RCD Espanyol
Esports 31/05/2023

De les retallades al deute: el futur de l'Espanyol si no prospera la via judicial

El descens a Segona comportarà una important caiguda del negoci ordinari i podria obligar Chen a tornar a endeutar el club

3 min
L'entrenador de l'Espanyol, Luis García, durant el partit de Lliga a Primera Divisió que València CF i RCD Espanyol disputen aquest diumenge a l'estadi de Mestalla.

BarcelonaL'Espanyol ha decidit emprendre accions legals a la justícia ordinària després de confirmar el seu descens de categoria. El club ha anunciat que anirà més enllà de la impugnació del partit de l’Atlètic -que després de ser tombada pel Comitè de Competició s’elevarà a Apel·lació i, si cal, al TAD- perquè es considera perjudicat per les actuacions arbitrals a la gespa i al VAR, que considera que no li han permès poder lluitar per la permanència aquest cap de setmana en el partit que l’enfronta, a Cornellà-El Prat, a l’Almeria, un tràmit per als seus interessos i un duel a vida o mort per als andalusos. El procediment s'obrirà la setmana que ve, un cop s'acabi la temporada.

¿Però què passarà si els tribunals no obren la porta a una alternativa que permeti a l’Espanyol mantenir la categoria? La resposta és clara: que el club blanc-i-blau haurà d’afrontar la temporada més difícil, tant en termes esportius com sobretot econòmics, de l’era Chen Yansheng. Com ja va avançar l’ARA, els drets televisius cauran dels 50 milions previstos per aquest curs als menys de 10,6 que va rebre la temporada 2020-21, l’últim cop que va ser a Segona (i CVC se n’endurà un 10,95%). La compensació pel descens serà força més baixa dels 30 milions: Rastar va comunicar als seus accionistes que en preveu ingressar uns 17. A aquesta davallada s’hi afegirà la caiguda del negoci comercial i d'abonaments. A més, la inversió en fitxatges feta al gener elevarà les pèrdues previstes per aquest exercici. L’Espanyol podria arrossegar uns números vermells de 50 milions d’euros en els tres últims cursos, cosa que limitarà encara més el marge salarial. 

La impossibilitat que Chen Yansheng executi noves ampliacions de capital complica encara més el panorama. Segons ha pogut saber l’ARA, l’empresari xinès preveu una nova via d’ingressos extraordinària: trobar un soci amb diners fora de la Xina que pugui fer-li un préstec participatiu en l’Espanyol. Aquesta via, que en cap cas seria immediata, seria una alternativa que ajudaria a millorar la liquiditat de l’empresa. No augmentaria directament el límit salarial, però si que podria contribuir a generar més negocis que sí que podrien incrementar els ingressos i, per tant, elevar la capacitat per invertir en jugadors. El risc? Tornar a endeutar el club, ara que havia arribat a un nivell de sanejament, amb uns interessos que podrien ser molt elevats segons els resultats de l’entitat. 

Mentre analitza opcions per millorar ingressos, el club espera compensar la caiguda del negoci ordinari amb un important estalvi en nòmines. Tots els grans contractes i renovacions firmats des del gener del 2020 inclouen una clàusula que redueix al 50% el sou dels jugadors en cas de descens a Segona. En el cas de recuperar la categoria, els jugadors recuperen el sou anterior. Això permetrà inscriure tots els jugadors amb contracte vigent. L'arribada de Pacheco en propietat al gener, de fet, va ser per anticipar-se a la possibilitat de no poder firmar un porter en un estiu en què el club tindrà moltes dificultat per poder incorporar jugadors de nivell. No continuaran els cedits ni els dos jugadors que finalitzen contracte (Pedrosa i Aleix Vidal). A més, canviarà el perfil de futbolistes que es buscaran al mercat: no seran jugadors de primer nivell, sinó noms adaptats a Segona que ajudin a pujar. La reducció salarial es veurà acompanyada per una reducció de les clàusules. 

El club és conscient de la conveniència de fer una venda important, però intentarà mantenir una base sòlida per tornar a aconseguir l’ascens en el primer intent. Els tres jugadors més ben pagats, Joselu, Darder i Cabrera, tenen una clàusula que els permet marxar cedits si un club els ofereix sortir pagant-los el sou i l'amortització corresponent. L’Espanyol pot oposar-s’hi, però els haurà de mantenir el mateix sou, una opció força remota. L’entitat podrà reinvertir en reforços el 40% del que ingressi o s’estalviï en fitxes. 

stats