Bàsquet
Esports 12/10/2022

Per què l’Eurolliga fa els ulls grossos amb el nou Palau Blaugrana?

L’arribada de Dejan Bodiroga a la presidència de l’organisme no posa pressió al club blaugrana, que no té un pla definit amb el pavelló

4 min
Palau Blaugrana.

BarcelonaLa junta de Joan Laporta, igual que el Reial Madrid i el Baskonia, preferia que el català Jordi Bertomeu seguís com a màxim dirigent de l’Eurolliga, un càrrec que ha ostentat els últims 22 anys. Però la majoria de clubs amb llicència A en la màxima competició del bàsquet europeu van optar per un relleu i aquest setembre Dejan Bodiroga, heroi en la primera Eurolliga de la història blaugrana, va assumir la presidència de l’organisme. Això, segons ha pogut saber l’ARA, tampoc comportarà que hi hagi cap canvi significatiu en un dels grans temes que hi ha sobre la taula en clau Barça: l’adequació del Palau Blaugrana, on aquest dijous es juga el clàssic davant el Reial Madrid en la segona jornada de la competició (20.30 h, DAZN).

Fa molts anys que l’històric recinte no compleix els requisits que demana l’Eurolliga, la qual ha advertit en diverses ocasions a l’entitat catalana de la necessitat d’adequar el seu pavelló als temps actuals. L’actual ja té més de mig segle de vida. Però l’organisme, ni en temps de Bertomeu ni ara amb l’arribada de Bodiroga, no vol entrar en conflictes amb un dels principals clubs. L’exjugador serbi vol començar amb bon peu la seva nova relació amb el Barça. Sobretot tenint en compte que l'entitat blaugrana estava en contra del relleu a la presidència.

“La pròrroga de llicència per al nou Palau no té data límit. Mentre el club vagi fent passes endavant es manté aquesta excepció”, expliquen a aquest diari fonts de l’Eurolliga. “Al final, l’esperit de la norma no és punitiu. Allò que busca és que els equips amb llicència disposin de majors i millors infraestructures per poder desenvolupar el seu negoci”, afegeixen. I, des del club blaugrana, també s’expressen en el mateix sentit: “La pròrroga està vigent i no té data límit”. 

De fet, la segona joia de la corona de l’Espai Barça està previst que sigui la construcció del nou Palau Blaugrana en els terrenys que va deixar lliures la demolició del Miniestadi. La junta de Laporta vol que el nou recinte tingui capacitat per a uns 15.000 espectadors (5.000 més que els projectats per la junta de Josep Maria Bartomeu) amb l’expectativa de poder-hi celebrar concerts i altres esdeveniments com, precisament, una Final Four de l’Eurolliga.

El problema, en aquest sentit, és que la difícil situació econòmica que viu el Barça i la necessitat d’incrementar els ingressos que genera el Camp Nou fan que la prioritat absoluta –tant per al club com per a qui en principi ha de finançar les obres, el fons d’inversió Goldman Sachs– sigui la remodelació de l’estadi de futbol. Així, el nou Palau Blaugrana, que està previst que es comenci a construir el primer trimestre del 2024 i s’acabi l’últim trimestre del 2026, passa a un segon pla. 

Cap sanció econòmica

Malgrat que fonts coneixedores de la problemàtica asseguren que “anualment” arriben al Barça “expedients sancionadors amb possibilitat de multa” pel retard en l’adequació del pavelló blaugrana a les exigències de l’Eurolliga, tant l’organisme com el club expliquen que mai s’ha executat una sanció econòmica. Tampoc preveuen que n’hi hagi amb Bodiroga com a president. “Es van fent reunions regulars amb el Barça sobre l’evolució del projecte, però no s’ha marcat una data fixa per tenir-lo acabat”, diuen des de l’Eurolliga.

Mentrestant, aquest mes d’octubre han començat diverses obres de millora a l’actual Palau Blaugrana que han de durar fins al desembre. Així, es farà una nova sala VIP, s’instal·laran dos punts de venda de productes del Barça, es millorarà la il·luminació ambiental, es posaran pantalles de publicitat estàtica en els gols i s’actualitzaran els espais de restauració. Prèviament, ja es va canviar el marcador electrònic i es van substituir la il·luminació de la pista, el sistema de megafonia i el parquet.

Aquestes obres, a banda de millorar la infraestructura, serveixen precisament per evitar sancions per part de l’Eurolliga. “Rebem advertències, però com que es van presentant periòdicament avenços en el restabliment del Palau actual i de les futures obres, segueix la moratòria o permís”, expliquen fonts del club. 

Un clàssic amb Hezonja com a protagonista

El Barça rep el Reial Madrid (20.30h, DAZN) a la segona jornada de l’Eurolliga, en el que serà el clàssic més matiner de la història d’aquesta competició. Sarunas Jasikevicius, que tindrà les baixes Nikola Mirotic, Kyle Kuric i Sergi Martínez intentarà revertir la tendència dels últims duels directes contra un equip blanc que va eliminar el conjunt culer de la final four, de la Lliga Endesa i de la Supercopa Endesa. “Les claus són les mateixes de sempre: que no tirin sols i controlar el rebot. I com sempre, evitar cistelles fàcils”, diu el tècnic. El gran morbo del partit serà el de veure Mario Hezonja amb la samarreta de l’etern rival.

"Ens preocupa el joc de possessions. En l’última final de la Lliga Endesa van tirar unes deu vegades més a cistella. En la Supercopa vam estar bastant bé en aquest aspecte. Això és molt llarg, les sensacions són més importants que els resultats", assegura Saras.

Un dels jugadors clau ha de ser Tomás Satoransky. "En l’última setmana s’ha vist que estic millorant, ho noto en cada entrenament. Quan un jugador ve de la NBA necessita una fase d’adaptació, és normal. Em pressiono molt per estar al màxim nivell i vaig millorant. Cal tenir paciència”, opina el base txec.

stats