05/06/2023

Per què Messi no ha de tornar al Barça?

2 min
Leo Messi somrient a l’entrega del premi Laureus.

Si hi ha un tret distintiu que ha definit el Barça de Xavi és la competitivitat. Ha guanyat la Lliga per la seva solidesa i generositat en l’esforç. No ha sigut un campió brillant ni atractiu, sinó fiable i solidari. Malgrat que Lewandowski ha sigut clau, costaria posar el polonès per davant de Ter Stegen, Araujo o Christensen a l’hora d’assenyalar els jugadors més transcendentals del grup. Fins i tot Pedri, a causa de les lesions, no se’l pot situar per sobre dels defenses. Ha guanyat el bloc, les ganes de mossegar, la fam de títols després d’una llarga travessia pel desert. La pressió alta més que el joc associatiu.

Aquest estiu l’equip s’ha de reconstruir novament. Cal fer un salt de qualitat a la plantilla per continuar sent fiable a Espanya i competitiu a Europa després de l’enèsim fracàs. Sense un duro a la butxaca, Alemany i Laporta hauran de tirar d’enginy i esprémer cada cèntim. En aquest context de dificultat màxima, i més sabent que el Madrid anirà voraç i ostentós al mercat, el Barça ha de continuar incidint en la idea de conjunt fiable, competitiu, coral, que de mica en mica creixi en l’aposta futbolística. Més enllà del substitut de Busquets, falta algú que entengui el futbol de Pedri i que sigui capaç de donar identitat a l’equip si falla el canari: quan aquest curs Pedri es va lesionar, el futbol es va acabar.

Davant d’aquest panorama, i amb la falta de desequilibri que té el Barça actual, portar Messi és una opció. Però l’argentí és una aposta de risc perquè desfaria l’ecosistema de solidaritat que ha sustentat el Barça. Avui dia, si un futbolista desisteix a l’hora de defensar, l’equip ho nota. No passarà res contra rivals petits, però quan arribi l’hora de la veritat penalitzarà en excés. En una competició d’exigència curta com el Mundial, on els sentiments juguen un paper decisiu, es pot compensar com va demostrar l’Argentina. Però en una temporada completa és difícil. I Messi, a més, tindrà un any més.

No sé si el Barça està fent un esforç real per portar l’argentí de nou a Barcelona o simplement està fent veure que està fent tot el que pot. En tot cas, obrir la porta al millor futbolista de tota la història seria trencar els equilibris i lideratges actuals, incorporar una motxilla plena de talent però molt pesada per a un equip en construcció. ¿Messi s’adaptaria al nou ecosistema de Xavi o tot tornaria a girar al voltant seu? La resposta és evident: és tan gran que ho eclipsaria tot. Si hi ha pocs diners cal destinar-los a construir un projecte de futur mentre recordem amb orgull que Messi ha sigut el millor.

stats