Premier League
Esports 01/02/2023

Els 10 fitxatges milionaris que demostren que la Superlliga europea ja existeix

El Chelsea, el club que més ha gastat, ha fet una despesa de més de 300 milions d'euros només aquest mercat d'hivern

Carlos Ticó
4 min
Enzo Fernández, fitxatge rècord de la Premier League

BarcelonaPunt final a un mercat de fitxatges d'hivern que ha sigut tal com es preveia des del mes de desembre. Ja va assegurar Xavi Hernández en diverses ocasions que la finestra FIFA per al Barça, així com per a la resta dels equips espanyols –i de tot Europa, amb una sola excepció–, seria tranquil·la. Els clubs de futbol de la Premier League, en canvi, demostren el seu poder a Europa amb els últims fitxatges d'aquest mes de gener. En total, els anglesos han fet una despesa històrica de 824 milions d'euros. La Superlliga ja existeix. No cal que Florentino Pérez i Joan Laporta la promoguin.

10 fitxatges que demostren el poder de la Premier
Traspàs pagat, en milions d’euros

Chelsea

Benfica

Enzo

Fernández

121

Chelsea

Xakhtar

Mykhaylo Mudryk

70

Everton

Newcastle

Anthony Gordon

45,6

Liverpool

PSV

Cody Gakpo

42

Chelsea

Mònaco

Benoît

Badiashile

38

Chelsea

PSV

Noni

Madueke

35

Chelsea

Lió

Malo

Gusto

30

Leeds

Hoffenheim

Georginio Rutter

28

Arsenal

Spezia

Jakub Kiwior

25

Arsenal

Brighton

Leandro Trossard

24

Chelsea

Benfica

Enzo

Fernández

121

Chelsea

Xakhtar

Mykhaylo Mudryk

70

Everton

Newcastle

Anthony Gordon

45,6

Liverpool

PSV

Cody Gakpo

42

Chelsea

Mònaco

Benoît

Badiashile

38

Chelsea

PSV

Noni

Madueke

35

Chelsea

Lió

Malo

Gusto

30

Leeds

Hoffenheim

Georginio Rutter

28

Arsenal

Spezia

Jakub Kiwior

25

Arsenal

Brighton

Leandro Trossard

24

Chelsea

Benfica

Enzo

Fernández

121

Chelsea

Xakhtar

Mykhaylo Mudryk

70

Everton

Newcastle

Anthony Gordon

45,6

Liverpool

PSV

Cody Gakpo

42

Chelsea

Mònaco

Benoît

Badiashile

38

Chelsea

PSV

Noni

Madueke

35

Chelsea

Lió

Malo

Gusto

30

Leeds

Hoffenheim

Georginio Rutter

28

Arsenal

Spezia

Jakub Kiwior

25

Arsenal

Brighton

Leandro Trossard

24

Durant l'estiu passat, el Chelsea, liderat ara per Todd Boehly després de la venda forçada del rus Roman Abramóvitx, va ser un dels equips que van invertir més en fitxatges. Aquest gener ha mantingut la dinàmica, ja que ha desemborsat 328 milions en vuit incorporacions que pretenen millorar la classificació de l'equip blue a la lliga (és desè). Aquesta temporada els blue han fet una despesa rècord de més de 560 milions d'euros –que supera la del Barça de la campanya 2017-2018, de 380 milions.

L'Arsenal de Mikel Arteta no necessita gaires reforços gràcies a la bona cara que han ofert tots els jugadors gunners des que va començar la temporada. Tot i això, el club del nord de Londres ha fet alguns moviments –pocs– que li aportaran més qualitat.

Per la seva banda, el Liverpool és ara mateix a la novena posició de la taula. Les carències internes dels red, però, no els ha privat de fer un fitxatge important.

Molts altres clubs de la Premier tenen els seus propis obstacles, però no deixen de sorprendre. A continuació, els deu fitxatges més cars d'aquest mercat d'hivern a la competició estatal més poderosa del continent.

1.
Enzo Fernández (Argentina)

Chelsea. 121 milions d'euros

Enzo Fernández

Obre la llista el fitxatge més esperat del mercat, que arriba d'última hora al Chelsea. Finalment el Benfica ha cedit davant la insistència de Boehly i Enzo Fernández (22 anys) –migcentre– s'ha convertit en el segon fitxatge més car de la història del mercat d'hivern, per darrere de Philippe Coutinho, i en el fitxatge més car de la història de la Premier. Els blue paguen més de 120 milions per l'argentí, una de les sensacions de l'últim Mundial.

2.
Mikhailo Múdrik (Ucraïna)

Chelsea. 70 milions d'euros

Mikhailo Mudryk, nou futbolista del Chelsea

Mikhailo Múdrik (22 anys) va arribar al Chelsea a canvi de 70 milions del Xakhtar Donetsk el 15 de gener. El seu nou entrenador, Graham Potter, va parlar sobre ell: "Té bon u contra u i és molt directe. Juga molt bé pel carril i fa diagonals cap a porteria".

3.
Anthony Gordon (Anglaterra)

Newcastle United. 45,6 milions d'euros

Anthony Gordon, nou fitxatge del Newcastle United

Anthony Michael Gordon (21 anys), noi del planter de l'Everton, acaba de fitxar pel Newcastle United a canvi de 45,6 milions. Amb aquesta nova contractació milionària, el Newcastle ja ha gastat 283 milions d'euros des de l'arribada dels propietaris àrabs. El jove extrem es va declarar en rebel·lia –no va anar a entrenar-se durant tres dies– per forçar el traspàs al seu nou equip.

4.
Cody Gakpo (Països Baixos)

Liverpool. 42 milions d'euros

Cody Gakpo Liverpool

L'atacant de 23 anys va ser un dels jugadors més importants dels Països Baixos al Mundial. Gakpo va ser la primera notícia del mercat al fitxar pel Liverpool, per compensar les baixes de Diogo Jota i Luis Díaz. Malgrat que la directiva, així com Klopp, entenen que la situació econòmica del club no és gaire favorable, han apostat per aquest fitxatge. Ja ha jugat cinc partits i encara no ha trobat porteria.

5.
Benoît Badiashile (França)

Chelsea. 38 milions d'euros

Benoît Badiashile, fitxatge del Chelsea

El jove de 21 anys, ex del Mònaco, ha arribat a la capital anglesa a canvi de 38 milions per reforçar el centre de la defensa del Chelsea. Un reforç més a la rereguarda, al costat dels fitxatges d'estiu Koulibaly i Fofana. Thierry Henry el va fer debutar el 2018 i ja té experiència a l'elit: 135 partits amb el Mònaco.

6.
Noni Madueke (Anglaterra - Nigèria)

Chelsea. 35 milions d'euros

Noni Madueke, jugador del Chelsea

Una nova promesa de l'Eredivisie neerlandesa i antic company de Cody Gakpo. Ha signat amb el Chelsea fins al 2030 –amb possibilitat de quedar-s'hi fins al 2031–. Noni Madueke (20 anys) és d'origen nigerià, nascut a Anglaterra, i ha disputat diversos partits amb la samarreta dels tres lleons. La seva gran velocitat i capacitat de canvi de ritme van ser els principals al·licients per a Christopher Vivell, nou director tècnic del Chelsea, que considera que l'entitat "està construint el projecte més emocionant del futbol mundial".

7.
Malo Gusto (França)

Chelsea. 30 milions d'euros

Malo Gusto, nou fitxatge del Chelsea

El lateral dret de l'Olympique de Lió Malo Gusto (19 anys) ha signat també per l'ambiciós projecte del Chelsea, a canvi de 30 milions més 5 en variables. Tanmateix, la promesa francesa es quedarà a Lió, cedit, fins que acabi la temporada, i s'incorporarà al Chelsea a partir del juliol.

8.
Georginio Rutter (França)

Leeds United. 28 milions d'euros

Georginio Rutter, nou fitxatge del Leeds United

Davanter centre prometedor del Hoffenheim (20 anys), ha aterrat a la Premier League amb l'objectiu de fer gols amb el seu nou equip, el Leeds United, i revertir la ratxa de derrotes i empats del club white. Va debutar a la Copa Anglesa en la victòria davant l'Accrington (1-3).

9.
Jakub Kiwior (Polònia)

Arsenal. 25 milions d'euros

Jakub Kiwior

Central polonès (22 anys) –també ha jugat alguns partits de lateral i de pivot– que arriba de l'Spezia a Londres per blindar una de les millors defenses d'Anglaterra a canvi de 25 milions d'euros. Mikel Arteta ja va avisar al desembre que l'Arsenal es preparava per fer fitxatges amb l'objectiu de no abaixar els braços. "Si podem trobar jugadors que puguin enfortir l'equip, ho intentarem", deia el tècnic basc.

10.
Leandro Trossard (Bèlgica)

Arsenal. 24 milions d'euros

Leandro Trossard, nou extrem esquerre de l'Arsenal

Leandro Trossard (28 anys), extrem esquerre –també és fiable de mitjapunta– i ex del Brighton, ha arribat aquest gener a la capital anglesa a canvi de 24 milions, una altra xifra que a la lliga espanyola seria difícil de veure en aquesta època. El fitxatge de l'atacant va venir motivat per la lesió de Gabriel Jesus durant el Mundial.

stats