PRIMERA DIVISIÓ

Les poderoses raons del Girona per tornar a atropellar el Madrid

L'equip de Míchel, líder i que col·lecciona un munt de rècords, es prepara per a una tarda màgica a l'estadi

3 min
L'alegria dels jugadors del Girona a Vila-real

GIRONADimecres al vespre, Portu i Stuani sortien del vestidor de La Ceràmica plens de bosses. "Ja ho veieu, som líders de Primera Divisió i aquí estem, carregant el material", deia l'uruguaià als periodistes amb una rialla. Havien passat pocs minuts de la sisena victòria consecutiva a la Lliga, que els donava la primera posició, un punt al davant del Madrid i dos del Barça. "Estic al·lucinant, no m'ho crec. Això sí que és històric", resumia Valery, amb sinceritat. Juan Carlos, el porter suplent –que no té minuts però que fa una feina de vestidor impagable– era un dels més feliços: "Ens quedarà per sempre, ho recordarem tota la vida". El Jota, l'encarregat de material, apareixia per sorpresa: "Jo vinc de Tercera, eh, he viscut tot el camí". Fa més de dues dècades que treballa per al club. Tot era alegria en una nit infinita a la qual tothom vol donar continuïtat.

Perquè aquest dissabte el Girona espera viure una nova jornada màgica, coincidint amb la visita del Reial Madrid (18.30 hores, DAZN). Perquè si tot el que està passant no passés, el més normal seria dir que el conjunt gironí rep el líder. Però no és el cas i és el Madrid qui visita el primer classificat, que juga a Montilivi i du el nom de Girona. "Serà un partit preciós i l'hem de disfrutar", diu Míchel, l'entrenador miracle que ha aconseguit que el vestidor blanc-i-vermell estripi tots els rècords per convertir-se en el millor Girona de tots els temps.

Les dades no menteixen: le Girona, que mai havia guanyat sis partits seguits a Primera, és el segon equip de l'última dècada –deixant de banda el Madrid, el Barça i l'Atlètic de Madrid– que va líder a la jornada set. Només el Vila-real s'hi havia atrevit, l'any 2015. La projecció actual, de fet, li garanteix un lloc en posicions europees a final de temporada. Tan sols set equips han fet un 19 de 21 i el 96% (27 de 28) van acabar a la Champions. El pitjor lloc seria una sisena posició, una plaça que el Girona signaria amb sang, ara mateix. L'any passat va tancar la primera volta amb 21 punts i ara ja en té 19.

Cinquè millor equip del 2023

Però continuem amb els rècords. El Girona, que tampoc va perdre cap dels set amistosos de l'estiu, és un dels 10 equips invictes de les cinc grans lligues europees. La llista la completen el Tottenham, el Liverpool i l'Arsenal, de la Premier League; el Bayern Munic, el Bayer Leverkusen i l'Eintracht de Frankfurt, de la Bundesliga; el Niça i el Rennes, de la Ligue 1, i el Barça. I la millor dada de totes, la de la regularitat aquest any 2023, en què el Girona és cinquè en una classificació anual liderada pel Barça (67 punts), l'Atlètic de Madrid (63), el Reial Madrid (58), la Reial Societat (54) i el Girona (51). D'aquests 30 partits el conjunt de Míchel n'ha guanyat el 50% (15), n'ha empatat sis i n'ha perdut nou. "Aquesta és la dada que m'agrada, perquè demostra que som fiables", raona el madrileny.

Qui cregui que no hi ha més classificacions possibles per liderar, s'equivoca. El Girona també és l'equip que més golejadors diferents ha tingut en aquest inici de curs. Fins a onze futbolistes de la plantilla han vist porteria. El darrer, Eric Garcia, el jugador cedit pel Barça, que amb el seu cop de cap a Vila-real va certificar la primera posició dels gironins.

Balanç favorable contra el Madrid

Per acabar d'omplir d'optimisme Montilivi, que estarà ple a vessar perquè fa dies que no queden entrades, el Girona és l'únic equip de la Lliga amb el balanç favorable en els duels contra el Madrid, a qui ja ha derrotat dues vegades en les tres visites dels blancs a Catalunya. Ho va fer la temporada 2017-18, el dia de Sant Narcís, amb gols de Stuani i Portu (2-1), els mateixos que carregaven les bosses de material sortint del vestidor de Vila-real. I encara es recorda el pòquer del Taty Castellanos el curs passat (4-2).

El Girona, que té tots els seus homes importants a disposició, sortirà amb un onze de gala, amb la incògnita de si Míchel variarà un xic el dibuix per fer entrar Yan Couto en una doble banda dreta acompanyat d'Arnau Martínez, i si alinearà Blind, o amb una defensa de cinc o avançant David López al mig del camp per mantenir Eric Garcia. Ric en possibilitats, qui no es mourà del terreny de joc és Savinho, ara mateix l'home més perillós, que viurà un duel individual amb Vinícius, a qui Ancelotti recorrerà, juntament amb Bellingham, per intentar que Montilivi deixi de comptar els partits per victòries (tres de tres, aquest any). En defensa, el Madrid té la baixa d'Alaba i està patint les conseqüències de les absències de Courtois a la porteria i Militão a l'eix. Pot passar de tot en aquest duel entre el primer i el segon classificat d'una Lliga en què de moment mana el Girona.

stats