Futbol

City i PSG: els petrodòlars no sempre guanyen

Cristiano dona carbasses al City i fitxa finalment pel Manchester United, mentre que el PSG accepta finalment negociar per Mbappé

4 min
Imatge d'arxiu de Cristiano Ronaldo, del 2008. El davanter portuguès tornarà a jugar al Manchester United

BarcelonaNo és cert que els equips finançats pels petrodòlars sempre se surtin amb la seva. Encara que tinguin recursos gairebé il·limitats, a nivell econòmic, també tenen les seves limitacions a l'hora de fitxar els futbolistes que volen i, també, a l'hora de guanyar títols. És el que els ha passat, aquest estiu, al Manchester City i al París Saint-Germain. El conjunt blau cel batia el rècord de la Premier fitxant Jack Grealish (Aston Villa) per 118 milions d'euros, el rècord absolut de la competició, però després veia com li era impossible fitxar Harry Kane (Tottenham), malgrat oferir més de 100 milions pel davanter. I quan semblava que Cristiano Ronaldo acabaria jugant a l'equip de Pep Guardiola, en un gir de guió inesperat, el davanter portuguès ha canviat de club –però no de ciutat– i acaba fitxant pel Manchester United. L'operació s'ha fet oficial aquest divendres a la tarda. Al París Saint-Germain, tres quarts del mateix. Una de freda i una de calenta. D'una banda, la contractació de Leo Messi, que arribava lliure del Barça però a qui van haver de pagar una fitxa molt per sobre del que hauria cobrat si s'hagués quedat al Camp Nou. Però, de l'altra, el risc de perdre Kylian Mbappé. La jove promesa francesa, a qui només queda un any de contracte, no veu clar continuar a París, i el PSG, a contracor, ha acceptat obrir negociacions amb el Reial Madrid. Si es tanqués l'operació, rondaria els 180 milions d'euros, segons asseguren els mitjans madrilenys.

L'operació més estrambòtica, però, ha sigut la de Cristiano Ronaldo. El davanter portuguès, de 36 anys, volia marxar del Juventus després d'estar-s'hi tres temporades. Després que li clavessin una coça al cul al Reial Madrid, CR7 havia marxat a Itàlia a canvi de 112 milions d'euros per guanyar la Champions. Però l'objectiu mai va arribar i ara buscava un canvi d'aires. El seu agent, Jorge Mendes, va flirtejar primer amb el Reial Madrid, que ràpidament va descartar repescar el que, fins feia poc, havia sigut el seu jugador franquícia. Després va trucar a la porta del PSG, que tampoc va veure amb bons ulls l'operació. I finalment va provar sort a Manchester. L'opció del City era molt real i fins i tot, segons asseguren a Anglaterra, Cristiano i Guardiola havien parlat personalment. Però, de sobte, els cityzens han quedat fora de la cursa i qui ha guanyat tots els punts ha sigut el Manchester United. O, el que és el mateix, CR7 tornar al club on va despuntar com a jugador, entre el 2003 i el 2009.

Per al City, però, fitxar Cristiano no era una prioritat. El conjunt que dirigeix Pep Guardiola s'havia fixat en Harry Kane, l'estrella atacant del Tottenham. El tècnic de Santpedor buscava cobrir amb ell una de les principals mancances del seu City, la falta de gol. A més de rematada, Kane aportava a l'equip treball col·lectiu, pressió i recuperació de pilotes. El jugador anglès, que veia amb bons ulls l'operació, es va declarar amb rebel·lia, negant-se a entrenar amb el Tottenham, per fer pressió i forçar el traspàs. Ara bé, Daniel Levy, el màxim mandatari dels Spurs, s'ha negat en rodó a vendre la seva estrella. Des de l'entorn del Tottenham consideren que el problema no són els diners –el City pagava més de 100 milions d'euros–, sinó el fet de reforçar un rival directe en la lluita pels títols nacionals. A Anglaterra no hi ha clàusules de rescissió i, per tant, si Levy s'hi posa de cul, el City no hi té res a fer.

Harry Kane celebrant un gol amb Anglaterra.

Cristiano Ronaldo, doncs, era el pla B del conjunt blau cel, malgrat que el davanter portuguès no pugui oferir tantes prestacions com Kane, sobretot en el joc col·lectiu. Finalment, tampoc jugarà a l'Etihad, sinó que retornarà a Old Trafford.

L'operació de Mbappé

L'altre gran traspàs de l'estiu pot ser el de Kylian Mbappé per al Reial Madrid. L'operació s'ha accelerat en les últimes hores i a la capital espanyola donen per fet que el jove davanter francès acabarà jugant al Bernabéu. Des de París, però, refreden l'operació. Confirmen que el PSG ha acceptat negociar, però insisteixen que Al-Khelaïfi no deixarà marxar, així com així, un dels futbolistes amb més projecció que té a la plantilla. "La nostra postura no ha canviat, ens mantenim inflexibles", deia el president del conjunt francès. Malgrat que el Madrid fes una primera oferta de 160 milions, i que després n'oferís 170 més 10 en variables, el magnat no accepta vendre el jugador. Almenys, de moment.

Kylian Mbappé podria canviar París per Madrid.

El PSG no volia vendre's Mbappé, a qui va oferir la renovació. El futbolista, però, no l'ha acceptat i a París es troben amb un dilema: la temporada vinent acaba contracte i pot marxar gratis. Prudent, el jugador no ha fet declaracions públiques sobre el seu futur. Mentrestant, el Madrid, que precisament des de la marxa de Cristiano Ronaldo està buscant un altre davanter franquícia, aposta fort per aconseguir els seus serveis. Té temps fins al dilluns 31, dia que es tanca el mercat.

Mentrestant, el Barça s'ho mira amb expectació. El club està totalment fora de joc, amb una mà lligada per la greu crisi econòmica derivada de la pandèmia, i perquè no pot fer més incorporacions per culpa del límit salarial. Al Camp Nou es respira tensió, perquè, després de deixar escapar Messi, ara temen que el màxim rival es pugui reforçar amb un jugador de primer nivell com Mbappé. En uns dies se sabrà si els nervis estaven justificats o si acaba sent una operació fallida de Florentino Pérez.

stats