Futbol
Esports 09/04/2021

La Lliga afirma que no té proves que demostrin l'insult racista de Cala a Diakhaby

L'estament presidit per Javier Tebas assegura que no ha trobat evidències "en cap dels suports disponibles"

3 min
Diakhaby explicant a l’àrbitre Medié Jiménez que havia estat insultat per un jugador del Cadis.

LaLiga ha comunicat aquest divendres que no ha trobat "en cap dels suports disponibles" cap prova que el jugador del Cadis Juan Cala propinés un insult racista al futbolista del València Mouctar Diakhaby –que va declarar que li havia dit "negre de merda"– en el partit entre el conjunt andalús i el valencià corresponent a l'última jornada del campionat. "Després de l'anàlisi dels elements, es conclou que no s'ha trobat en cap dels suports disponibles per la Lliga cap prova que el jugador Juan Torres Ruiz (Juan Cala) insultés en els termes denunciats Mouctar Diakhaby", va assenyalar en un comunicat.

En aquest sentit, la patronal del futbol argumenta que "concretament, han estat examinats els arxius audiovisuals i digitals disponibles, s'han analitzat els àudios del partit, les imatges emeses i els continguts difosos en les diferents xarxes socials". La Lliga també indica que "per poder complementar l'informe s'ha contractat una empresa especialitzada, que ha fet una anàlisi de lectura de llavis de les converses i un estudi del comportament dels jugadors Juan Torres Ruiz (Juan Cala) i Mouctar Diakhaby". L'ens presidit per Javier Tebas també assenyala que ha compartit aquests informes tant amb el Cadis com amb el València i les autoritats corresponents, "perquè formin part dels expedients que estan en aquest moment en marxa".

El València espera que canviï la normativa

El València ha reiterat en un comunicat el seu "total suport" a Diakhaby malgrat el resultat de l'informe de LaLiga. El club valencià destaca que la investigació el que no ha pogut demostrar és que el futbolista del Cadis digués "totes" les paraules que se li van atribuir, "no que el fet no es produís", i ha mostrat la seva esperança que el cas serveixi per impulsar un canvi normatiu.

L'informe de la Lliga és el resultat d'una investigació arran de l'expedient extraordinari que el Comitè de Competició de la Federació Espanyola de Futbol va obrir fa dos dies -i que segueix obert- per l'insult racista que va denunciar Diakhaby. Va ser a la mitja hora de joc del Cadis-València, quan el futbolista francès es va encarar amb Cala després d'un enfrontament verbal entre tots dos. Després d'uns moments de picabaralla entre els jugadors dels dos equips, Diakhaby es va acostar a l'àrbitre, David Medié Jiménez, i li va dir que el futbolista del Cadis li havia dit "negre de merda".

Tot seguit, ell i els seus companys van abandonar el terreny de joc. Així ho va reflectir el col·legiat a l'acta del partit, que va estar interromput durant gairebé 30 minuts i que es va reprendre perquè l'àrbitre va al·legar que ni ell ni cap membre de l'equip arbitral havien sentit aquest insult. De fet, Medié Jiménez va optar per sancionar amb una groga tant Cala com Diakhaby abans que el València abandonés el terreny de joc.

Finalment, el conjunt valencià va tornar a la gespa i el partit va continuar, però sense el defensa francès, que va ser substituït i va veure el que quedava de partit des de la grada. Sí que hi va tornar Cala, malgrat que al descans també va ser canviat i va seguir la segona part des d'una petita llotja de l'estadi Ramón de Carranza amb altres jugadors del conjunt andalús que no estaven en la convocatòria. El defensor andalús del Cadis sempre ha negat que dirigís un insult racista cap a Diakhaby, versió totalment contrària a la que defensa el jugador del València.

stats