Barça femení
Esports 07/06/2023

Com es guanya una Champions sense la millor jugadora del món

El Barça s'ha hagut de sobreposar a la baixa d'Alexia variant el trencaclosques i amb l'aportació de jugadores com Aitana

3 min
Alexia aixeca la Champions

BarcelonaEls Chicago Bulls dels 90 guanyant la NBA sense Michael Jordan o el Barça de Pep Guardiola guanyant la Champions League sense Leo Messi. Cap d'aquests equips va patir durant una temporada sencera la inactivitat forçada de l'esportista més decisiu de la seva història. La gallina dels ous d'or. Només una realitat paral·lela sap si haurien guanyat el mateix sense ells. En canvi, ja sabem que aquest Barça d'Aitana Bonmatí, Caroline Graham Hansen, Mapi León i Patri Guijarro és capaç d'aixecar una Champions League sense Alexia Putellas.

I això no li treu rellevància a allò en què es converteix el conjunt blaugrana quan la dues vegades Pilota d'Or és en el terreny de joc. Simplement, encara dignifica més l'èxit aconseguit dissabte al Philips Stadion d'Eindhoven, on precisament Alexia va disputar els primers minuts del curs a la Champions quan va sortir a la gespa al minut 90.

L'absència de la de Mollet del Vallès des de l'inici de curs va comportar que Jonatan Giráldez hagués de recompondre el trencaclosques del mig del camp, i la jugadora escollida per ocupar la posició d'Alexia va ser Patri Guijarro, l'heroïna de la final amb els seus dos gols, que va passar de la posició de pivot a la d'interior esquerra. El lloc de la mallorquina el va agafar un fitxatge que la direcció esportiva va fer precisament a causa de la lesió d'Alexia, l'anglesa Keira Walsh. La tercera futbolista afectada va ser Aitana, que, malgrat seguir com a interior dreta, va haver de tenir més protagonisme en atac i ha acabat rebent el premi a la millor jugadora d'aquesta Champions.

El resultat de la recomposició ha estat d'excel·lent. Entre Walsh, Aitana i Patri Guijarro han omplert el forat deixat per Alexia. Aitana ha aportat lideratge i cinc gols i vuit assistències a la Champions; Walsh, solidesa, i Patri Guijarro, molta feina a l'ombra que s'ha vist recompensada amb el seu protagonisme a la final. Tot això ha anat acompanyat d'un treball físic grupal destinat a arribar en les millors condicions possibles a la final de la Champions, una estratègia que no es va assolir l'any passat, quan es va perdre davant l'Olimpique de Lió a Torí.

Aitana durant la celebració al Philips Stadion.

Falta una davantera centre

En canvi, el Barça no ha aconseguit resoldre l'adeu de Jennifer Hermoso l'estiu passat. A Oshoala, que es va perdre la final per lesió, li ha tornat a faltar eficàcia de cara a la porteria contrària, i Geyse, el fitxatge per substituir Jennifer Hermoso, ha anat de més a menys, fins al punt que Giráldez va preferir davant el Wolfsburg que Salma Paralluelo i Mariona s'anessin tornant en la posició de fals nou que jugar amb la brasilera de titular. Geyse no marca des del 5 de febrer, quan ho va fer en el triomf per 7-0 davant el Betis a la Lliga F. D'altra banda, la davantera de futur, Bruna Vilamala, acaba de tornar d'una greu lesió de genoll que la deixa lluny de la seva millor versió.

Així, no es descarta que aquest mercat de fitxatges el mànager general Markel Zubizarreta opti per reforçar aquesta posició si rep el vistiplau del club en un context de retallades generals. De totes maneres, la primera incorporació probablement serà la de la catalana Ona Batlle, procedent del Manchester United, un bon complement pels dos laterals.

Paños o Cata Coll

La porteria del Barça ha estat un fortí durant molt de temps gràcies a Sandra Paños. Però la portera alacantina, de 30 anys, acumula un parell de temporades en què ha disminuït el rendiment. I en el mateix Barça hi ha una altra portera que crida a la porta: Cata Coll. La jugadora de Marratxí està destinada a agafar-li el relleu tard o d'hora, i el curs vinent, que podrà disputar amb normalitat després de superar la seva greu lesió de genoll, ja es podria viure la primera etapa d'aquesta transició.

No s'esperen gaires canvis a la plantilla aquest estiu perquè el Barça ha renovat totes les jugadores que acabaven contracte. Però si vol seguir retenint gran part de la seva columna vertebral, el club haurà de fer un nou esforç abans del 30 de juny del 2024, quan finalitzen contracte 14 jugadores i l'entrenador, Jonatan Giráldez. Entre d'altres, es troben en aquesta situació Alexia, Mapi León, Patri Guijarro, Mariona, Paños, Lucy Bronze, Crnogorcevic, Geyse Ferreira, Oshoala i Marta Torrejón.

stats