Tenis
Esports 10/03/2023

Djokovic contra Joe Biden: la guerra de les vacunes al tenis

Els grans empresaris del tenis nord-americà defensen el serbi, que continua sense vacunar-se, per tal de salvar el seu negoci

4 min
Djokovic ha guanyat per desena vegada a Austràlia

BarcelonaBillie Jean King va rebre una trucada ara fa poques setmanes. L'exjugadora de tenis nord-americana, campiona de 12 títols del Grand Slam, no s'ho esperava: era Edoardo Artaldi, un dels mànagers de Novak Djokovic, que li demanava un favor: ¿per casualitat, ella no coneixeria la manera de poder posar-se en contacte amb l'administració de Joe Biden, per poder negociar que el jugador serbi entri als Estats Units?

Des que va guanyar el primer Grand Slam de la temporada a Austràlia i va igualar Rafa Nadal com el jugador amb més títols grans de la història, el serbi Novak Djokovic no ha deixat de moure cel i terra per tal d'aconseguir el permís per entrar als Estats Units. El número 1 del món mai s'ha volgut vacunar contra el covid-19, la qual cosa li va suposar un munt de problemes, ja que va ser deportat el 2022 d'Austràlia quan va intentar entrar-hi mentint. Després no se li va permetre l'entrada a diferents països, ja que no volia vacunar-se de cap manera i afirmava que posar-se una vacuna era una decisió personal.

El març del 2023 una persona no vacunada pot viatjar pel món amb certa normalitat, però queden excepcions. I una d'aquestes és els Estats Units, on encara cal estar vacunat per entrar al territori. El govern ha acceptat l'entrada de persones no vacunades en casos puntuals, com ara qui podia justificar que vacunar-se hauria significat córrer el risc que empitjorés la seva salut. Djokovic no forma part de cap d'aquestes excepcions, i per això el seu equip ha mogut cel i terra per tal de convèncer l'administració Biden que li doni permís. Una de les trucades va ser a Billie Jean King, ja que la gran campiona dels anys 60 i 70 té una bona relació amb el Partit Demòcrata. Barack Obama, de fet, la va condecorar per la seva lluita a favor del feminisme i els drets de la comunitat LGTBI. La californiana també va fer campanya a favor de Biden, així que Djokovic va pensar que el podria ajudar. Billie Jean King va dir que faria arribar el missatge a la Casa Blanca, tal com va informar el periodista Matthew Futterman.

Un joc de poder

De moment, el primer torneig del circuit Masters 1000 als Estats Units en què Djokovic volia participar, Indian Wells, a Califòrnia, s'ha posat en marxa sense el serbi. D'aquí pocs dies serà el torn del torneig de Miami, que començarà el 19 de març. Djokovic volia ser als dos, però l'administració de Biden continua inflexible. Tot i així, el número 1 mundial no es rendeix i té bons aliats. No només entre opinadors o experts que consideren que reclamar estar vacunat el 2023 ja no té tant sentit com el 2022, sinó que també la plana major del tenis nord-americà li ha fet costat, ja que el necessiten. En els tornejos d'aquests primers mesos de l'any, els organitzadors de cites com Indian Wells o Miami sabien que sense els ja retirats Roger Federer i Serena Williams, i sense un Rafa Nadal lesionat, el gran atractiu per vendre entrades havia de ser Djokovic. A més, el jove Carlos Alcaraz no deixa d'encadenar problemes físics, tot i que podrà competir aquestes setmanes. Fins i tot el president de tot el circuit de l'ATP, l'exjugador italià Andrea Gaudenzi, va comentar que veure com Djokovic havia de renunciar a ser a Indian Wells era una "decepció": "És una situació desafortunada tant per al jugador com per als organitzadors i els aficionats, especialment veient com les mesures contra el covid-19 han canviat al món els últims mesos. És el número 1 mundial del món i la gent el vol veure jugar".

Els diners tenen molta a veure en aquesta guerra freda. L'empresa que gestiona la carrera del serbi, IMG Sports, és també la propietària del torneig de Miami, així que li interessa la presència de Djokovic per dos motius: per ajudar a guanyar títols al jugador i per vendre entrades al torneig de Florida. IMG Sports va arribar a parlar amb polítics importants de Florida, com els republicans Rick Scott i Marco Rubio, que van fer un comunicat públic exigint que Djokovic pugui ser a Miami. El següent pas va ser una petició del governador de Florida, Ron DeSantis, qui personalment va demanar a la Casa Blanca poder rebre Djokovic a Miami. Però per aconseguir fer canviar d'opinió a Biden, que té l'última paraula per canviar la política d'entrada al seu país, no és bona idea aliar-se només amb polítics republicans. També cal tenir aliats dins del Partit Demòcrata.

Ara mateix les converses amb la Casa Blanca se centren a intentar aconseguir que el secretari d'estat consideri que es pot fer una excepció amb Djokovic per una qüestió d'interès nacional. És a dir, diners. I una de les cares més visibles del tenis nord-americà, Ken Solomon, s'encarrega de parlar amb el govern de Biden, aprofitant que va recollir fons per a la seva campanya. Solomon dirigeix un canal de televisió dedicat a aquest esport les 24 hores, mitjans de comunicació sobre tenis, i ha ocupat càrrecs directius a la Federació. Aquesta setmana explicava que "gairebé un milió de persones van ser als tornejos d'Indian Wells i Miami fa un any, l'impacte econòmic d'aquests esdeveniments és alt". "I si hi participen els millors, hi va més gent", afegia. També els organitzadors de l'Open dels Estats Units, el quart Grand Slam de la temporada programat per a aquest pròxim setembre, han fet servir les xarxes socials per reclamar que el serbi pugui rebre permís per arribar als Estats Units. També ells necessiten el seu reclam. Tot i que falten mesos per a l'inici del torneig a Nova York, prefereixen que algú altre els faci ja la feina ara. Si Djokovic juga a Miami, saben que jugarà a Nova York. De moment, Biden continua sense indultar el serbi. I ell espera novetats.

stats