Una empresa catalana passa de les torxes olímpiques a dissenyar estufes per a les terrasses dels bars

"El nostre producte és més econòmic, eficient i atractiu, especialment pensat per a aquest sector", explica el propietari de Calidor

3 min
Jordi Granados

BarcelonaUna empresa catalana que va participar del procés de licitació de les torxes olímpiques a Rio de Janeiro s'ha reinventat i està aprofitant els aprenentatges adquirits durant aquella experiència per llançar al mercat unes estufes ecològiques pensades per a les terrasses dels bars i els restaurants. "Ens va sorprendre molt que a aquestes altures el sistema de combustió d'una torxa olímpica no fos ecològica 100%. Encara utilitzaven un sistema basat en la barreja de diferents gasos derivats del petroli. Per això vam investigar fins a patentar un sistema de combustió ecològic basat en el bioetanol, una energia no contaminant, sostenible i renovable. Aquest sistema de combustió és el que hem aplicat per resoldre un dels grans problemes que ens trobem, a l'hivern, amb les emissions contaminants que provenen de les estufes de gas propà o botà, que s'utilitzen per escalfar l'exterior de bars i restaurants", diu a l'ARA Jordi Granados.

La proposta d'aquest emprenedor català és Calidor. "Cada terrassa de quatre estufes expulsa tres tones de CO₂ al mes a l'atmosfera, això és equivalent al que emet un vol de Barcelona a Lima d'anada i tornada. A Catalunya els números es disparen: només amb bars i restaurants ens trobem amb una xifra de 39.000 establiments oberts, dels quals més del 40% tenen terrasses. El nostre producte és més econòmic, eficient i atractiu. Especialment pensat per a aquest sector", explica.

L'estufa ecològica per escalfar terrasses

Segons Granados: "La situació és insostenible i presenta un problema global. La Unió Europea va dictar una normativa d'obligat compliment que prohibeix l'ús a la via pública d'estufes que siguin contaminants i que no es nodreixin d'energia sostenible i renovable. Per això en diferents països com França, Alemanya o Bèlgica ja fa temps que s'està aplicant".

L'adjudicació de les torxes olímpiques del 2016 es va fer a través d'una unió d'empreses en què també hi havia Recam Laser i Kromschroeder, que va ser l'encarregada de la fabricació. "El balanç que fem és molt positiu. Guanyar un dels concursos amb més projecció internacional que hi ha al món, valorat en 6,5 milions de dòlars, va ser un èxit, tant personalment com pel que fa a la indústria del nostre país. En un moment molt delicat de la crisi vam ajudar moltes empreses del territori a tirar endavant els seus negocis. I el més important, per a nosaltres va representar la llavor del que estem fent ara, un projecte que té com a objectiu contribuir a reduir les emissions contaminants provinents del petroli", avança.

Un repte apassionant

“L’any 2012 vam començar a notar la crisi i vam viure una situació molt delicada. Els diners no circulaven, els clients tenien problemes per pagar i els bancs no donaven crèdits als autònoms. Va ser en aquest context de crisi i a punt de tancar quan em vaig plantejar la màxima fita a la qual podia aspirar una empresa com la meva, els Jocs Olímpics. Va ser aleshores quan vaig inscriure-la en el concurs internacional de disseny de la torxa”, recorda Granados. L’empresa catalana es va retirar del concurs de disseny, però va aconseguir fer-se amb l'adjudicació de la seva fabricació. “Els requeriments no eren senzills i ocupaven més de 200 pàgines. Tothom ens deia que era impossible que una empresa catalana guanyés un concurs internacional d’una magnitud així. Em van arribar a regalar un llibre que es deia Brasil no es para principiantes. En un moment crític del projecte també vam introduir Taurus”, assegura l’emprenedor.

“Al final vam tenir èxit i ens van adjudicar el concurs, que van ser 14.680 torxes. La història em fa feliç econòmicament, però sobretot per la manera com ho vam aconseguir. L'experiència va ser un somni fet realitat. No vull donar lliçons de res, però espero que el nostre exemple ajudi altra gent a tirar endavant el seu projecte”, conclou.

stats