Espanya ruixa amb cava la tossuderia de Luis Enrique (0-5)

El combinat estatal, amb un Busquets imperial, supera Eslovàquia i es classifica per als vuitens de final de l'Eurocopa

Luis Enrique celebra el triomf contra Eslovàquia.

BarcelonaVictòria incontestable i classificació per als vuitens de final d'Espanya a l'Eurocopa. Els de Luis Enrique es van imposar amb contundència i autoritat a Eslovàquia, que no va tenir cap opció a Sevilla, i acaben com a segons de grup per darrere de Suècia, que va superar Polònia a Sant Petersburg al temps de descompte a l'altre partit (3-2).

Fidel a les seves conviccions, i d'esquena a tot el soroll que envolta la roja des del dia de la no-convocatòria de Sergio Ramos i de cap jugador del Reial Madrid, Luis Enrique va mantenir Álvaro Morata a l'alineació del partit definitiu de la fase de grups. També va deixar Gerard Moreno a l'onze tot i el seu error al penal contra Polònia, i va renovar la confiança en Aymeric Laporte, assenyalat per Lewandowski al partit de dissabte i per l'espanyolisme més ranci des de la seva nacionalització exprés. Les novetats van ser dos catalans i un navarrès: Busquets, que va entrar al lloc de Rodri un cop ja ha superat el covid; Eric Garcia, titular al lloc de Pau Torres, i Azpilicueta, que va entrar a l'equip en perjudici de Marcos Llorente, a qui el tècnic només veu capacitat per ocupar el carril dret malgrat les pressions perquè jugui d'interior.

La sacsejada de Luis Enrique va deparar una sortida en tromba d'Espanya, que va aconseguir el primer gol de la tarda a la Cartuja per pura insistència. L'equip que més possessió de pilota té de tot el torneig arribava a la cita contra Eslovàquia amb l'aigua al coll, llastat per una falta de gol desesperant que, d'entrada, va tornar a posar-se de manifest sota el sol sevillà, sobre la gespa irregular. Així, al minut 12, després que el VAR ajudés Björn Kuipers a veure un penal involuntari de Hromada sobre Koke, Morata, un davanter amb tantes condicions com malastruc, va topar amb Dubravka des dels onze metres, i va elevar fins a cinc el nombre de penals fallats pel combinat estatal de manera consecutiva. La manca d'encert no va frenar l'ímpetu dels espanyols, que van tornar a desaprofitar ocasions claríssimes mitjançant Pedri i Sarabia. Ni el canari ni el madrileny van poder materialitzar el domini contra un equip sense arguments per superar la pressió.

Laporte, autor del segon gol d'Espanya.

Liderats per un Busquets imperial a la zona medul·lar, els de Luis Enrique van trencar la igualada per la via heterodoxa. Al minut 30, l'hàbil Sarabia es va fabricar un xut que va acabar al travesser. La pilota va sortir bombejada cap al cel blau, en una situació teòricament fàcil perquè el porter, que pot fer servir les mans i per això té avantatge sobre els davanters, avortés qualsevol rèplica. La seqüència, però, se li va posar costa amunt, a Dubravka, que va tirar per terra la feina feta al penal. Ell solet, com si fos un rematador de voleibol, es va encarregar d'impulsar la bola directament a la xarxa. Una acció còmica va donar oxigen a Luis Enrique i va calmar l'ansietat d'Espanya, que abans del descans va fer el gol de la sentència gràcies a una jugada coral iniciada per Pedri, prolongada per Gerard Moreno i finalitzada per Laporte, que era a l'àrea rival després d'un córner a favor. El central del City va marcar el seu primer gol amb Espanya.

Eric Garcia, substituït per precaució

A la segona part, Eslovàquia va intentar reaccionar amb un doble canvi –Duris i Lobotka per Duda i Hromada–, però no va tenir marge per a la remuntada i va acabar rebent la golejada més àmplia des que va començar l'Eurocopa. Al minut 56, la roja va augmentar la renda gràcies a Sarabia, que es va vestir de Messi per enviar a la gàbia la clàssica assistència rasa i forta de Jordi Alba. Deu minuts més tard, en una jugada de tiralínies instigada per Pedri, el mitjapunta del PSG va assistir Ferran Torres, suplent de luxe, perquè fes el 0-4 d'esperó. En plena desfeta eslovaca, Kucka es va fer el cinquè a la seva porteria quan intentava rebutjar una rematada de l'altre Torres, Pau, que va rellevar un exhaust Eric Garcia. Espanya no tenia gol i, de cop, se'n va trobar cinc. ¿Seguirà brollant el cava de Luis Enrique als vuitens de final contra la temible Croàcia? De moment, per Sant Joan, el brindis està més que justificat.