El derbi
Esports 13/05/2023

"No em toquis!": quinze anys dels incidents que van deixar els derbis barcelonins sense afició rival

Aquesta temporada s'ha fet un pas més i no es pot accedir als respectius estadis amb cap símbol de l'equip visitant

3 min
Aficionats de l'Espanyol a la graderia del RCDE Stadium

BarcelonaVa ser al derbi de la temporada 2008/09. El darrer que l'Espanyol disputava a Montjuïc i el primer que vivia Pep Guardiola a la banqueta del Barça. Era el minut 68 i els blanc-i-blaus guanyaven per 1 a 0 quan va començar tot. Els Boixos Nois, que eren en un dels gols, van començar a llençar bengales. El partit es va haver d'interrompre fins que es van calmar els ànims. Al final va guanyar el Barça amb un gol de Messi de penal, al temps de descompte. Aquell va ser l'últim dia en què els aficionats del Barça podien veure un derbi al camp de l'Espanyol.

D'aquell partit es recorden les cares d'angoixa i les llàgrimes de molts aficionats que s'ho miraven amb impotència. Però les imatges més mediàtiques es van viure a la llotja, on hi havia Joan Laporta, que era al tram final de la seva primera etapa a la presidència culer. "Em van dir de tot. Vaig aguantar tot el que vaig poder, però al final vaig esclatar", recordava uns dies després en una entrevista a Marca. "Jo no els deixo entrar!", repetia una vegada i una altra Laporta, cada vegada més encès. Daniel Sánchez Llibre, president periquito, posava cara de circumstàncies mentre intentava calmar el seu homòleg blaugrana i, a la vegada, coordinar la gestió dels incidents. Encara n'hi va haver més. Mentre els jugadors s'esperaven a la zona de les banquetes i els cossos de seguretat treballaven per evitar mals majors, un dels consellers de l'Espanyol, Sebastián Javier, va voler parlar amb Laporta i el va agafar per l'espatlla. "No em toquis!", va etzibar el president culer. Una escena que, uns dies després, seria parodiada al Crackòvia. "M'estaven dient de tot i només em faltava que se m'obrís un flanc per darrere", va dir per justificar-se.

Canvi a les relacions entre Espanyol i Barça

Tot plegat va suposar un abans i un després en les relacions entre els dos clubs. L'Espanyol en va prendre nota i aquella mateixa temporada, que va tenir un altre derbi a la Copa, no va vendre entrades als aficionats blaugranes per minimitzar incidents. Una iniciativa que va tenir el suport dels Mossos d'Esquadra. També el Barça va renunciar a les localitats de cortesia per evitar especulacions. El curs següent, en què els blanc-i-blaus ja s'havien traslladat a la nova casa de l'RCDE Stadium, la directiva periquita, encara sota la presidència de Sánchez Llibre, va mantenir la mateixa política. "Quan les relacions entre els dos clubs eren bones, els derbis eren una altra cosa. Ara tot és diferent", va dir el mandatari espanyolista. Quinze anys després, lluny de relaxar-se la situació, s'ha anat més enllà i s'ha prohibit entrar als estadis amb símbols del màxim rival ciutadà.

De la mateixa manera que l'Espanyol no venia entrades al Barça, els blaugranes no en venien a l'Espanyol per als partits al Camp Nou. Tot i així, en un altre duel de Copa, el gener del 2018, una trentena d'aficionats periquitos van aconseguir entrades i van veure el duel des de la tercera graderia del camp del Barça. La cosa va acabar com el rosari de l'aurora, amb exhibició de banderes espanyoles i insults als seguidors locals. La policia els va fer fora a mig partit.

Després de revisar el protocol dels partits d'alt risc, arran dels incidents del Barça - Eintracht a l'Europa League –amb la presència massiva d'alemanys al Camp Nou, repartits per múltiples zones de l'estadi–, el Barça va fer un pas més i va prohibir, en aquests duels crítics, que els aficionats visitants poguessin accedir al Camp Nou lluint els colors de l'equip rival. Aquesta mesura es va posar en pràctica en el Barça-Espanyol de la primera volta, disputat el 31 de desembre, i va aixecar molta polseguera per part blanc-i-blava. La resposta va ser, ni més ni menys, que tornar-los la moneda "de forma recíproca". I advertint que, els culers que ja havien comprat entrades destinades al públic general, haurien de fer marxa enrere si "si portaven simbologia de l'equip visitant, com emblemes, bufandes, samarretes o qualsevol element dels colors de l'equip rival".

stats