Esports 13/02/2022

Un derbi sense 'Els segadors', però amb tota la resta

Joan Laporta torna a Cornellà-El Prat 12 anys després de la seva última visita com a president del Barça

3 min
Vicente Moreno i Xavi Hernández parlant a la gespa de Cornellà-El Prat en la trobada de tècnics de divendres.

BarcelonaL’última vegada que l’estadi de l’Espanyol va acollir un derbi barceloní el covid amb prou feines sortia a les pàgines d’internacional dels diaris. Només era un virus que causava estralls a la Xina, país d’origen de Wu Lei, autor del 2-2 definitiu aquella nit de principis de gener del 2020. L’afició blanc-i-blava, que mesos després ploraria un descens en plena pandèmia, va marxar a casa feliç.

Al bàndol contrari, la igualada va tenir regust de derrota i va discutir encara més la figura d’Ernesto Valverde, que seria destituït setmanes més tard, després de la desfeta a Jiddah (Aràbia Saudita) a la Supercopa. Quique Setién, el relleu del Txingurri, acabaria la temporada en blanc, amb un 2-8 contra el Bayern Munic que precipitaria, en aquest ordre, el seu adeu, el cèlebre burofax de Leo Messi i la renúncia de Josep Maria Bartomeu.

Deunidó si han passat coses en dos anys mal comptats sense rivalitat veïna a Cornellà-El Prat. Han sigut 25 mesos de resiliència i purificació per a l’Espanyol, que no vol patiments en el seu retorn a l’elit i buscarà aquesta nit (21 h, Movistar LaLiga) tornar a convèncer contra el Barça de Xavi, un oponent reforçat que vol confirmar que ja ha tocat fons, que està per fi en fase creixent. El partit va sobrat d’al·licients esportius, però les últimes hores ha aixecat polseguera política per la no reproducció d’Els segadors en els prolegòmens malgrat la presència a la llotja del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès.

Fonts de l’Espanyol han mostrat a l’ARA cert malestar per la situació, que entenen que és fruit d’una filtració governamental “interessada” després que el club no tanqués la porta a modificar els seus protocols, que no preveuen posar himnes nacionals en partits entre clubs, per donar la benvinguda a Aragonès. “Ens van dir que no calia que canviéssim res i ara surt que ens neguem a posar Els segadors. Qualsevol motiu és bo per fotre’ns canya”, afegeixen des del club blanc-i-blau. No hi haurà himne abans del derbi. Ara bé, si n’hi hagués hagut no hauria sigut la primera vegada amb l’Espanyol d’amfitrió. A finals dels 70, a l’antic Sarrià, va sonar per rebre Josep Tarradellas.

Per escalfar les hores prèvies al partit, l'Espanyol ha publicat un vídeo emotiu a xarxes amb una nova declaració irreductible d'intencions: "Som els dolents d'una pel·lícula creada per i per als bons i tot i així aquí seguim".

Qui farà d’Alves al Barça?

L’Espanyol-Barça d’avui, declarat d’alt risc segons les autoritats competents, suposarà el retrobament de Gerard Piqué amb una de les aficions més hostils envers la seva figura. Tampoc genera gaires simpaties a la graderia blanc-i-blava Joan Laporta, que viurà el primer derbi a Cornellà-El Prat de la seva segona etapa com a president blaugrana. En el seu primer mandat, l’advocat barceloní va protagonitzar diverses baralles dialèctiques amb el seu homòleg periquito, Daniel Sánchez Llibre, i va encunyar la fórmula “derbi metropolità” quan l’Espanyol va dur el seu estadi al Baix Llobregat. La relació entre les dues institucions va ressentir-se també després del llançament de bengales d’aficionats radicals del Barça en un derbi del 2008 a Montjuïc. Fruit d’aquell episodi, el club blanc-i-blau encara complica avui l’accés d’aficionats culers a les graderies del seu estadi. Tot i això, dotze anys després de l’últim derbi amb Laporta a Cornellà-El Prat, el vincle entre les dues entitats s’ha normalitzat. Com a prova, les directives avui es trobaran per dinar, igual que va passar en el partit d’anada.

La rivalitat serà sana a la gespa entre dos equips en dinàmiques força diferents. L’Espanyol no guanya des de Cap d’Any i necessita fer-ho per evitar maldecaps. Amb aquest objectiu, Vicente Moreno recupera el seu millor home, Raúl de Tomás, després d’una jornada de baixa per sanció. “Li noto a la mirada que es treurà l’espineta del Camp Nou”, va dir el tècnic en referència a les ocasions fallades pel golejador madrileny al derbi de novembre. Mentrestant, el Barça vol agafar-se a la zona Champions i, de pas, retallar punts al Madrid a la classificació amb el dubte de qui farà de Dani Alves, que està sancionat els pròxims dos partits per la vermella que va veure l’altre dia. Xavi va guardar-se el secret a la prèvia, però no descarta col·locar un migcampista de fals lateral per generar superioritats a la medul·lar. També podria donar els primers minuts a Dembélé després de l’indult de fa uns dies.

stats