Futbol
Esports 17/01/2023

Arriba la crisi post-Mundial de Qatar: a quins gegants europeus afecta?

La cita de Qatar ha trastocat profundament la preparació dels principals equips del continent, que en alguns casos paguen l'esforç amb mals resultats

Carlos Ticó
3 min
Leo Messi durant el partit del PSG contra el Rennes.

BarcelonaHa aparegut un nou virus FIFA. La Copa del Món del Qatar es va acabar fa tot just un mes i els futbolistes que més hi van participar ho noten en la tornada a la competició amb els seus clubs. Des que es van reprendre les competicions estatals després del 20 de desembre, alguns gegants del Vell Continent han patit l'efecte d'un Mundial —la competició més exigent— disputat enmig de la temporada regular, el primer en tota la història. Espòiler: el Barça se salva de l'escabetxina.

El Liverpool i el Reial Madrid, uns dels més afectats

El Liverpool ja emetia senyals que indicaven que alguna cosa no rutllava a principis de temporada, quan els seus resultats eren una muntanya russa. Si en el retorn de l'equip red a les competicions estatals va perdre 3-2 a la Copa de la Lliga amb el City de Pep Guardiola, el 2 de gener va caure contra el modest Brentford (3-1) a la Premier. Tot seguit, els de Klopp no van passar de l'empat amb el Wolves (2-2) en l'anada de la tercera fase de la Copa anglesa. Dissabte passat van tornar a perdre (3-0) contra el Brighton. Despenjats de la lluita per la lliga, els d'Anfield acusen el mal moment de jugadors clau com Konaté, un francès que va tenir poc temps de descans després del Mundial, i Matip, dels Països Baixos, que tampoc està al 100%. El mal moment físic de l'equip es fa evident, sobretot, amb les últimes lesions de Darwin Núñez, Firmino i la més sensible, la de Van Dijk, que també va jugar a Qatar fins als quarts de final.

El rival del Liverpool als vuitens de final de la Champions, el Reial Madrid, no està gaire millor. Els blancs van tres punts per darrere del Barça a la Lliga després de perdre a Vila-real, en un desplaçament que aquest dijous repeteixen a la Copa del Rei. L'equip d'Ancelotti nota el desgast de la seva línia de mitjos, cosa que es va evidenciar en el clàssic del cap de setmana a la final de Supercopa d'Espanya (1-3). Els merengues van notar el cansament de Modric —va jugar els set partits amb Croàcia amb 37 anys— i va trobar a faltar Tchouaméni, lesionat després del Mundial, un torneig que va disputar fins a la final.

Courtois i Ferland Mendy, en una acció d'atac contra la porteria madridista, durant la final de la Supercopa

El City i el PSG pateixen l'efecte del Mundial de Qatar

Per la seva banda, el Manchester City de moment capeja la crisi, però l'Arsenal de Mikel Arteta li guanya de moment la partida a la Premier. L'equip de Guardiola s'ha allunyat fins a vuit punts dels gunners després de perdre el derbi de Manchester (2-1) i d'un empat el 31 de desembre contra l'Everton (1-1). No és cap coincidència, perquè molts jugadors importants van arribar lluny al Mundial. Foden, Grealish, Phillips, Stones i Walker (Anglaterra), Aké (Països Baixos), Bernardo Silva, Cancelo, Rúben Dias (Portugal) i Ederson (Brasil) van arribar fins als quarts de final, i Julián Álvarez (Argentina) fins a la final. Tots ells van tenir un paper important durant el torneig. Els problemes defensius del club citizen comencen per les últimes lesions dels centrals Rúben Dias i Stones, que van arribar tocats de Qatar.

Dues derrotes dels parisencs en lliga des del retorn de les competicions de clubs han equilibrat la balança al capdavant de la classificació de la Ligue 1. El PSG va perdre contra el Lens (3-1) —segon a la classificació, a tres punts— amb un Mbappé cansat després del gran i llarg paper al Mundial, però sense Messi (encara de permís postmundialista) ni Neymar. El cap de setmana passat va tornar a perdre amb Messi i Neymar ja de titulars —Mbappé va entrar a la segona part— davant l'Stade Rennais (1-0).

Galtier està preocupat per l'actitud dels seus futbolistes després del Mundial. "Estic decebut amb la nostra actuació. Hi podem trobar mil excuses, però cal entendre que el Mundial s'ha acabat", deia l'entrenador després del partit contra el Rennais.

També el Benfica —líder de la lliga portuguesa— paga l'esforç d'homes clau. L'equip lisboeta va aportar sis jugadors al Mundial —Bah (Dinamarca), António Silva, Gonçalo Ramos i João Mário (Portugal), Otamendi i Enzo Fernández (Argentina)— i en aquestes primeres setmanes nota que alguns d'ells no estan encara al 100%. El Braga li va passar per sobre amb un contundent 3-0 i el cap de setmana passat els jugadors de Roger Schmidt van empatar amb l'Sporting (2-2).

stats