Futbol
Esports 17/01/2022

El Messi menys Messi lluny del Barça

L'argentí ha exhibit el seu potencial a la Champions, però al campionat francès presenta unes xifres molt pobres

4 min
Messi durant el seu primer partit amb el PSG

BarcelonaMentre el Barça segueix un procés de reconstrucció basat en el protagonisme dels joves, Leo Messi encara no s'ha calçat les botes aquest 2022 amb el PSG. L'argentí tot just acaba de passar el coronavirus i aquest dijous feia una publicació a les xarxes socials en què deia que li ha costat més del que pensava recuperar-se però que havia treballat al 100% per poder estar a punt per a un any "ple de reptes bonics". Encara s'haurà d'esperar una mica més per tornar a veure'l damunt del terreny de joc, ja que segueix entrenant-se al marge i està pràcticament descartat per jugar aquest cap de setmana contra el Brest.

Quan Messi parla de "reptes bonics" ho fa en referència, especialment, a la Lliga de Campions, que no aixeca amb els seus braços des de la final de Berlín del 2015. L'estampa de veure l'argentí, juntament amb Neymar i Mbappé, celebrant el trofeu a la final de Sant Petersburg és el somni humit del propietari del club parisenc, el xeic Nasser al-Khelaifi. Potser aquesta és l'única i l'última temporada que tots tres juguen plegats en l'artificiós projecte francès, ja que Mbappé segueix sense renovar mentre Florentino Pérez descompta els dies per dur-lo al Reial Madrid.

El conjunt blanc serà un os dur de rosegar als vuitens de final de la Champions, partit en què el PSG necessitarà la millor versió de Messi, que només han vist a França en comptades ocasions. Això sí, l'argentí ha mostrat el seu potencial en la màxima competició europea com en el triomf al Parc dels Prínceps contra el Manchester City (2-0), però no n'ha tingut prou per classificar el seu equip com a primer de grup. Malgrat que el trident de luxe del conjunt francès ha volgut exhibir sintonia amb algunes fotografies de tots tres plegats a les xarxes socials, la química entre Messi, Neymar i Mbappé s'ha vist poc, en canvi, en el campionat francès.

L'aportació de l'excapità blaugrana és notable a la Lliga de Campions, amb cinc gols en cinc partits, tot i que el seu equip es va veure superat en el duel decisiu per la primera posició contra el conjunt de Pep Guardiola a l'Etihad (2-1). En canvi, a la lliga francesa, les xifres de Messi contrasten amb les que durant tants anys van fer feliços els aficionats blaugranes. L'argentí, embolicat en algunes polèmiques quan tot just començava a entrar l'equip per la gestió que Mauricio Pochettino feia dels seus esforços, havia aconseguit abans d'acabar l'any la regularitat pel que fa a minuts (va jugar sencers els sis partits del campionat abans d'agafar el coronavirus), però només ha marcat un únic gol, contra el Nantes.

"Els seus números a la Ligue 1 s'expliquen, en part, perquè el PSG sovint s'enfronta contra equips molt defensius, físics i que juguen molt tancats al darrere. Això, evidentment, fa que sigui més complicat trobar els espais per marcar diferències al futbol francès. En canvi, a la Champions els partits són diferents, amb més anades i vingudes, en què Messi ha pogut expressar millor el seu futbol", explica a l'ARA el periodista expert en l'anàlisi de futbol internacional, Alain Valnegri. Però, al Barça, l'argentí també topava sovint amb defenses tancades i se'n sortia amb unes grans dades golejadores.

Els canvis al mig del camp

En aquest sentit, Valnegri apunta un altre factor crucial: "Un dels problemes principals que afecten Messi és que el PSG encara no ha definit un mig del camp titular que hagi jugat una desena de partits de forma regular. Això impedeix que hi hagi els automatismes necessaris per fer rendir millor Messi. Si l'argentí no troba en l'equip una estructura i un suport definit que l'ajudi a marcar les diferències en l'últim terç del camp, això repercuteix directament en el seu rendiment". En els últims sis partits de la Ligue 1 que l'exblaugrana va jugar sencers, en cap el PSG va repetir el mateix mig del camp.

Tot i que a la lliga francesa Messi ha repartit cinc assistències, les pobres xifres golejadores han fet que l'argentí, sovint, hagi sigut l'ase dels cops de la premsa del país gal. També ho ha sigut l'entrenador, Mauricio Pochettino, que està constantment qüestionat mentre plana sobre seu l'allargada ombra de Zinedine Zidane. Malgrat que el PSG compta amb un trident de luxe, del qual Valnegri destaca que "Messi no ha tingut gaires problemes per adaptar-s'hi", l'analista recorda que l'argentí, entre que va entrar tard a l'equip i que ha tingut alguns problemes amb les lesions i, últimament, amb el coronavirus, "no ha pogut jugar gaires partits". En total, n'ha jugat cinc de Champions i onze de la Ligue 1.

Messi mirant-se Pochettino amb cara de circumstàncies.

Neymar també ha tingut problemes físics, fet que explica la dificultat que l'argentí i el brasiler han tingut per jugar plegats. "Quan han coincidit, s'han buscat constantment. També amb Mbappé", remarca, però, Valnegri. Malgrat això, en alguns partits contra rivals de la part alta del campionat francès en què han jugat tots tres, com en la derrota contra Stade Rennes (2-0) o l'empat contra l'Olympique de Marsella (0-0), les coses no li han acabat de rutllar a l'argentí amb el PSG. Uns resultats, però, que no impedeixen que el conjunt parisenc vagi líder a la Ligue 1 amb un bon coixí de punts.

stats