Esports
Esports 22/12/2022

Leo Messi, la joia de la corona de l'emir de Qatar

Després de guanyar el Mundial, el jugador argentí vol reconquerir el títol que el PSG no ha guanyat mai, la Lliga de Campions

4 min
El xeic Tamim bin Hamad Al Thani, emir de Qatar, felicita a Lionel Messi d'Argentina durant la cerimònia de lliurament de premis després del partit final de la Copa Mundial de la FIFA Qatar 2022 entre Argentina i França a l'estadi Lusail el 18 de desembre de 2022 a Lusail City, Qatar.

BarcelonaQuan l’emir de Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani va posar sobre les espatlles de Lionel Messi el bisht, la túnica negra amb rivets daurats, ja sabia que l’argentí jugaria un any més al París Saint-Germain. Tot i les crítiques rebudes, Qatar se sentia victoriós el dia que es va posar punt final al Mundial més polèmic de les últimes dècades. De fet, els resultats esportius havien acompanyat. Si guanyava l’Argentina, rebia la copa un futbolista del PSG, club propietat dels qatarians. Si guanyava la selecció francesa, l’estrella del torneig seria Kylian Mbappé, també futbolista del mateix club, i el títol acabaria en mans d’un dels principals aliats de Qatar, França. També hi va ajudar tenir un estat àrab, el Marroc, a les semifinals. A Qatar només li va fallar la seva pròpia selecció, que va fer figa a la primera fase.

Tres dies després de veure Messi amb la copa a les mans i el bisht al damunt, el diari Le Parisien informava de l’acord per renovar el contracte del futbolista argentí amb el PSG fins a l’estiu del 2024. Durant el Mundial, mentre els aficionats argentins es mossegaven les ungles i feien promeses en cas de guanyar el torneig, el pare del jugador anava negociant amb el màxim mandatari del club parisenc, Nasser al-Khelaifi, i el director esportiu, Luis Campos. Feia mesos que es parlava de l’afer i fonts pròximes a les negociacions admeten que més d’un cop va semblar que Messi valorava seriosament la possibilitat de fer les maletes per marxar de la capital francesa l’estiu del 2023. Ara, hauria estat per marxar a l’Inter de Miami –ciutat on els Messi ja tenen una casa–, equip de la MLS. La possibilitat de tornar al Barça no ha estat mai a prop, tot i que Joan Laporta no tanca aquesta porta. El president blaugrana ha insistit aquests dies que està convençut que "el cor de Messi és culer". Ara és futbolista del PSG, però amb el temps pot passar tot.

Tot pot passar, però la clau de tot plegat és que Messi i el PSG comparteixen objectiu: la Lliga de Campions. Si l’estiu del 2021, quan el Barça va informar-lo que no podria seguir al Camp Nou, el futbolista nascut a Rosario va rebre la notícia com un cop baix que el va deixar tocat moralment. De mica en mica ha anat alçant el vol, especialment gràcies a la selecció argentina. Veient-se en forma, gaudint de nou del joc, Messi ja ha fet públic que de moment no deixa la selecció, ja que encara té corda per a estona, i que els seus pròxims objectius són recuperar la Pilota d’Or al millor jugador mundial el 2023 i guanyar la Lliga de Campions per cinquena vegada. Messi ja va ser coronat campió d’Europa el 2006, el 2009, el 2011 i, per darrer cop, el 2015. Ara vol tocar l'orelluda una última vegada. I el PSG la vol guanyar per primer cop. En cas de guanyar la Pilota d’Or per vuitena vegada, Messi també donaria una satisfacció al seu club, ja que cap futbolista no ha guanyat mai aquest premi per les fites aconseguides amb el club parisenc. Messi va rebre el títol el 2021 quan ja era futbolista dels francesos, però la temporada l’havia jugat amb la samarreta del Barça.

Del Qatargate a la final del Mundial

Després de mesos d’especulacions sobre si Messi encararia el final de la seva carrera marxant a l’Inter de Miami, el futbolista de Rosario té ganes de gresca. I també han estat mesos d’especulacions sobre si després d’haver organitzat el Mundial, el govern de Qatar seguiria apostant pel futbol per posicionar-se mediàticament i netejar la seva imatge. I pel que sembla, fins que no tingui la Lliga de Campions els qatarians no tenen cap mena d’intenció de retirar-se de l’escena del futbol de primer nivell. De fet, Qatar negocia amb un fons inversor dels Estats Units la venda del 15% de la propietat del PSG per tenir encara més força econòmica. Segons Forbes, el preu de mercat del club francès és de 3.000 milions d’euros. La idea és seguir invertint fins a ser campions d’Europa.

D'altra banda, els últims partits del Mundial han coincidit amb el Qatargate, l’escàndol de corrupció que ha destapat la policia belga sobre l’existència d’una “organització criminal” que intentava influir en les polítiques de la Unió Europea per netejar la imatge de l’emirat. Qatar, que en el context de la guerra d’Ucraïna s’ha convertit en un proveïdor de gas natural liquat alternatiu a Rússia, hauria pagat diners a polítics de l’Eurocambra per reforçar la seva imatge i aconseguir millors tractes. Amb el cas en mans de la justícia belga, Qatar segueix necessitant l'esport per projectar una imatge més amable i de pas continuar demostrant a casa seva el seu poder. Renovar Messi, que en aquest torneig ha confirmat que és l'esportista més famós i estimat del món, seria una jugada guanyadora per als qatarians. Messi, la nineta dels ulls del govern qatarià, passaria a ser la seva cara amable de portes enfora.

stats