Bàsquet
Esports 05/06/2023

Kendall Martin, la jugadora de bàsquet a qui la Federació Espanyola veta per ser trans

El CEEB Tordera Uni Girona estudia anar a la justícia ordinària per defensar els seus drets

3 min
Kendall Martin durant la final a cuatre catalana

BarcelonaDesprés de jugar tota la temporada amb el CEEB Tordera Uni Girona, Kendall Martin no va poder disputar la fase d'ascens a Lliga Femenina 2 perquè la Federació Espanyola (FEB) no va validar la seva inscripció. La Federació Catalana, que es regeix per la llei de l'esport, no va posar obstacles perquè la jugadora trans disputés el campionat de Copa Catalunya, tot acreditant el seu gènere amb el DNI pertinent.

"La Kendall és una noia molt jove, que va començar la temporada amb 17 anys. És una jugadora en formació que encara necessita millorar la seva lectura d'algunes situacions, però que té un potencial interessant. Vam pensar que en dos o tres anys podria ser una jugadora interessant. Vam assegurar-nos amb la doctora que no hi hagués cap problema i l'únic entrebanc inicial va ser que a l'apartat de sexe del seu DNI posava M (masculí) i no F (femení). En el moment de fer la inscripció ningú se'n va adonar. Quan ho van detectar, ens van fer repetir els dos primers partits sense ella, que va començar una situació anímica molt difícil", diu Marc Delemus, entrenador del CEEB Tordera Uni Girona.

"Ella només és una noia que vol jugar a bàsquet i ho va passar malament. El vestidor va fer molta pinya amb ella. Les jugadores tenen entre 19 i 27 anys, són noies modernes, i no entenien la situació. Quan vam regularitzar la seva documentació, la Federació Catalana va permetre que jugués la segona volta. La sorpresa va ser que quan ens vam proclamar campiones de Catalunya i havíem de jugar la fase d'ascens, la FEB no ens la va deixar inscriure per recomanació de la Federació Internacional (FIBA)", recorda l'entrenador.

Kendall Martin en acció

Tot va anar molt de pressa i l'equip català es va veure obligat a disputar la fase d'ascens a Màlaga sense la Kendall. Tot i la seva baixa, el conjunt del Maresme va aconseguir plaça a la Lliga Femenina 2 completant un tram final de temporada majúscul. "Nosaltres entenem que hi ha un buit legal. Hem parlat amb un gabinet d'advocats i pensem que la situació no s'ajusta a llei. La jugadora, que ja és major d'edat, vol defensar els seus drets. Vam fer un requeriment al Consell Superior d'Esports, del qual encara esperem la resolució. Ara que ens hem guanyat plaça a la Lliga Femenina 2 seguirem lluitant pels seus drets. La seva lluita s'ha convertit en una inspiració per al vestidor. Prohibint-li jugar estem coartant les seves llibertats i els seus drets. Per què ella no pot fer esport? No estem parlant de resultats, sinó de fer esport. És inadmissible, una situació molt injusta", explica Delemus.

Els rivals, molt empàtics

La resposta dels rivals ha sigut molt positiva. "És una cosa que em fa sentir molt orgullós del món del bàsquet. Cap banqueta rival, cap jugadora, cap aficionat ha fet un comentari fora de lloc. Per sort, l'ambient del bàsquet no és el del futbol. De fet, moltes rivals han parlat amb ella per animar-la. Jo li vaig dir a la Kendall i a les seves companyes que es protegissin d'entrar a les xarxes socials, que poden ser molt cruels. S'han dit moltes barbaritats. La Kendall serà una bona jugadora, però encara està aprenent. No és una jugadora que condicioni la competició. De moment, té problemes per jugar més de quatre minuts seguits", analitza el tècnic.

Celebració del CEEB Tordera Uni Girona

El CEEB Tordera té el suport total de l'Uni Girona, club amb el qual té una vinculació. "A la fase final li vam tramitar fitxa de delegada perquè pogués estar al costat de les seves companyes", diu Delemus, que seguirà com a entrenador. El club està confeccionant la plantilla per a la pròxima temporada mentre estudia els pròxims passos que cal fer. "Si no podem avançar per la via esportiva, anirem a l'ordinària", resumeix el tècnic.

stats