Barça
Esports 21/03/2023

Espai Barça: Laporta no només va tard amb el finançament

Quan falten tres mesos perquè comencin les obres, i amb les eleccions municipals pel mig, el club encara no ha presentat la modificació del projecte

3 min
La maqueta del nou Camp Nou amb la ciutat de Barcelona de fons.

BarcelonaMentre totes les mirades estan posades en el tancament del finançament de l'Espai Barça abans del 31 de març, la data límit que es va autoimposar el president executiu Joan Laporta, el club blaugrana encara ha de solucionar altres carpetes per poder començar les obres de la remodelació del Camp Nou al juny. A banda dels diners per posar en marxa el gruix dels treballs, la més important és obtenir el vistiplau de l'Ajuntament de Barcelona pel que fa a les modificacions del projecte des de l'arribada de la nova junta, una feina en la qual va tenir un paper important l'empresa espanyola IDOM. Una de les variacions principals respecte al projecte de Josep Maria Bartomeu és el trasllat de les llotges VIP de la segona a la tercera graderia.

"Els documents s'enviaran en la forma i el temps adequats", sostenen a l'ARA fonts del club, malgrat admetre que desconeixen en quin moment tindrà lloc la rúbrica dels permisos. "S'està dins els terminis i és normal que havent-hi eleccions municipals es retardi", diu, per la seva banda, una persona propera a Laporta. També transmet tranquil·litat l'Ajuntament: "Si el Barça presenta la documentació pertinent dins els terminis establerts, es podrà complir amb el calendari previst".

L'abril del 2022, l'Ajuntament va concedir la llicència perquè el Barça pogués començar les obres de remodelació del Camp Nou, que es van iniciar amb l'enderroc de part de la tercera graderia del Gol Sud durant la disputa del Mundial. "Aleshores es va anunciar que es treballaria per integrar a la llicència els canvis proposats pel club en la remodelació de l'estadi, ja que la primera llicència va ser fruit de la proposta de l'anterior directiva", expliquen fonts del consistori municipal.

A més, diuen que la majoria de modificacions estan relacionades "amb la sostenibilitat, la innovació, la tecnologia i l'accessibilitat". Per exemple, es preveu instal·lar 18.000 metres quadrats de plaques fotovoltaiques a la nova coberta i un sistema de geotèrmia i distribució de fred i calor global, a més de la reutilització de les aigües pluvials de la coberta, l’impuls de l'economia circular i la potenciació de la biodiversitat de la zona, amb un increment del 15% de la massa forestal del recinte.

El perill de les eleccions municipals

La modificació de la llicència no és un treball que el Barça estigui fent pel seu compte, sinó que l'està realitzant conjuntament amb l'Ajuntament. "Hem col·laborat en tot moment i de manera activa i acordada amb el club pel que fa a la introducció d'aquests canvis i la modificació de la llicència, amb un gran esforç tècnic", revelen fonts municipals. "A hores d'ara se segueix fent aquesta feina tècnica per dur a aprovació la modificació de la llicència", asseguren.

L'ARA ha preguntat a l'Ajuntament si la proximitat de la campanya i de les eleccions municipals, que se celebraran el 28 de maig, pot retardar o, fins i tot impossibilitar, que el Barça rebi el vistiplau als canvis per poder començar les obres al juny. "El període preelectoral i electoral no té incidència en aquest aspecte, ja que es tracta d'una tramitació de llicència que es regeix per procediments reglats", diuen des de l'Ajuntament.

El Barça exigeix confidencialitat a KBRA

D’altra banda, el temps s’esgota per trobar el finançament de l’Espai Barça en el termini establert pel mateix club. Durant les últimes setmanes, l’agència de ràting KBRA va publicar dues possibles estructures de finançament per als 1.500 milions d’euros que la directiva de Laporta necessita per a l’Espai Barça. En la primera, es consideraven tres emissions de bons de 500 milions cadascuna i, en la segona, cinc emissions de bons i un crèdit bancari de 200 milions. El canvi va provocar que KBRA, que pronosticava que així l’interès del deute s’incrementaria en 200 punts bàsics, devalués la nota del projecte de BBB+ a BBB. Aquesta informació era pública fins a aquest dijous, quan KBRA va explicar en una nota de premsa que el Barça li havia demanat que no fos publicada a la seva pàgina web. A partir d'ara, si hi ha una tercera estructura de crèdit per pagar l'Espai Barça, l'agència de ràting no en comunicarà la nota.

stats