competicions professionals per al foment de les categories no professionals". D'altra banda, el CSD "s'ha compromès a sostenir l'estructura de la Lliga F en la seva posada en marxa entre 2022 i 2024". Això comportarà 20 milions d'euros en aquest període: 5 el 2022; 7,5 el 2023 i uns altres 7,5 el 2024.

Aquest divendres, el ministre de Cultura i Esport en funcions, Miquel Iceta, va respectar la decisió dels sindicats de convocar una vaga per a les primeres dues jornades de la Lliga F i va assegurar que el govern central contribuirà perquè el futbol professional femení aconsegueixi les quotes del masculí.

Els sindicats confirmen la vaga

Els cinc sindicats (FutPro, AFE, Futbolistas ON, CCOO i UGT) que formen part del banc social de la negociació del conveni col·lectiu ja van informar dijous que és necessari mantenir la vaga durant les dues primeres jornades de la Lliga F. "Considerem inacceptable la proposta econòmica de la Lliga F i seguim mantenint els cinc sindicats una proposta respecte al salari mínim que s'ha d'aplicar perquè les futbolistes del nostre país tinguin uns sous a l'altura del seu talent. Ens sorprèn i entristeix la posició de la patronal durant les negociacions, que en tot moment ha estat d'un ferm immobilisme davant la proposta feta pels sindicats".

D'altra banda, informen que dimecres van celebrar una assemblea amb les jugadores de la Lliga F, a les quals els va semblar "inacceptable la proposta de la patronal i els entristeix que hagin de mantenir una vaga malgrat haver rebaixat la proposta inicial a 23.000 euros anuals".

stats