Futbol
Esports 27/06/2023

El miracle de l'Eldenc: de tenir uns propietaris relacionats amb la màfia a ascendir al futbol professional

Fa sis anys el Barça B el va golejar (12-0) i els directius van denunciar l'antiga propietat per arreglar partits

3 min
Afició i jugadors de l'Eldenc celebrant l'ascens a Segona Divisió

BarcelonaL'ascens de l'Eldenc a Segona Divisió és gairebé la història d'un miracle. El conjunt valencià d'Elda (Vinalopó Mitjà) va rubricar la feina aquest diumenge eliminant el Reial Madrid Castella a la pròrroga (3-3) després del segon i definitiu partit de la final pel play-off per pujar a Segona Divisió i, per tant, entrar al futbol professional. Aquest ascens arriba sis anys després d'un gran escàndol, relacionat amb l'antiga propietat de l'Eldenc, un grup inversor italià.

L'1 d'abril del 2017 el Barça B va golejar-los 12-0 en un partit corresponent a l'antiga Segona Divisió B. Aquesta inusual golejada va destapar una presumpta trama de frau en el futbol estatal, darrere de la qual hi hauria la màfia. Si inicialment es va apuntar a la nàfia italiana, l'Ndragheta, tal com va assegurar llavors el president de la gestora del club, David Aguilar, altres informacions van apuntar també a la màfia xinesa. La rivalitat entre les dues màfies va fer explotar el cas. En total s'haurien intentat arreglar cinc partits. Es van fer cinc detencions, que van quedar en llibertat amb càrrecs, i jugadors com Cheikh Saad també van denunciar com els volien comprar per deixar-se guanyar. El cas segueix pendent de judici, sis anys després, amb una investigació que traspassa les fronteres espanyoles.

Aquella temporada l'Eldenc baixava a Tercera Divisió i el 2019, aquest club fundat el 1921 per una penya blaugrana d'Elda, gairebé va fregar la desaparició per culpa dels deutes. Un descens als inferns no gens llunyà que contrasta amb l'èxit recent de l'entitat. Quan el club semblava condemnat a l'oblit, va aparèixer Pascual Pérez, un empresari del sector alacantí. És l'únic accionista del club i se'n va fer càrrec l'any 2020 assumint els 250.000 euros de deute que arrossegava l'entitat.

Finetwork, el gegant darrere de l'Eldenc

Pérez és el propietari de Finetwork, un proveïdor de serveis d'internet que s'ha vist embolicat els últims dies en una polèmica relacionada amb el desacord pels pagaments en concepte de patrocini relacionats amb la Lliga F (la primera divisió estatal del futbol femení). Finetwork, amb una facturació de 93 milions d'euros el darrer curs, és una empresa ascendent i que manté vincles publicitaris amb cares conegudes com el cantant Alejandro Sanz, el pilot Fernando Alonso (també amb l'equip de F1 Aston Martin) o Joaquín Sánchez, retirat del futbol aquesta mateixa temporada. La companyia també és la principal patrocinadora d'equips com la Reial Societat i el Betis, alhora que manté acords comercials amb la Federació Espanyola de Futbol.

L'empresari, de 47 anys, poc amic dels micròfons i que va convertir el club en una societat anònima, ha invertit força diners en l'Eldenc. D'aquesta manera s'explica com aquesta modesta entitat ha aconseguit dos ascensos en tres anys fins a tornar al futbol professional, on ja va jugar entre els 50 i 60. Pérez, molt gelós de la seva imatge –no fa entrevistes i circulen molt poques fotografies seves–, ha dotat l'entitat alacantina d'un dels pressupostos més alts de la categoria, d'una plantilla competitiva i també manté els aficionats contents amb promocions molt econòmiques per acompanyar l'equip als desplaçaments.

La joia de la corona de l'Eldenc, un nou estadi

La joia de la corona del projecte de Pascual Pérez és fer un nou estadi. Amb una població inferior als 55.000 habitants, l'empresari ja ha tramitat amb l'Ajuntament que la nova casa del club tingui capacitat per a 18.000 espectadors i que, a més d'acollir els partits de futbol, serveixi també per fer-hi "esdeveniments culturals". La previsió és que inclogui pàrquing per a 3.000 persones i una zona hotelera i comercial annexa. L'actual estadi, el Nuevo Pepico Amat, queda petit per a un equip que no ha vingut només de pas al futbol professional, sinó que de la mà del poderós propietari de Finetwork s'hi vol quedar.

stats