Poliesportiu

"Vull fer escalada, però amb això de la regla no sé si podré"

De la menstruació a la roba inadequada: quines són les barreres que expulsen les adolescents de l'esport?

3 min
Un equip de bàsquet femení, del Club Basket Almeda, de Cornellà de Llobregat, en una imatge d'arxiu

BarcelonaUn estudi pioner realitzat a Catalunya alerta que el 70% de les noies abandonen la pràctica esportiva durant l'adolescència. Les dades, que es refereixen a joves de 12 a 16 anys, formen part de Reformular l’esport i l’activitat física per a les adolescents. Factors que influeixen en l’abandonament esportiu durant l’edat escolar, un complet treball qualitatiu coordinat per les doctores Anna Puig-Ribera i Montserrat Martín-Horcajo.

"No ens podem permetre que les adolescents deixin de fer esport, perquè és una eina generadora de benestar i salut. Moltes noies abandonen l’activitat perquè deixen de sentir-se còmodes. Fer esport entra en conflicte amb la seva vida personal", recorda Puig-Ribera. L’estudi analitza els factors que influeixen en l’abandonament esportiu en dues franges d’edat: noies de 1r d’ESO i noies de 4t d’ESO. Pel que fa al primer grup, les adolescents apunten la manca d’adequació en l’exigència, inseguretats per la regla i la roba esportiva, la inseguretat en espais masculinitzats i la manca de suport i d’un entorn esportiu de confiança. Quant al segon grup, els motius són l’exigència de l’esport i la manca de motivació, inseguretat pels canvis corporals i per la roba esportiva, problemes amb l’entorn, les companyes i el club, i la relació amb l’entrenador o l'entrenadora, que sovint tenen molta exigència i poca empatia.

Un equip femení del Club Esportiu Handbol Molins

"La menstruació és un tema que apareix molt. Els canvis corporals fan que se sentin incòmodes i insegures. Això s'agreuja quan no senten que fan esport en un entorn de confiança. Les pors creixen i la roba esportiva, que és curta i estreta, no ajuda. Tenen la sensació que si es taquen una mica es notarà molt", avança Puig-Ribera. Els testimonis anònims de les noies són molt aclaridors. "Tinc una mica de por perquè vull fer escalada, però amb això de la regla no sé si podré", relata una de les noies que han participat en l'estudi. "Fa vergonya, perquè, en veure una persona tacada, sí que segurament tothom té el pensament d'«Ai, com és que no es canvia?», coses d’aquestes, i sí que fa vergonya, però a totes les nenes els pot arribar a passar", afegeix una altra.

El treball ha estat impulsat per Esportcat, a través de l’Observatori Català de l’Esport, i realitzat pel Grup de Recerca en Esport i Activitat Física (Greaf) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i l’Institut de Recerca en Ciències de la Salut i de la Vida de la Catalunya Central (IRIS-CC).

Anna Caula, secretària general de l'Esport

"L'estudi ens aportarà dades per ajudar a accelerar els canvis i impulsar l’esport femení a Catalunya", diu Anna Caula, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física. El treball és una de les 70 mesures incloses en el Pla d’Impuls de l’Esport Femení a Catalunya 2024-2030, amb el qual el Govern, en el marc de la legislatura de l’esport femení, treballa per accelerar i fer créixer el potencial de l’esport femení català.

“Hem volgut anar més enllà de les dades quantitatives, segons les quals el 70% de noies deixen l’esport en arribar a l’adolescència, una xifra molt important, i tenir respostes qualitatives dels motius pels quals ho deixen o continuen”, analitza Caula, que demana trobar mecanismes i disposar de més instal·lacions esportives per generar espais diferents que afavoreixin més pràctica i adherència a l’esport per part de les joves.

Alfred Porcar, Anna Caula, Eduard Inglés, Anna Vilanova, Anna Puig-Ribera i Marina Ravés

Les propostes que planteja l’estudi per combatre l'abandonament són crear grups d’entrenament més homogenis, aconseguir més equitat en l’accés a les estructures esportives, eliminar les discriminacions per part de l’equip tècnic i eliminar els estereotips, especialment pel que fa a la pressió estètica de la roba. L’estudi proposa que la pràctica esportiva sigui un moment per desfogar-se i estar tranquil·les i felices, un espai per compartir amb les amigues i, per últim, eliminar estereotips estètics i comentaris sexistes.

stats