FUTBOL
Esports 09/05/2019

Madrid, escenari de les grans cites continentals

El Wanda veurà una final de Champions inèdita, igual que el Bernabéu quan va acollir la Libertadores

Adrià Corominas
3 min
Els jugadors del Tottenham, amb Pochettino al centre, celebrant eufòrics el pas a la final de la Champions

BarcelonaEn poc més de mig any, Madrid haurà sigut la seu de les dues principals competicions continentals de clubs de futbol: la Champions i la Libertadores. Les dues, a més, tenen la particularitat de ser finals inèdites i entre equips de la mateixa federació.

El 9 de desembre del 2018, el Santiago Bernabéu, l’estadi del Reial Madrid, va acollir el partit de tornada de la final de la Copa Libertadores entre el River Plate i el Boca Júniors, dos equips de Buenos Aires que protagonitzen una de les rivalitats més fortes del futbol sud-americà. El que havia de ser una oportunitat de mostrar al món la millor cara del futbol argentí va acabar sent un caos que va provocar, fins i tot, debats polítics a l’Argentina. El llançament d’objectes contra el bus del Boca Júniors quan es desplaçava al Monumental de River per disputar el segon i definitiu partit de la Libertadores va fer suspendre la final i va mantenir en suspens gairebé durant un mes el desenllaç del títol. Un partit que la Conmebol –la federació sud-americana– va decidir jugar en camp neutral per evitar nous incidents i que, finalment, es va traslladar a la capital espanyola, on el River Plate es va imposar a la pròrroga (3-1).

Mig any després, l’1 de juny, el Wanda Metropolitano, el nou estadi de l’Atlètic de Madrid, acollirà la final de la UEFA Champions League, la competició de clubs per excel·lència del futbol del Vell Continent. Liverpool i Tottenham, dos equips anglesos, seran els protagonistes de la cita europea. Els de Jürgen Klopp van eliminar el Barça contra tot pronòstic aixecant a Anfield un 3-0 en contra de l'anada. "No sé si això ha passat ni si tornarà a passar", va dir el tècnic alemany, incrèdul. Una gesta semblant a la dels homes entrenats per Mauricio Pochettino, que van remuntar en temps afegit un 2-0 en contra a la mitja part a casa de la revelació de la temporada, l’Ajax d’Amsterdam de Frenkie de Jong i Matthijs de Ligt (2-3). "Encara és difícil parlar. L’emoció que sento és increïble. Gràcies, futbol!", deia emocionat el tècnic argentí a l'acabar el partit. "La segona part ha sigut fantàstica. Aquest tipus d’emocions sense el futbol no són possibles".

Setena final entre equips de la mateixa federació

La final de la Lliga de Campions serà inèdita perquè el Tottenham és el primer cop que arriba a la final d’aquesta competició. El Liverpool, en canvi, la disputarà per novena vegada i buscarà la seva sisena corona per situar-se tercer del palmarès històric per darrere del Reial Madrid (13), contra qui va perdre la final de l’any passat, i de l’AC Milan (7). Els ‘reds’ van aconseguir el seu primer títol el 1977 contra el Borussia Mönchengladbach (3-1). Després van aconseguir-ne quatre més, contra el Bruges el 1978 (1-0), el Reial Madrid el 1981 (1-0), el Roma a la capital italiana el 1984 (1-1 i 4-2 als penals) i el Milan a Istanbul remuntant un 3-0 a la mitja part (3-3 i 4-2 als penals).

Serà tan sols la segona vegada que dos equips anglesos es disputen aquest títol, però la setena en què ho fan dos equips del mateix país. El primer cop que això va succeir va ser fa relativament poc, l’any 2000, a París, quan el Reial Madrid es va imposar al València (3-0). Tres anys després, el Milan s’enduia el trofeu als penals davant el Juventus (0-0). El 2008 el Manchester United d’un jove Cristiano Ronaldo guanyava als penals el Chelsea després d’una fatídica relliscada del capità ‘blue’, John Terry, en el penal decisiu. A Wembley (2013), el Borussia Dortmund de Jürgen Klopp va caure davant del Bayern de Munic (1-2). Les dues últimes, dos derbis entre l’Atlètic de Madrid i el Reial Madrid, a Lisboa (2014) i Milà (2016), que es van endur els blancs en tots dos casos.

stats