Esports 25/01/2022

El "missatge potent" de Juan Carlos Unzué, convertit en documental

L'exporter i entrenador presenta amb Movistar el documental sobre la seva vida i la seva lluita contra l'ELA

2 min
Juan Carlos Unzué acompanyat per Luis Enrique, Pep Guardiola i Xavi Hernández en la presentació del seu documental

Barcelona"Vull que em recordeu amb un somriure. He gaudit molt tots els moments de la meva vida i ho seguiré fent fins a l'últim dia". Això ha demanat Juan Carlos Unzué a tot l'auditori que s'ha aplegat al Palau Modernista de Sant Pau per veure l'entrena del documental Informe+: vivir valELA pena. 87 minuts recullen el canvi de vida de l'exjugador i entrenador de futbol. Des del dia que va anunciar que patia esclerosi lateral amiotròfica (ELA), la malaltia ha anat avançant i maltractant el seu cos. Però ell, amb el suport, l'ajuda i l'estima dels seus, ha lluitat per seguir avançant, per seguir vivint. Al documental, Unzué, amb l'ajuda de familiars i amics, repassa com han evolucionat ell i la malaltia a més de fer un repàs de la seva carrera a la gespa i a la banqueta.

Des dels seus inicis sobre la gespa, el seu pas per l'Osasuna i el Barça, el salt a les banquetes com a segon de grans tècnics com Frank Rijkaard i Luis Enrique Martínez, i fins a arribar a ser el número u a la banqueta del Celta de Vigo i el Girona. Cada moment està recollit en un llargmetratge ple de veus pròximes al protagonista que dibuixen un home optimista, compromès i lluitador. L'ELA va transformar la seva vida des del moment en què va aparèixer amb els primers símptomes, però ni un càncer de pròstata que va irrompre enmig de la pandèmia —i pel qual va haver de passar per quiròfan— va esborrar el seu somriure perenne ni les seves ganes d'ajudar i donar veu als "seus companys d'equip", aquells que com ell lluiten contra aquesta malaltia que encara no té cura.

A més de la manera en què Unzué ha afrontat la malaltia, el documental també recull la història del Jorge Murillo i de molts altres malalts d’ELA. Ell, en un estadi molt més avançat de la malaltia, té unes limitacions molt majors: s’ha de comunicar a través d’un ordinador que controla amb els seus ulls. “L’ELA no és qualsevol malaltia. En la fase en la qual estic jo és una fase relativament primerenca, encara sense massa símptomes. En canvi, veure al Jorge dona la possibilitat de veure l’ELA en tota la seva extensió. No volem amagar res, cal explicar la realitat”, va recalcar Unzué que demana als polítics i institucions que les seves promeses no quedin en paper mullat i de debò se’ls ajudi per tal de poder tenir una vida digna.

"Estimo amb profunditat i amb obstinació la família Unzué i el Juan Carlos. És un missatge tan potent, el que dona Juan Carlos... És per a tots, és de vida. Tots ens morirem, uns abans i uns després, i el que ell tracta és d'ensenyar-nos cada dia, cada minut, que el que és important és gaudir del moment, abraçar els nostres éssers estimats i tirar endavant sempre... Ets algú especial, Juan Carlos", ha reflexionat Luis Enrique, a qui la vida va colpejar durament quan va morir la seva filla petita, després de l'estrena. Per l'esdeveniment, companys de professió i amics com Xavi Hernández, que avui complia 42 anys, o Pep Guardiola, entre molts d'altres que l'han acompanyat en el camí, han volgut estar presents i gaudir d'un documental que vol transmetre la lluita constant de Juan Carlos Unzué i la seva família per tirar endavant en un moment d'adversitat.

stats