Mundial de futbol

Les claus de l'embolic Barça-Uruguai per la salut d'Araujo

El club blaugrana amenaça amb involucrar la FIFA si el central continua forçant el seu retorn a la gespa

3 min
Ronald Araujo entrenant-se a Qatar amb la selecció uruguaiana.

BarcelonaLa selecció d’Uruguai va debutar dijous en el Mundial de Qatar amb un partit trampa contra Corea del Sud (14 h, Gol Mundial) que Ronald Araujo no va disputar. El central del Barça no s’ha recuperat encara de l’avulsió muscular que el va obligar a passar pel quiròfan a finals de setembre després de lesionar-se, precisament, amb l’equip xarrua. Però això no vol dir que hagi viatjat a Orient Mitjà només per fer grup. Té la idea de vestir-se de curt per complir el somni de disputar un campionat del món amb el seu país i Diego Alonso, el seu seleccionador, i l’staff que l’acompanya estan remant en aquesta direcció. 

“Hi haurà embolic amb Araujo”, deien a l’ARA fa uns dies des de la Ciutat Esportiva Joan Gamper en relació a la situació del central. I l’embolic ja és aquí, perquè el futbolista treballa per retallar terminis a les ordres dels preparadors i els físios uruguaians. Comandats pel Profe Ortega, cèlebre treballador a l’ombra del cos tècnic de Diego Simeone a l’Atlètic de Madrid, atenen el defensa amb la idea de fer-lo jugar durant la fase de grups del campionat. De poc està servint la presència al Qatar de dos professionals de l’staff del Barça, els recuperadors Yon Álvarez i Chechu Pérez, que s’estan trobant amb molt poc marge per aportar el seu criteri, que és molt més prudent. S’imposen les ganes d’Araujo i la paraula dels professionals de l’Uruguai.

“El Ronald està evolucionant molt bé i el seu cos dirà quan podrà jugar”, va afirmar Alonso aquesta setmana, deixant la porta oberta al debut del marcador dilluns contra Portugal. És a dir, d'aquí a tres dies. El tercer duel és divendres 2 de desembre contra Ghana. Aquest optimisme xoca frontalment amb la idea dels professionals del Barça, que van intentar que l’Associació Uruguaiana de Futbol signés un compromís perquè Araujo viatgés a Qatar no per disputar cap minut, sinó per fer pinya amb els seus companys. No ho van aconseguir. 

Fruit d’aquella negativa, ara l’Uruguai pot fer jugar Araujo sense cap impediment escrit i firmat. Però com que el risc de recaiguda no desapareix (el temps de baixa eren tres mesos i tot just n’han passat dos), el Barça està movent fils per aconseguir que una instància superior com la FIFA dissuadeixi Alonso i els seus col·laboradors d’incórrer en un risc per a la salut d’un futbolista que està cridat a marcar una època al Camp Nou. La seva absència, de fet, va ser decisiva perquè l’equip caigués eliminat a la Champions League.

Evitar un nou cas Umtiti

En les últimes hores, l’àrea mèdica, l’esportiva i la jurídica del club blaugrana han unit forces per impedir que Araujo corri massa per reaparèixer i es torni a lesionar. No ha funcionat el diàleg amb el jugador i tampoc la pressió cap als tècnics, metges i recuperadors de la selecció uruguaiana. D’aquí que l’amenaça s’hagi retransmès més enllà de l’esfera privada. Tot plegat amb la intenció d’evitar repetir mals com el que encara s’arrossega amb Samuel Umtiti, que conserva el contracte milionari que va firmar amb el Barça abans de lesionar-se greument al genoll per voler forçar per jugar el Mundial de Rússia de fa 4 anys i, posteriorment, no acceptar que s’havia d’operar per refer-se.

Per la seva part, l'expedició d'Uruguai s'ha mostrat sorpresa pel rebombori que s'ha generat des de Barcelona per la posició del Barça. Segons informa Mundo Deportivo, el combinat sud-americà diu que no està forçant Araujo i recorda l'existència d'una pauta definida amb el mateix club blaugrana, segons la qual s'atorga al doctor Alberto Pan, de l'Associació de Futbol Uruguaià (AUF) la darrera paraula sobre la possible alta del futbolista.

stats