RCD Espanyol

Coutinho, una venda ideal també per a l’Espanyol

El club blanc-i-blau rebrà un tant per cent simbòlic si el brasiler surt traspassat

3 min
El Barça fa mesos que busca una sortida a Coutinho, que ha perdut protagonisme al Camp Nou

Philippe Coutinho sembla tenir els dies comptats al Barça, que fa mesos que intenta col·locar-lo en un altre club pel seu astronòmic salari (22 milions d’euros bruts) i el seu qüestionable rendiment esportiu (és el catorzè jugador pel que fa a minuts disputats aquest curs, només un 28%). Té contracte fins al 30 de juny del 2023, de forma que si no marxa a l’hivern és probable que ho faci aquest estiu. La sortida del brasiler podria ajudar a desencallar l’arribada de Ferran Torres, però no només tindria implicacions per al Barça, sinó també per al seu etern rival ciutadà, l’Espanyol. 

L’atacant blaugrana va aterrar ara fa una dècada al conjunt blanc-i-blau amb el cartell de ser una gran promesa del futbol brasiler. L’entitat espanyolista espera poder seguir traient rèdit d’aquella cessió de només sis mesos que li ha permès esgarrapar 32.500 euros del traspàs al Liverpool i 400.000 de la seva posterior transferència al Barça. Vagi on vagi, l’Espanyol percebrà un 0,25% de la venda gràcies al mecanisme de solidaritat, una compensació que estipula que el 5% del traspàs de qualsevol futbolista s’ha de repartir, de forma proporcional, entre tots aquells clubs que hagin participat en la formació del jugador entre els 13 i els 23 anys. 

Això beneficia especialment clubs formadors com l’Espanyol, amb un planter que ha format centenars de futbolistes que han arribat a les principals lligues europees. El fet de promocionar jugadors des de la Ciutat Esportiva Dani Jarque, o d’incorporar menors de 23 anys d’altres clubs –com Coutinho, Hermoso o Asensio– permet al conjunt espanyolista obtenir pessics econòmics de les seves transferències posteriors. En la majoria de casos es tracta de pedrea, però en alguna ocasió, com la mencionada amb Coutinho, li ha tocat un premi més gros.

20 milions previstos en traspassos

L’entitat blanc-i-blava va incloure al pressupost per a l’exercici 2021-22 uns ingressos –benefici net– de 20 milions d’euros per vendes de jugadors. El club no vol debilitar la plantilla a mitja temporada, així que si es produeix alguna sortida de jugadors del primer equip, via traspassos, serà a l'estiu. Les operacions que es puguin afrontar aquest gener seran o bé de noms amb un protagonisme residual o bé de joves de les categories inferiors que rebin ofertes importants, com ara Mateo Joseph, prop de firmar pel Leeds United per una xifra que es mouria entre el mig milió i el milió d'euros.

Els 20 milions previstos en traspassos per quadrar el pressupost, per tant, no necessàriament hauran de sortir de vendes del primer equip. Els diners que generin els moviments de jugadors que van jugar a l'Espanyol entre els 13 i els 23 anys es restaran d'aquesta quantitat si es tanquen aquest hivern o bé abans del 30 de juny del 2022. “La nostra pròpia dinàmica pot fer que, sense vendre ningú, ja generem diners. Podrien ser dos o tres milions procedents de jugadors que han passat per aquí i que tenim arreu”, va reconèixer el director general de l’Espanyol, José María Durán, després de la junta d’accionistes del club d’aquest mes. Coutinho, de fet, no és l’únic jugador de qui estan pendents als despatxos de l’RCDE Stadium. 

El club també té un ull posat en altres jugadors com ara Pau López, que és a un partit d’assolir els 20 que convertiran la cessió del Roma a l’Olympique de Marsella en una compra obligatòria. Del traspàs pactat, de 12 milions, l’Espanyol en rebria un 4,25%, l’equivalent a uns 510.000 euros. Un altre fitxatge tancat pel mateix club francès a l’estiu, Pol Lirola, també va deixar uns 130.000 euros als comptes blanc-i-blaus.

Simbòlica, en canvi, va ser la xifra que l’entitat va rebre de la venda tancada a l'agost de Mamadou Sylla del Girona a l’Alabès, uns 22.000 euros sobre un total d'1,1 milions.

Actualment hi ha repartits per les principals lligues europees una trentena de jugadors que van arribar a jugar al primer equip de l’Espanyol amb menys de 23 anys, i un altre bon grapat que, sense arribar a Primera, també van disputar unes quantes temporades al planter i, per tant, també poden deixar diners en el futur. Gerard Moreno, Marc Roca, Aarón Martín, Joan Jordán o els bètics Cristian Tello, Marc Bartra i Edgar González són alguns dels jugadors amb més cartell. Però també hi ha joves promeses que van emigrar a l’estranger, com Pablo Maffeo, Oscar Tarensi i Arnau Puigmal. També n’hi ha unes quantes que van anar al Reial Madrid, com Andri Gudjohnsen, o al Barça. A l’Espanyol, de fet, li correspondrà un 3,75% de qualsevol dels traspassos futurs de Ferran Jutglà, l’última promesa a arribar al Camp Nou.

stats