ESPORTS
Esports 28/06/2019

Judo Club Palma: crònica d’un harakiri anunciat

El gimnàs, pioner en arts marcials a les Balears, es veu obligat a tancar per la pujada del lloguer

Alba Tarragó
2 min
Judo Club Palma: crònica           d’un harakiri anunciat

PalmaLa frase “El covard obeeix a les seves inclinacions, el valent les governa” pintada sobre el gran tatami del Judo Club Palma té els dies comptats. El seu fundador, Jordi Boixo, haurà de deixar la paret en blanc novament per als propers llogaters. Després de 51 anys al local, Boixo es veu obligat a abandonar el seu negoci, pioner a les Balears en arts marcials, perquè no és capaç d’assumir la darrera pujada del lloguer. Malgrat que li varen oferir pagar part de la quota, “la propietat no ho ha acceptat”, assenyala.

El Judo Club Palma, inaugurat el 1968, fou l’introductor del taekwondo a les Illes i un dels precursors en classes de judo, que arribà a l’Arxipèlag el 1962. Aquesta disciplina, amb l’aikido, va ser la primera a impartir-se a l’única sala de la qual disposaven. Amb l’ampliació de les instal·lacions, es va augmentar l’oferta a classes de jiujitsu, kendo, iaidō, pilates i gimnàstica rítmica.

“En aquell moment va ser una fúria, era una cosa totalment nova. Encara no havien sortit les pel·lícules de Bruce Lee”, recorda el seu fundador. El club va anar bé durant uns 30 anys, però amb l’arribada dels nous gimnasos, el negoci se’n va començar a ressentir. “Ara els gimnasos han canviat, han de tenir mil màquines”, apunta Boixo, que ha preferit mantenir les arts marcials com a protagonistes del seu centre.

Però el problema no ha estat la manca d’ingressos, que tampoc són gaire, segons Boixo. “No tancam perquè hàgim de fer-ho. Hem pagat 51 anys de lloguer. Però el que ara ens demanen no ho puc dir, fa vergonya”, diu el director.

Els efectes de la renda antiga

L’entrada en vigor de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) el 1995 va afectar principalment els contractes de lloguer anomenats de renda antiga, entre els quals es trobava el Judo Club Palma. Aquests es caracteritzaven per tenir preus baixos, fixats entre el 1964 i el 1985, i períodes de duració llargs. Això feia viable mantenir locals com el d’aquest gimnàs, situat pràcticament en primera línia de costa al carrer Joan Maragall de Palma.

Amb l’aplicació de la LAU, el contracte del local va passar de ser indefinit a renovar-se cada cinc anys, la qual cosa permetia als propietaris engrandir la quota, mentre que abans només es feia amb l’increment de l’IPC. Aquesta primera gran pujada es va produir el mateix any 1995, quan els propietaris van duplicar la mensualitat del lloguer.

El fundador critica la manca de “límits per fer doblers” que l’han duit a la situació en què es troba. Tot i que els alumnes li proposaren “burrades” per mantenir el club actiu, l’instructor de judo té clar que ara el seu projecte és “anar a passejar i a pescar”. Actualment, diu, “el negoci dels gimnasos té una competència extraordinària, tothom pot fer-la: des de l’Ajuntament fins als veïns”.

El contracte de lloguer venç dia 30 de juny, de manera que el gimnàs va haver de tancar les portes de manera definitiva i sense cap idea de traspassar-lo el divendres 28. Qui n’ha estat director fins ara reconeix que una de les causes de no poder continuar endavant és que cap dels seus fills treballa amb el judo. “Ells no poden continuar, s’hi ha de dedicar molt de temps”, lamenta.

stats