Ciclisme
Esports 18/05/2023

El covid-19, l'enemic número 1 del Giro d'Itàlia més accidentat

Una cinquena part dels corredors s'han retirat per positius, en una edició en què cada equip gestiona d'una manera diferent els protocols de seguretat

5 min
Geraint Thomas, amb mascareta i el maillot rosa de líder, al Giro d'Itàlia

Barcelona"Al ciclisme tot és més complicat, sempre", es queixava Patrick Lefevere, director de l’equip Soudal Quick Step. És un esport de primer nivell en què encara pot ser un element que decideixi etapes la presència d’un gos que travessa la carretera, com li va passar al campió mundial Remco Evenepoel a la primera etapa del Giro, quan va caure per culpa d’un animaló curiós. El belga va poder acabar l’etapa, però pocs dies després va anunciar que abandonava aquesta edició de la cursa italiana per culpa del covid-19. Va fer-ho justament el dia que havia recuperat la primera posició a la classificació general. Just quan l’OMS ha declarat la fi de l’alerta sanitària de la pandèmia, al Giro el gran enemic ha resultat ser el coronavirus.

Gairebé 40 ciclistes han abandonat després de la primera setmana de la competició, una xifra massa alta que s’explica per la quantitat de positius. Si durant la pandèmia la Unió Ciclista Internacional va pactar amb els organitzadors de les grans proves un protocol estricte per poder permetre continuar amb les curses, aquest any l’escenari era diferent. El Giro, per exemple, va anunciar que directament renunciava a proposar un protocol contra el covid-19 i deixava a cada equip la llibertat per decidir com actuar en cas de positius. Cada equip, doncs, pot actuar diferent si detecta un cas positiu, especialment quan es tracta de casos asimptomàtics. Entre les desenes d’abandonaments, doncs, hi ha tota mena de casos: alguns ho han deixat perquè es trobaven malament, d'altres han abandonat per voluntat pròpia, i d’altres han rebut ordres del seu equip de deixar-ho malgrat que ells volien seguir dalt de la bicicleta. La major part d’equips, però, han acabat d'una manera més o menys similar: deixant la responsabilitat en mans dels metges. I els metges aposten per la retirada de qualsevol esportista que doni positiu, encara que no tingui símptomes, ja que els estudis que s’han fet demostren que competir amb el virus desgasta més.

"L’objectiu és arribar a l'última etapa a Roma, encara que sigui amb tres corredors", deia el director de la cursa Mauro Vegni, després de saber que set ciclistes no s’havien presentat a la sortida a l’etapa de l'últim dimecres. "Cal repassar tot el que hem fet malament, ho estem estudiant. I seguir repensant els protocols de seguretat, que potser ens hem relaxat", afegia un Vegni frustrat, que deia que no estan tenint "cap mena de sort", en referència al fet que, a més del virus, el clima no hi ha ajudat. El temporal que afecta el nord d’Itàlia, amb morts a la zona de l’Emília-Romanya, ha afectat també la cursa, amb xàfecs que han provocat moltes caigudes, com ara la del britànic Tao Geoghegan Hart, en la qual també va caure el gran favorit, l’eslovè Primoz Roglic (Jumbo-Visma), que va poder continuar.

Sense un protocol de seguretat per a tots

El gran problema, però, ha estat el virus. Ja els dies abans de l’inici de la cursa un dels millors ciclistes locals, Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), va donar positiu i va encendre les alarmes. L’any passat el virus havia provocat la retirada de corredors com el portuguès João Almeida (UAE Emirates), però els organitzadors no es podien imaginar que aquesta edició seria tan castigada, justament en un any amb un recorregut d’alt nivell i el gran duel entre el belga Remco Evenepoel i l’eslovè Primoz Roglic. I precisament Evenepoel va ser un dels primers a caure diumenge passat, quan va guanyar la contrarellotge individual. El belga, en el millor moment de la seva carrera, va acabar l’etapa amb cara de no trobar-se del tot bé, però s’havia imposat a tots els seus rivals. Poc després de pujar al podi es va anunciar que havia donat positiu i que abandonaria la cursa. De fet, ell mateix va enviar un missatge al telèfon del gal·lès Geraint Thomas (Ineos) en què li deia que ho deixava, i Thomas va explicar que es pensava que ho deia de broma, perquè poques hores abans l’havia vist volar sobre la bicicleta.

A Vegni no li va agradar la manera com l’equip d’Evenepoel va anunciar que havia donat positiu i no seguiria, ja que no es van esperar a fer-ho l'endemà, dia de descans, i els organitzadors ho van descobrir al mateix temps que la premsa. "Suposo que volien vetllar pel seu corredor i la seva salut, però va ser estrany –va dir sobre l’equip Soudal Quick-Step–. Hem reaccionat tard; al veure els primers positius hauríem d’haver demanat als equips ser més estrictes". Per als aficionats i els organitzadors de la cursa va ser un cop molt dur, ja que marxava un dels grans reclams. El virus va colpejar fort l’equip Soudal Quick Step, ja que, a més del belga, es van retirar homes com ara Mattia Cataneo, Josef Cerny, Jan Hirt o Louis Vervaecke. El colombià Rigoberto Uran (EF-Education First) també es retiraria, així com el rus Aleksandr Vlasov (Bora), un dels aspirants a pujar al podi, i un dels millors corredors italians, Filippo Ganna (Ineos).

Remco Evenepoel al podi just abans de saber que havia d'abandonar el Giro

El corredor de Noruega Sven Erik Bystrøm (Intermarché-Circus-Wanty) va donar positiu en un dels controls del seu equip però es trobava bé, així que l'Intermarché, a diferència d'altres equips, va parlar amb Bystrøm i va anunciar que seguiria corrent. L'any passat alguns corredors van finalitzar proves importants, com va fer Bob Jungels amb el Tour de França, malgrat haver donat positiu. Es tractava de casos amb una càrrega vírica baixa. Bystrøm, però, va començar a desenvolupar símptomes poc després i va retirar-se al cap de 24 hores d'haver donat positiu. "Cada equip gestiona els casos parlant amb els metges i els corredors, però, naturalment, els metges de la competició poden prendre mesures si veuen casos alarmants", explicava Vegni. Tots els corredors amb símptomes s'han retirat, però el fet de permetre continuar als corredors que havien donat positiu i es trobaven bé ha generat debat.

Mauro Vegni, doncs, va haver d’anunciar canvis en el protocol després de la primera setmana, com ara el retorn de les mascaretes a les zones comunes. A més, els organitzadors han recomanat als equips que continuïn fent tests diaris als seus corredors. Gairebé tots els equips ja ho feien, però al veure com cada dia apareixien nous positius al Giro han reaccionat, massa tard segons alguns ciclistes. Així ho creu també Patrick Lefevere, que ha acusat el Giro de no ser prou seriós per haver-los criticat per haver decidit que Evenepoel havia de retirar-se tot i acabar d'aconseguir el lideratge. "En la meva època et trobaves malament, et prenies una aspirina i seguies. Però amb el temps hem après que fer competir algú que està malalt no és una bona idea. La salut és prioritària. No penso córrer cap mena de risc si un esportista del meu equip es posa malalt, res de fer-se l’heroi. Primer descans i, quan es recuperi, proves mèdiques. S’ha demostrat que el covid-19 té un impacte en el nostre cos. En alguns casos als pulmons, en d'altres al cor. Alguns pateixen el virus durant setmanes, d'altres no el noten... Cal que siguem prudents", ha defensat. De fet, no ha volgut ni anunciar si el seu deixeble arribarà al Tour d’aquest estiu. La prioritat serà que es recuperi. I la prioritat del Giro, poder acabar amb el màxim de corredors possibles. Amb mascareta quan acaben les etapes, esclar. Els protocols de seguretat han tornat, però Lefevere creu que és més de cara a la galeria, ja que cal mascareta en zones on corredors de diferents equips es troben abans de sortir, però després no cal portar-la quan signen autògrafs per als aficionats.

stats