Barça

Laporta respon a Tebas: "No li donaré el gust de dimitir. Té fòbia al Barça"

El president blaugrana explica que ha contractat una investigació externa per al cas Negreira i que "aviat" donarà les explicacions oportunes

3 min
Joan Laporta.

BarcelonaJoan Laporta s'havia mantingut en silenci des que va esclatar el cas Negreira. El president blaugrana no havia parlat i les úniques paraules oficials per part del club eren un comunicat, la setmana passada, en què no aclarien per què el Barça havia contractat el vicepresident dels àrbitres i havia pagat a preu d'or uns suposats informes sobre els col·legiats. L'entrada a escena de Javier Tebas, però, va servir perquè Laporta sortís del cau. Si el mandatari de la Lliga va proposar que el president del Barça havia de dimitir, Laporta contestava que "no li donaria aquest gust" i tornava el cop amb més força: "Té fòbia al Barça".

Tebas va ser l'excusa perfecta perquè el president del Barça, que està intentant guanyar temps, tirés una palada de sorra a aquest incendi. Segueixen sense aclarir-se els motius de la contractació d'Enríquez Negreira, ni es justifica com és que es van pagar gairebé 7 milions d'euros a la seva empresa, Dasnil 95, una xifra molt per sobre del que es paga en el mercat dels informes arbitrals. Segons Laporta, s'està investigant i "aviat" donarà les explicacions oportunes. Mentrestant, l'atac del president de la patronal li servia per desviar l'atenció i dir que aquest cas neix de la voluntat d'uns quants –entre els quals Tebas– de fer mal al Barça.

Conscient que les sospites de suborn poden ser fatals per a la imatge del club, i poques hores abans que l'equip es jugui el seu futur a l'Europa League, el president va intentar fer d'escut amb un discurs molt contundent contra Tebas. "No és sorprenent. Ja ens havien avisat que Tebas estava darrere d'una campanya reputacional contra el Barça i contra mi", deia Laporta. "Tebas segueix amb la seva obsessió contra el Barça i amb la seva fòbia contra el nostre club", afegia, i recordava que "el 2005, com a vicepresident de l'Alabès, ja va posar una denúncia perquè Messi no jugués al Barça".

Ara bé, més enllà d'aquest atac al mandatari de la patronal –"No ens perdona que el Barça no hagi subscrit l'acord amb CVC ni que estigui a la Superlliga"–, el missatge va ser més aviat fred sobre el fons de la qüestió. Laporta es va limitar a explicar que s'havia contractat una empresa externa per analitzar el cas i es va comprometre a sortir per donar explicacions així que en tingués els resultats.

Advocat de professió, Laporta intentava explicar que aquest cas està encara a les braceroles i que ningú de la Fiscalia s'havia posat en contacte amb el Barça per notificar-li formalment que estava sent investigat. Una compareixença breu, de només sis minuts, tot i que suficient per rentar-se les mans i dir que, en el seu primer mandat, aquestes factures s'emetien però eren "pels serveis prestats", garantint que, almenys entre el 2003 i el 2010, cada pagament comptava "amb el suport documental i de vídeo corresponent".

Ara bé, de la mateixa manera que el cas va generar controvèrsia fora del club, també antics membres del cos tècnic asseguren estar sorpresos per aquesta investigació. És el cas, per exemple, d'Ernesto Valverde, que va ser entrenador blaugrana del 2017 al 2020. En el seu primer any al càrrec, el club encara tenia contractats els serveis de Negreira –es van acabar el 2018– però el Txingurri assegura que ell no en tenia coneixement. "No sabia ni que existien", diu. Tot i això, aclaria que aquest tipus de serveis, que també té actualment com a entrenador de l'Athletic Club, no passen per les seves mans sinó per les de Jon Aspiazu, el seu assistent. D'altra banda, Jorge Pautasso, segon entrenador del Tata Martino (2013-14), també diu que no tenia constància d'aquests informes arbitrals.

Comunicat conjunt dels clubs de la Lliga

Tots els clubs de la Lliga, excepte el Reial Madrid i Barça, han emès un comunicat en què expressen la seva preocupació pel cas Negreira. "LaLiga i la seva comissió delegada rebutgen i repudien els fets, i estan profundament preocupats i treballant activament per aclarir qualsevol irregularitat que s'hagi pogut produir al voltant del cas Negreira, sigui de caràcter esportiu o de qualsevol altra índole", diu l'escrit. "Dilluns, durant la Junta de Divisió, la majoria dels clubs de la Lliga van expressar la seva profunda preocupació per aquest cas, que consideren de màxima gravetat. LaLiga està seguint molt de prop aquest assumpte i actuarà amb fermesa dins de les competències i límits que li permet la llei", conclou el comunicat.

Aquest cas neix arran d'una investigació d'Hisenda a l'empresa Dasnil 95, de la qual és titular José María Enríquez Negreira, després que el Barça tanqués l'aixeta el 2018. El pare no va saber justificar les factures, cosa que sí que va fer el seu fill, que també es diu José María, i que era qui s'encarregava dels serveis d'assessorament. La contradicció, però, no va passar desapercebuda per als funcionaris de l'Agència Tributària, que van enviar el cas a la Fiscalia.

stats