Koeman es juga el càrrec plantant cara

El tècnic, que va llegir un comunicat demanant temps, pot ser acomiadat en cas de derrota a Cadis

4 min
Ronald Koeman llegint el comunicat

Sant Joan DespíRonald Koeman va arribar a la sala de premsa de la Ciutat Esportiva Joan Gamper amb unes ulleres de llegir i posat seriós. No les sol portar, quan parla amb la premsa. Però a la prèvia del partit contra el Cadis, el tècnic neerlandès va decidir no acceptar cap pregunta dels periodistes i llegir un comunicat en què demana temps per continuar treballant. El discurs va sorprendre els directius del Barça, tant pel fet en si com per les paraules: hi venia a dir que guanyar la Champions és una utopia i que si l’equip acaba entre els quatre primers de la Lliga ja es podrà donar per bona la temporada. Un discurs bastant allunyat dels que sol fer Joan Laporta, que va tenir coneixement de la decisió de Koeman pocs minuts abans. Malgrat que en cercles pròxims al president el to del missatge era definit com a “derrotista”, la presència de Koeman a la banqueta de l’estadi del Cadis està garantida. Ara, si perd a Mirandilla com l’any passat potser no arriba al partit de diumenge contra el Llevant.

Llegir el discurs va ser una decisió unilateral de l’entrenador, que la va explicar només a quatre persones del seu cercle més pròxim després de veure com aquestes últimes hores es filtrava a la premsa la decisió de buscar-li relleu. O de sentir com persones pròximes al president Laporta, com Enric Masip, parlaven del seu futur. L’exjugador d’handbol, en declaracions al programa Onze d’Esport3, el va criticar per haver justificat la derrota contra el Bayern amb la famosa expressió “és el que hi ha”. Segons Masip, quan surts a jugar amb el Barça “sempre has de voler guanyar”, argument que significa que el discurs de Koeman s’allunya molt del camí que vol emprendre una directiva decidida a recuperar la il·lusió dels aficionats. Tip de sentir-se qüestionat, el tècnic va contraatacar, desafiant, amb un comunicat escrit per ell mateix.

Després de l’entrenament, el neerlandès també va informar els capitans de la seva decisió. La van entendre, tot i que el van advertir que tensaria encara més la corda. La idea de Koeman va agafar per sorpresa també els professionals de comunicació del club, que ho tenien tot preparat per la que havia de ser la segona roda de premsa amb la presència de periodistes a la sala des del març del 2020. Comunicació va intentar convèncer Koeman perquè acceptés també preguntes, però el tècnic tenia ben clar que es volia centrar únicament en el comunicat. “El club està en una situació de reconstrucció. La situació financera del club està vinculada a les actuacions esportives i viceversa. Això significa que nosaltres, com a plantilla, hem de reconstruir l’equip de futbol sense poder fer grans inversions financeres. Això necessita temps. Els talents joves d’avui poden arribar a ser les grans estrelles mundials d’aquí un parell d’anys. La part bona de reconstruir l’equip és que els joves podran tenir oportunitats com van tenir en el seu moment Xavi i Iniesta. Per això cal paciència”, va explicar. “A més, quedar en un lloc alt a la Lliga seria un èxit. El futbol europeu és una gran escola per als grans talents. A la Champions League no es poden esperar miracles. Cal que la derrota contra el Bayern s’enfoqui des d’aquest punt de vista”, va afegir en un discurs que li permetia esquivar les preguntes de la premsa. Koeman, gat vell, sabia a la perfecció per on anirien les preguntes, ara que la direcció esportiva del club confecciona la llista final de candidats per ocupar el seu lloc si punxa en els pròxims partits. De fet, el discurs de la prèvia contra el Cadis pot ser interpretat com un acte desafiant del tècnic, que es nega a rendir-se. O com el seu epitafi si perd la feina en poques hores en cas de no poder trencar la petita ratxa de dos partits oficials sense guanyar, contra el Bayern a la Champions i el Granada.

Laporta respon des d'Andalusia

“Cal que el procés en què ens trobem rebi tot el suport. Tant en paraules com en fets. Cal donar suport al procés que estem iniciant. Sé que la premsa reconeix aquest procés. No és el primer cop en la història que passa una cosa com aquesta. Comptem amb el vostre suport en temps difícils”, va afegir Koeman, tot posant-se bé les ulleres de pasta negra que li relliscaven nas avall. “Nosaltres, com a plantilla i jugadors, estem molt contents amb el suport dels aficionats com en el partit contra el Granada a casa”. Des del club no eren coneixedors que Koeman llegiria aquest comunicat en roda de premsa, tot i que poc abans el neerlandès va fer saber al president Laporta, que era a Palos de la Frontera (Huelva) en un acte amb penyistes, la seva intenció.

De primeres, el mandatari no va respondre el missatge de l'entrenador, però a la nit, des d'Andalusia, va improvisar una roda de premsa per renyar Koeman: "Ens n'hem assabentat una mica abans [de les intencions de Koeman]. S'ha intentat a través de comunicació, i així m'ho han dit, que contestés les preguntes perquè tampoc és tan complicat. Estem en uns moments que realment no són fàcils i potser aquesta situació que estem vivint l'ha portat a fer això que crec que ell, si ho ha decidit, és perquè ho havia de fer, però crec que no calia". En la mateixa intervenció des de Palos de la Frontera, Laporta va fer una defensa tèbia de Koeman: "És l'entrenador del Barça i nosaltres, mentre sigui així, li donarem tot el suport, tot i que dependrà dels resultats i del joc, com hem dit sempre".

Koeman demana temps però sap que se li acaba. El nom del seleccionador belga, Robert Martínez, apareix com a destacat en una llista de futuribles on també hi ha Xavi Hernández, tot i que Laporta no acaba de veure clara la incorporació del vallesà, actual tècnic de l’Al-Sadd. Ahir, des de Bèlgica, Martínez no va respondre a una pregunta sobre un possible fitxatge pel Barça. Amb Jordi Cruyff descartant-se d’aquesta llista de futuribles, altres noms que s’han valorat aquestes últimes hores són els d’Erik ten Hag, entrenador de l’Ajax, i Albert Capellas, el català que va dirigir la selecció de Dinamarca sub-21. Si el Barça punxa a Cadis, un d’ells podria rebre una oferta ben aviat per ocupar el lloc on Koeman s’aferra. Ara tot queda en mans dels jugadors. Si no milloren la imatge, Koeman està condemnat.

stats