Pilota d'Or

Messi guanya la seva primera Pilota d'Or per mèrits lluny del Barça

El futbolista argentí ha aconseguit per vuitena vegada el guardó gràcies a vèncer el Mundial amb la seva selecció

4 min

BarcelonaLeo Messi ha alçat al Théâtre du Châtelet de París la seva vuitena Pilota d'Or, la primera que guanya pels seus mèrits lluny del Barça. La victòria al Mundial de Qatar i els set gols que hi va marcar han estat la principal fortalesa de l'astre de Rosario, que va guiar l'Argentina en la seva èpica trajectòria després de començar amb derrota contra l'Aràbia Saudita (1-2). "Vaig tenir la sort d'estar en el millor club del món, en el millor equip de la història, i això m'ha permès guanyar molts títols", ha explicat Messi en referència al Barça durant el seu discurs després de rebre el preuat premi davant un públic dempeus. Els blaugranes Robert Lewandowski i Ilkay Gündoğan han estat dotzè i catorzè, respectivament.

"No tinc dubtes que Haaland –segon– i Mbappé –tercer– durant els pròxims anys guanyaran aquest premi. Veig molts joves aquí que sé que ens donaran molt bon futbol", ha afegit l'argentí, que s'ha recordat de l'aniversari del traspassat Diego Armando Maradona. Messi, per aconseguir el guardó que organitza France Football (i en el qual voten 170 periodistes d'arreu del món), ha superat Erling Haaland, màxim golejador del City el curs passat amb 52 gols en 53 partits. L'ariet noruec va aixecar el triplet: Champions, Premier i FA Cup. Per la seva banda, l'exblaugrana va guanyar la Ligue 1 i la Copa de França en un curs discret amb el PSG, eliminat pel Bayern als vuitens de final de la Lliga de Campions. Messi, que actualment és la icona de l'Inter Miami, va signar unes xifres molt més discretes amb els parisencs durant el 2022-23: 21 gols en 41 partits. Això sí, el 10 va servir 20 assistències, per 9 de Haaland.

Més tard, en la roda de premsa posterior a l'entrega de la Pilota d'Or, Messi ha tornat a parlar positivament del Barça a preguntes dels periodistes. "Segueixo el Barça com he fet sempre i com seguiré fent perquè és el club que estimo i estimaré tota la meva vida. Crec que té un gran equip, amb una barreja de jugadors joves i veterans molt bona. En un any poden passar moltes coses, però crec que el Barça està preparat per guanyar aquesta Champions", ha sentenciat el de Rosario. Als seus 36 anys, la icona argentina ha aixecat la que serà la seva última Pilota d'Or. Fa poc ja havia tingut un altre gest d'amor cap al Barça. Van ser unes declaracions quan portava, precisament, la samarreta del seu país. Messi va equiparar el bon moment de l'Argentina –el combinat albiceleste lidera el seu grup de classificació per al Mundial del 2025 amb quatre victòries en quatre partits, set gols a favor i cap en contra– amb el que va viure a Barcelona.

Tot i que l'argentí va dir que la seva selecció "estava molt a prop" d'aquell Barça, la seva època més daurada sempre serà com a blaugrana, especialment durant el període de Pep Guardiola a la banqueta. Així ho va expressar després del triomf contra el Perú del 18 d'octubre: "Aquest equip [amb relació a l'Argentina] és impressionant. No para de créixer partit rere partit i cada cop juguem millor, però comparar-lo amb el Barça, el millor equip de la història, això ja és molt".

Messi va marxar entre llàgrimes de Barcelona l'estiu del 2021. Joan Laporta va prometre durant la seva campanya electoral a la presidència del club que faria el possible per retenir-lo, però no ho va aconseguir. Després de dos anys a París amb més ombres que llums, l'argentí ha recuperat el somriure a Miami, allunyat de la pressió del futbol de primer nivell, però causant furor en uns Estats Units que l'han acollit amb bogeria.

El sentiment de Messi pel Barça, però, continua. "Tenia molta il·lusió per tornar", va explicar el juny passat, en una entrevista conjunta a Mundo Deportivo i Sport, quan ja tenia coll avall que no podria tornar a Barcelona. Des del club es va remetre de nou al fair play financer per argumentar l'intent frustrat. L'argentí, que al maig es va tatuar l'escut del Barça a la cama esquerra, no amaga els seus sentiments.

No hi ha hagut salutació entre Laporta i Messi

Després de la seva sortida traumàtica (i freda respecte a Laporta) l'estiu del 2021 i un intent posterior de tornar l'estiu passat, Messi tenia l'oportunitat de retrobar-se amb Laporta a la gala de la Pilota d'Or. Ja van coincidir al febrer, durant el premi The Best, que també va aixecar el capità de l'albiceleste. No hi va haver, però, trobada: ni foto ni encaixada de mans entre ells dos. Una salutació que tampoc s'ha produït avui durant la segona oportunitat. S'haurà d'esperar a un tercer intent. Laporta ha viatjat amb antelació a París perquè per prescripció mèdica no ho pot fer en avió de moment. El motiu és la trombosi a la cama que va patir després d'anar al Kirguizstan amb els Legends al setembre, de la qual ja està recuperat.

El desgel entre Laporta i els Messi va començar fa mesos, amb reunions entre el president i el pare del jugador. Queda suturar la ferida amb un homenatge a l'altura del millor jugador de la història del futbol i del Barça. Laporta voldria que coincidís amb el retorn del primer equip blaugrana al Camp Nou. Messi també s'ha referit a aquest possible homenatge durant la gala de la Pilota d'Or: "No es va acabar de la manera com s'hauria d'acabar. Em mereixo acomiadar-me de la gent amb la qual tanta alegria i tristor he compartit durant la meva carrera. M'agradaria acomiadar-me de Barcelona. És la meva casa, estimo el club, estimo a la gent de Barcelona. Si es dona, encanta't de poder-hi estar".

stats