Jocs Olímpics
Esports 13/02/2022

Un dia històric per a Andorra, la noruega que no volia viure amb els seus pares i un francès amb punteria: els apunts dels Jocs de Pequín 2022

El suís Odermatt, gran protagonista d'una jornada marcada per una tempesta de neu

4 min
L'esquiador andorrà Joan Verdú, en acció als Jocs d'hivern

BarcelonaEls Jocs Olímpics d'Hivern entren en la seva última setmana sota una forta nevada. Coses del canvi climàtic, ja que els primers dies no hi havia neu i ara n'ha caigut massa, cosa que ha alterat els calendaris. A l'espera d'uns dilluns en què se sabrà si la patinadora russa Kamila Valieva és sancionada i d'una setmana en què es veurà en acció el magnífic equip de bobsleigh jamaicà, la jornada de diumenge ha servit per veure com Noruega segueix guanyant medalles. També els Països Baixos en les proves de patinatge, on són els millors. Ara, avui han guanyat el relleu femení de 3.000 metres en pista curta per davant de xineses i sud-coreanes. Una medalla que no havien guanyat mai, curiosament. Ja la tenen. Amb aquesta ja sumen dotze medalles als Jocs, sis d'or. Totes en patinatge.

Un dia històric per a l'esport andorrà

L'andorrà Joan Verdú (Andorra la Vella, 1995) ha fet història. Es tracta del millor esquiador de la història d'una terra que s'ha quedat a un pas del seu primer diploma olímpic de la història després de la novena posició de Verdú a l'eslàlom gegant masculí. El diploma que s'emporten els primers vuit classificats de qualsevol prova olímpica s'ha escapat per ben poc de les mans d'un esquiador que ha igualat la millor marca històrica d'un andorrà en uns Jocs. Fins ara, només el ciclista Emili Pérez havia aconseguit ser novè en la prova de ciclisme en carretera als Jocs de Seül del 1988.

Verdú, que havia guanyat una medalla de bronze en els Jocs de la Joventut d'Innsbruck (Àustria) del 2012, ha firmat el 13è millor temps en una primera baixada en la qual 30 esquiadors no han pogut acabar per la poca visibilitat per culpa de la forta nevada. A la segona encara ho ha fet millor, amb el tercer millor temps, fet que li ha permès pujar fins a la novena posició de la general. Fins ara, la millor marca andorrana en uns Jocs d'Hivern era la 18a posició de Mireia Gutiérrez el 2014 a la combinada alpina.

Odermatt, l'esquiador del moment que desafia les tempestes

¿I qui ha guanyat sota la nevada la prova de l'eslàlom gegant? Doncs el suïs Marco Odermatt, líder de la general de la Copa del Món. Ets el favorit, un munt de participants no podem acabar per culpa del mal temps. I tu què fas? Guanyar, amb el cap ben alt. Amb 24 anys, s'ha convertit en l'hereu de la llegenda austríaca Marcel Hirscher, campió ara fa quatre anys, després de superar en la classificació l'eslovè Zan Kranjec i el francès Mathieu Faivre. Kranjec ha plorat emocionat al penjar-se la plata i ha dedicat la medalla al seu pare, mort ara fa dos mesos. La gran estrella, però, ha sigut Odermatt, que s'ha tret l'espina del supergegant i el descens masculí, on havia quedat fora del podi fa pocs dies. Hi havia qui deia que la pressió era massa gran, però avui no ha fallat.

Roeiseland, la campiona que no volia viure amb els pares

Noruega segueix dominant les proves d'esquí de fons, amb el triomf de Marte Olsbu Roeiseland a la prova de 10 km de persecució de biatló. Roeiseland ja porta tres medalles d'or en aquests jocs, i als 31 anys ha demostrat ser una de les reines de la competició. Abans havia guanyat la prova d'esprint i en els relleus mixtos 4x6. I la cirereta, una medalla de bronze en els 15 km. Avui ha superat la sueca Elvira Oeberg i la seva compatriota, Tiril Eckhoff.

Roeiseland, nascuda en un petit poblet del sud de Noruega, explica que de jove no volia entrenar-se de valent. No li agradava, però va començar a fer-ho quan va entendre que si triomfava podria guanyar els diners necessaris per marxar de casa. Bàsicament, tenia ganes d'independitzar-se. "Llavors volia viure sola i ara tinc la feina a casa", bromeja, ja que fa quatre anys va casar-se amb el seu entrenador. Quatre anys en què ha fet el salt de qualitat i ha guanyat cinc medalles d'or en els últims Mundials de biatló. A més d'esquiar més de pressa que ningú, quan toca disparar gairebé no falla. Ha treballat la concentració amb psicòlegs i s'ha convertit en una de les esportistes del moment. Avui no ha fallat gairebé cap tir.

Guanyar medalles amb 4 delegacions diferents

La delegació russa, que competeix sota el nom d'esportistes olímpics russos, porta un bon ritme de medalles. Lluny de les trenta medalles en els Jocs tacats de Sotxi del 2014, quan es va descobrir una xarxa de dopatge, però en la mitjana de sempre. Avui s'han endut un triomf que feia temps que perseguien, el de relleus en la prova dels 4x10 quilòmetres masculí d'esquí de fons, després de superar Noruega i França a la neu de Zhangjiakou. L'últim cop que un rus havia guanyat aquesta prova havia sigut el 1980, a Lake Placid (Estats Units) sota bandera soviètica. El líder de l'equip és Aleksandr Bolxunov, nascut just a la frontera entre Rússia i Ucraïna, on ara es parla d'altres coses. Bolxunov ha guanyat medalles sota quatre banderes diferents, per culpa de les sancions rebudes per l'esport rus. Entre Mundials, Europeus i Jocs, ha pujat al podi com a esportista de Rússia, del Comitè Olímpic Rus, de la Federació Russa d'Esquí i dels Esportistes Russos Olímpics. Barrets diferents per a la mateixa persona.

El digne hereu de Martin Fourcade

El francès Quentin Fillon Maillet s'ha convertit en el primer esportista d'aquest estat capaç de guanyar quatre medalles en els mateixos Jocs Olímpics d'Hivern. Avui ha guanyat la medalla d'or en la prova de 12,5 km de persecució de biatló per davant de Tarjei Boe (Noruega) i el rus Eduard Latypov. Fillont Maillet és el digne hereu del nord-català Martin Fourcade, que va ser el primer francès a guanyar cinc medalles d'or en proves de biatló, tres d'elles en els Jocs del 2018. En aquests Jocs, Fillon Maillet ja havia guanyat l'or en els 20 km de biatló, la plata en els 10 km en esprint i una segona plata als relleus mixtos 4x6.

Quentin Fillon Maillet, campió en biatló.

L'hongarès que ha guanyat a la terra del seu pare

A la pista curta de patinatge, on les curses són espectaculars, ha fet història l'hongarès Shaoang Liu. Nascut a Budapest de pare xinès i mare hongaresa, ha guanyat la seva quarta medalla en uns Jocs, la primera d'or individual, en una cursa magnífica dels 500 metres. I ho ha fet a la Xina, la terra del seu pare, per davant del rus Konstantin Ivliev i el canadenc Steven Dubois. En categoria femenina ha guanyat la nord-americana Erin Jackson, per davant de la japonesa Takagi Miho i la russa Angelina Golikova. L'últim cop que una nord-americana va guanyar aquesta prova va ser el 1994. I mai l'havia guanyat una afroamericana.

stats