Esports 21/03/2018

De Gendt regna a Camprodon

El ciclista belga supera Valverde en 23 segons a la general

M.m.
El belga Thomas de Gendt creuant en solitari la línia de meta de la tercera etapa de la Volta a Catalunya, situada a Camprodon.

BarcelonaEl belga Thomas de Gendt és el nou líder de la Volta a Catalunya després d’imposar-se en la tercera etapa. El ciclista de l’equip Lotto Soudal va ser l’únic supervivent de l’escapada del dia i va creuar la línia de meta en solitari. D’aquesta manera, De Gendt desbanca Alejandro Valverde (Movistar Team), a qui ara supera a la general per 23 segons. El podi provisional el completa Jay McCarthy (Bora Hansgrohe) a 27 segons.

L’etapa havia de ser la reina de la Volta a Catalunya, però per culpa del fred i la neu es va haver d’escurçar. Amb inici a Sant Cugat del Vallès, com estava previst, però acabant a Camprodon, sense fer la pujada final a l’estació de Vallter 2000. En total, 153,2 quilòmetres de recorregut.

De Gendt no era dels favorits per a la tercera etapa, però tot el vent va acabar bufant al seu favor. Va participar en l’escapada del dia, formada per un grup reduït de cinc corredors a partir del quilòmetre 25, i va veure com, a mesura que avançava l’etapa, s’anava quedant sol al capdavant de la cursa. I així fins al tram final, en què, com reconeixia després de creuar la línia de meta, no es va atrevir a cantar victòria fins just al final, i això que va arribar en solitari i amb 20 segons de marge respecte al gran grup.

“No em creia que guanyava fins que era a 200 metres de l’arribada. Sabia que els últims dos quilòmetres fins a meta encara pujava. A més, feia vent i sabia que tenia grans corredors darrere. Intentava mirar enrere però amb el sol costava de veure; de fet, creia que tenia algú perseguint-me a prop i eren motos, però he seguit esprintant fins al final”, va explicar el ciclista belga, que va sumar el seu tercer triomf d’etapa a la Volta a Catalunya, després de les que havia aconseguit a Barcelona el 2013 i a Port Ainé el 2016. “Port Ainé potser va ser una mica més difícil. Allò va ser una arribada en altura, però amb el vent de cara d’avui, si miréssim els watts, seria gairebé el mateix esforç”, va afegir.

De Gendt, especialista en escapades i vencedor d’etapes al Giro, el Tour i la Vuelta, es va distanciar dels seus companys abans d’afrontar l’últim port de la jornada, el de Collabós, de segona categoria, coronat a tan sols 13,5 quilòmetres de la línia de meta. En aquell moment ja només l’acompanyaven dos ciclistes, Lluís Mas (Caja Rural-Seguros RGA) i Mikel Bizkarra (Euskadi Basque Country-Murias). Al final se’n va anar sol, amb 20 segons de marge.

Un líder fugaç

Ara el dubte és saber si el ciclista belga podrà mantenir el mallot de líder o si, com diuen els pronòstics, el cedirà a algun dels favorits per guanyar la Volta. Ell mateix reconeixia que en l’etapa d’avui, amb 170,8 quilòmetres i final a l’estació d’esquí de la Molina, la tasca serà difícil. “En principi jo tenia la idea de deixar-me anar aquests dies per tenir més opcions de guanyar una etapa els últims dies. Ara, aquest mallot és un premi extra, però demà [avui], amb un final com el de la Molina, si la cursa va com els últims anys, hauria de ser una mica massa dur per a mi”, va comentar.