Tenis
Esports 17/01/2023

Djokovic torna desafiant a Austràlia, allà on va tocar fons fa un any

Sense Alcaraz, el primer Grand Slam de la temporada podria ser un duel entre Nadal i el serbi, que arriba en un gran estat de forma

3 min
Novak Djokovic, celebrant el seu triomf al torneig d'Adelaida

BarcelonaAra fa un any, Novak Djokovic va viure el pitjor moment de la seva carrera quan va ser deportat per les autoritats australianes, ja que es va negar a vacunar-se contra el covid-19. Un any més tard, el tenista serbi torna a la que solia ser la seva pista preferida, a punt per recuperar una corona que considera seva. I el seu principal oponent serà, per descomptat, Rafa Nadal, vigent campió del torneig. Passen els anys i al tenis per moments sembla que el temps no passi, ja que el mallorquí i el serbi segueixen a la seva. Però sí, el temps passa. Serà el primer Grand Slam ja sense Roger Federer, retirat a finals de la darrera temporada, i sense el jove Carlos Alcaraz, lesionat. Nadal, que no ha començat bé la temporada, intentarà evitar que Djokovic guanyi. Si el serbi ho aconsegueix, l'empatarà al capdamunt de la classificació històrica de jugadors amb més títols del Grand Slam. Nadal en porta 22 i Djokovic 21. La final serà el 30 de gener.

Nadal, que pateix una lesió crònica al peu que el fa patir de valent, no arriba optimista al primer Grand Slam de la temporada. Els primers resultats aquest any no han estat els millors. A més, el sorteig del quadre no ha jugat a favor del jugador de Manacor, que ha debutat perdent un set contra el britànic Jack Draper (7-5, 2-6, 6-4 i 6-1). I si segueix endavant, es podria trobar amb el nord-americà Frances Tiafoe, el rus Daniïl Medvédev, el grec Stefanos Tsitsipas o el canadenc Félix Auger-Aliassime. La nova guàrdia que vol ocupar l'espai que encara pertany a Nadal i Djokovic.

Ara fa un any, Nadal va guanyar un torneig on normalment no ha tingut fortuna. Amb 36 anys, només l'ha pogut guanyar dos cops, un dels quals el 2022 quan va aprofitar la baixa del rei del torneig, Djokovic, que estava retingut en un hotel primer i un centre d'internament després, quan es va descobrir que no s'havia volgut vacunar contra el covid i havia mentit a les autoritats sobre aquest fet. El serbi, a Austràlia, sempre s'hi sentia com a casa, en part per la nombrosa comunitat sèrbia resident a la zona, que sempre l'animen. Un dels dubtes serà com el rebrà l'afició després de l'escàndol de l'any passat, de fet. Si guanya a Melbourne, Djokovic aconseguiria per desena vegada el torneig i, de pas, imitaria Nadal, l'únic jugador fins ara que ha guanyat 10 cops un torneig gran. Nadal s'ha imposat 14 cops a Roland Garros, a França. Djokovic ho ha fet en 9 ocasions sobre la pista ràpida d'Austràlia. I aquesta temporada el jugador de 35 l'ha començat ben fort, perquè només ha perdut un dels darrers 35 partits oficials. El serbi debutarà contra l'espanyol Roberto Carballés i el seu quadre el podria emparellar amb el rus Andrey Rublev, l'espanyol Pablo Carreño, el noruec Casper Ruud i el nord-americà Taylor Fritz.

Sense Carlos Alcaraz, el jove murcià de 19 anys que va guanyar fa pocs mesos el seu primer torneig del Grand Slam als Estats Units, l'Open d'Austràlia sembla destinat a ser un duel entre Nadal i Djokovic, que s'han repartit 15 dels darrers 18 tornejos grans. Alcaraz, el gran candidat per acabar el regnat dels dos, es perdrà els dos primers mesos de competició. Tothom sap, però, que tard o d'hora tornarà a Austràlia disposat a demostrar que no serà una flor de primavera.

Iga Swiatek, la gran favorita al quadre femení de l'Open d'Austràlia

Al quadre femení, la favorita és la polonesa i número u del món Iga Swiatek. Serà una edició diferent de les altres, ja que no hi haurà qui defensi la corona de campiona. Fa un any es va imposar l'australiana Ashleigh Barty, que va anunciar pocs mesos després que es retirava amb 25 anys, considerant que ja havia fet tot el que havia de fer i volia una vida més relaxada. Barty va convertir-se en la primera jugadora australiana a guanyar a casa en 44 anys, el 2022. Un cop va fer feliç la gent, va decidir viure com a ella li agrada. Tampoc participarà en aquesta edició la japonesa Naomi Osaka després que anunciés recentment el seu embaràs.

Iga Swiatek, vigent campiona de l'Open dels Estats Units i Roland Garros, sembla un pas per davant de jugadores com la tunisiana Ons Jabeur, vigent finalista a Wimbledon i l'Open dels Estats Units, o a bielorussa Aryna Sabalenka. També arriba en un gran estat de forma la nord-americana Jessica Pegula (3) després de proclamar-se campiona de la United Cup amb el seu país i vèncer jugadores de la talla de Swiatek per un rotund 6-2 i 6-2. La catalana Paula Badosa serà baixa per una lesió a l'abductor. La jugadora del CT Barcino, Garbiñe Muguruza, ha quedat eliminada a la primera fase en perdre en tres sets amb Elise Mertens.

stats