Barça
Esports 30/03/2023

Laporta s'imposa als escèptics: "L'Espai Barça s'ha de fer"

El president executiu blaugrana aconsegueix la llum verda dels seus directius per demanar 1.500 milions a Goldman Sachs i JP Morgan

3 min
Joan Laporta i Jaume Collboni, presentant l'acord Barça-Ajuntament per jugar a Montjuïc

BarcelonaEl Barça ha comunicat a la RFEF que la temporada que ve el seu primer equip de futbol jugarà a l'Estadi Olímpic Lluís Companys. És el pas previ perquè l'ens espanyol elevi la decisió a la UEFA, òrgan organitzador de la pròxima Lliga de Campions, que el club disputarà el curs que ve si no rep cap prohibició a causa de la investigació pel cas Negreira. L'entitat que presideix Joan Laporta ha completat un tràmit que normalment no és notícia, però que en aquest cas significa que les obres de reforma integral del Camp Nou en principi compliran el calendari previst i, per tant, començaran aquest mes de juny de la mà de Limak, la constructora turca que va guanyar el concurs a principis del mes de gener.

La novetat saltava hores després que la junta del Barça es reunís dijous al Camp Nou per tractar sobretot l'acord de finançament per al projecte patrimonial més important de la seva història. Tot i que hi havia directius que apostaven per alentir les obres o directament congelar-les per la complicada conjuntura financera, el president Laporta, ferm partidari d'aixecar els 1.500 milions d'euros malgrat que el club no estigui sanejat i visqui una severa crisi reputacional pel cas Negreira i la impossibilitat d'inscriure noves fitxes, va aconseguir la llum verda de la directiva per tirar endavant l'operació de crèdit amb Goldman Sachs i JP Morgan.

La intenció del club és que el finançament es tanqui en tres trams amb un interès en cap cas superior al 6% i revisable a la baixa a mesura que passin els anys i el Camp Nou, ja reformat, respongui a les expectatives d'ingressos. L'acord està molt encarat, però encara no està signat. Ho estarà quan els inversors el validin a instàncies de les entitats col·locadores, que ja saben que el Barça vol que l'interès es desinfli amb el pas dels anys. Només en aquest moment, segons apunten des del Camp Nou, s'explicaran els detalls de l'operació.

Un dels dubtes que hi ha en aquests moments és si els 1.500 milions que es disposaran inclouran també els diners que demana la construcció d'un nou Palau Blaugrana. Les qualificacions creditícies que KBRA ha publicat fins ara no preveien cap partida concreta per al pavelló, l'edificació del qual està previst que costi més de 400 milions. Si confirmés que el finançament és exclusivament per al Camp Nou, ja hi ha socis disposats a impugnar-lo, ja que no correspondria amb el que es va aprovar.

Limak, guanyadora per preu i velocitat de les obres

Que el Barça hagués notificat als estaments futbolístics que el primer equip jugarà a Montjuïc era símptoma que el criteri de Laporta i els seus col·laboradors més estrets s'imposava internament. El president executiu blaugrana forma part del grup de directius que creu que l'Espai Barça és 100% inajornable i que s'ha de dur a terme a curt termini encara que el marc econòmic sigui poc favorable. "S'ha de fer, ja que fa massa anys que anem amb retard", sol repetir. De fet, l'argument principal per adjudicar l'obra a Limak va ser precisament la velocitat que prometia per acabar els treballs prou de pressa perquè la institució catalana pogués celebrar el seu 125è aniversari al Camp Nou el novembre del 2024. La resta de les constructores concursants (Ferrovial i Acciona i FCC, de l'IBEX-35) no només no asseguraven un calendari tan ambiciós, sinó que també elevaven la factura del projecte.

Si la victòria de Limak ja va provocar dissensions en el si de la directiva, començant per la dimissió de Jordi Llauradó com a directiu responsable de l'Espai Barça, la delicada situació econòmica del club, sumada a la crisi reputacional pel cas Negreira i a l'augment dels tipus d'interès, han portat les últimes setmanes més dubtes al voltant del projecte. Aquest marc d'incertesa ha fet que diversos membres de la cúpula demanessin prudència a l'hora d'activar els plans previstos. Finalment, però, el sector més valent ha acabat sortint-se amb la seva, de manera que el Barça abandonarà el Camp Nou quan acabi la temporada i s'instal·larà a Montjuïc, el condicionament del qual costarà més de 20 milions. Això sí, tot això serà una realitat quan el finançament es tanqui i es pugui anunciar.

En aquest sentit, el que sí que ha comunicat oficialment el Barça és la renovació de dues pòlisses de crèdit amb CaixaBank i el Banc Santander. La primera vencia el 30 d’abril del 2023 i s’amplia fins al 30 d’abril del 2026, amb una quantitat màxima de 17 milions. I la segona s'acabava el 15 de maig del 2023 i s’amplia fins al 15 de maig del 2026 amb una xifra de 32,5 milions. Aquests dos moviments, dels quals no es coneix l'interès, ajudaran el club a respondre a les operacions ordinàries que genera el seu dia a dia.

stats