Olimpisme
Esports 19/05/2021

Els Jocs Olímpics de Tòquio, "una missió suïcida" sense el suport dels japonesos

A poques setmanes de la cita, cada cop més veus demanen cancel·lar els Jocs en un país amb índexs de vacunació molt baixos

5 min
Un manifestant contra els Jocs Olímpics mostra una pancarta davant de l'Estadi Nacional durant una concentració

BarcelonaQuan falten deu setmanes per l’inici dels Jocs Olímpics de Tòquio, les veus que demanen suspendre la cita segueixen alçant-se al Japó. "Jo ho anomeno la missió suïcida. No té cap mena de sentit fer els Jocs en aquests condicions", va dir contundent en una entrevista un dels empresaris més famosos del país, Hiroshi Mikitani, CEO de Rakuten, patrocinador del Barça. Mikitani, que ha viscut als Estats Units, sempre ha incomodat part de la societat japonesa pel seu tarannà, però en aquest cas defensa "el mateix que la majoria de la població". "Tots sabem que l’actuació del nostre govern en la lluita contra la pandèmia no ha sigut bona. I tal com està el món, amb els casos disparats a l'Índia i el Brasil, fer uns Jocs mínimament segurs és molt complicat. No val la pena", explica.

Les últimes setmanes, segons les enquestes publicades per la premsa japonesa, més del 70% de la població vol que els Jocs siguin cancel·lats. Més de mig milió de persones han signat una petició online per demanar al govern aturar-ho tot. El principal col·legi de metges també ha emès un comunicat en què explica que tirar endavant amb l’esdeveniment no els sembla una bona idea i n'han demanat la suspensió, ja que "encara que es facin sense públic hi ha perill d’arribada de nous ceps del virus". "La prioritat hauria de ser la seguretat, i no estem preparats per si hi ha un augment de casos". Malgrat que no tothom és tan contundent com Mikitani, que "posaria un dos sobre deu al govern per com gestiona la crisi del covid-19 i l’afer dels Jocs", la cita d’aquest estiu arriba amb els índexs de popularitat per terra i aquest dilluns es va organitzar una manifestació als carrers contra la cita olímpica. "Quan es van guanyar els Jocs feia il·lusió. La població tenia la sensació que serien un èxit, i els preparatius anaven pel bon camí. Però amb el coronavirus tot ha canviat. Ara la gent pensa que hauria sigut millor no haver guanyat el dret de ser seu, que els Jocs no valen la pena", diu el periodista Shingo Sugawara. Però tant el govern japonès com el Comitè Olímpic Internacional insisteixen que els Jocs, que ja es van ajornar del 2020 al 2021, es faran.

Poques vacunes

Si Mikitani ha generat cert escàndol al parlar d’aquesta "missió suïcida" olímpica, altres empresaris respectats també han expressat les seves pors, com Masayoshi Son, el CEO de Softbank, un dels més importants del país. "Estic molt preocupat pels Jocs. I pels atletes. No tinc clar com tots els països del món podran garantir el 100% de seguretat enviant la seva delegació", diu. Jun Nagata, un dels responsables de Toyota, patrocinador oficial dels Jocs, ha admès que està "preocupat, ja que els atletes s’han convertit en l’objectiu de les crítiques de part de la població frustrada per aquesta situació". El Japó segueix en estat d’emergència, amb unes xifres de contagi molt altes. I especialment amb la frustració de veure com és un dels estats on s’han vacunat menys persones fins ara: la xifra de persones amb una dosi no arriba ni al 5%. "Ajornar els Jocs no és una opció, ja s’ha fet un cop. Els Jocs començaran com estava previst el 23 de juliol", ha defensant el president del COI, Thomas Bach. Dins dels contractes per organitzar una cita com aquesta, el COI es reserva l'última paraula. Si el govern japonès cancel·lés els Jocs de manera unilateral, n'hauria d’assumir els costos econòmics.

Per als atletes, la situació no és fàcil. Si els Jocs no es fan aquest estiu, ja no es farien. És a dir, el COI ja va moure cel i terra per ajornar un any la cita olímpica per primer cop en la història. Abans, algunes cites no s’havien fet per culpa de les guerres mundials, com els Jocs del 1916, el 1940 o el 1944, però mai s’havien ajornat un any per raons com el coronavirus. Però si aquest any finalment no es poguessin fer, la decisió ja seria abaixar la persiana i esperar fins al 2024, quan s’han de fer a París. "Seria una gran pèrdua econòmica per als patrocinadors, per a les televisions i per al govern japonès. Però també per als atletes, que haurien perdut un tren olímpic. Els atletes japonesos porten anys preparant la cita, i de sobte et passaries vuit anys sense competir en uns Jocs, del 2016 al 2024. Per a molts, hauria sigut tirar els millors anys de la seva carrera", explica Sugawara. Entre els esportistes japonesos, de fet, hi ha cert consens que cal celebrar els Jocs, tot i que alguns, com la tenista Naomi Osaka, han admès que "cal valorar si paga la pena fer-ho així, quan la gent pateix per les mesures de seguretat". Les normes del COI no exigeixen als esportistes que arribin de l’estranger vacunats, tot i que molts països, com Espanya, han anunciat que vacunaran la seva delegació. Pfizer ha arribat a un acord amb el govern japonès per vacunar els treballadors dels Jocs, fet que ha aixecat polseguera, ja que no tots els treballadors de la sanitat pública japonesa s’han pogut vacunar, de moment.

La situació al Japó ja ha provocat que la Federació d’Atletisme dels Estats Units decideixi cancel·lar uns dies d’entrenaments que tenien previstos al Japó per arribar com més justos millor. Els Jocs es faran sense espectadors de l’estranger, i amb grans mesures de seguretat. "Entenc que és millor una graderia buida que no poder participar-hi", defensava aquest dia un dels portaveus del COI, el britànic Sebastian Coe, campió olímpic el 1980. Aquests pròxims dies els organitzadors dels Jocs han de decidir si permeten la presència de públic local. Als partits de les lligues de beisbol i futbol es permet l’entrada del 30% de l’aforament, de moment. "Estem a punt per fer els Jocs sense espectadors si cal", ha dit Seiko Hashimoto, president del comitè organitzador. Però el sol fet de no rebre públic internacional ja suposa deixar d’ingressar més de 400 milions d’euros en uns Jocs que, segons Mikitani, "estan destinats a perdre diners". "Es fan per no perdre'n encara més", afegeix. Si els Jocs finalment no es fan, extrem que el govern nega, arribant a un acord amb el COI, alguns experts creuen que estaríem davant el pagament d’una assegurança més alt de la història de l’esport, ja que tant el COI com els japonesos tenen una assegurança pactada per evitar pèrdues encara més grans.

Aquests dies, el Japó està vivint una cita prèvia per posar a prova la seva infraestructura amb les sèries mundials de triatló, a Yokohama. "Es com estar fent quarantena, només surts per competir, és estrany", explica l’espanyol Fernando Alarza. "Viatjar fins al Japó ara mateix és una bogeria, per les mesures de seguretat, els tests que et van fent. Tot està marcat per no tenir contacte amb la població, és com viure una realitat paral·lela. Organitzar-los així és molt segur, però és estrany". Alguns periodistes o treballadors de la organització han sigut advertits amb la possibilitat de ser expulsats del país per no haver seguit indicacions. Els organitzadors han explicat que aquesta cita demostra que els Jocs es podran fer. Sense espectadors i amb alguna pancarta en contra de la cita, però es podrien fer.

stats