19/06/2019

La futbolista que va plantar cara als nazis

2 min
Lotte Specht en una revista dels anys 30.

BarcelonaLotte Specht explicava que de ben menuda acompanyava el seu pare a veure partits del FSV Frankfurt. Tothom pensava que amb el pas dels anys a la nena li passaria la passió pel futbol, però no va ser així. Els Specht vivien en un barri, Gallus, que s’havia convertit en un feu d’esquerres en aquells anys en què Alemanya s’encaminava cap a l’abisme. La majoria de la població, però, feia veure que no s’adonava del que passava al seu voltant. Els Specht sí, i van formar part de moviments contraris a Hitler. La Lotte, acostumada a lluitar, va animar-se a fer servir l’esport com a eina social. Va enviar una carta a un diari per proposar que es creés un club de futbol per a noies i va rebre més de 40 respostes.

Durant dos anys, fins al 1932, Lotte Specht va liderar el primer club de dones d’Alemanya, el DDFC Frankfurt, que va arribar a jugar alguns partits contra homes, ja que no existien rivals femenins. La majoria de cops els partits eren entre les companyes d’equip. Però poca gent els donava suport; la Federació afirmava que el futbol entre dones era “un escàndol”. El 1936, finalment, la Federació va prohibir el futbol femení, amb penes de presó incloses per si algú s’atrevia a portar la contrària. La Lotte no va jugar, però va escriure una carta manifestant-se en contra de la prohibició i va passar mesos detinguda per comportament indecent.

Als anys 50, Specht va obrir un cabaret que també era considerat escandalós per a molts. Un cabaret on va organitzar els sopars dels clubs femenins que a partir dels anys 50 van iniciar campanyes per rebre suport de la Federació. No ho van aconseguir fins als anys 70, quan Alemanya va començar a ser la gran potència del futbol femení.

stats