Bàsquet - Eurolliga
Esports 27/01/2023

“Tossudament intentem explicar el bàsquet en català”

Catalunya Ràdio i RAC1 retransmeten tots els partits del Barça a l’Eurolliga

3 min
Ernest Macià i Marc Mundet al Nou Congost de Manresa

BarcelonaEl clàssic d’aquest dijous (19 h, DAZN) entre el Madrid i el Barça de bàsquet es podrà seguir a través de Catalunya Ràdio i RAC1, dues emissores que fa quatre temporades que retransmeten tots els partits de l’equip blaugrana a l’Eurolliga. “La nostra proposta és fer una retransmissió que no només sigui per a gent de bàsquet, sinó per a tothom, per divulgar l’esport. Tenim una analista d’alt nivell com la Carme Lluveras que ens dona un valor diferencial”, argumenta Macià, el locutor de l’emissora pública. “Volem ser els ulls de la gent perquè el bàsquet s’emet a la televisió en tancat i molta gent, que ho està passant malament econòmicament, no el pot veure perquè no s’ho pot permetre. El Barça de bàsquet desperta un gran interès i volem portar aquest producte a la gent a través de la plataforma RAC+1. Cobrim un buit per acostar el bàsquet a la gent”, afegeix Mundet, la veu de la ràdio del Grupo Godó.

Les dues retransmissions són en català. “Lluitem contra la dictadura de les televisions que en tenen els drets. Nosaltres tossudament intentem explicar el bàsquet en català. El valor afegit és vehicular a través de l’esport la llengua d’una manera lúdica i útil. Ens agrada fer participar els oients perquè ens ajudin a substituir manlleus de l’anglès o el castellà. Passem neologismes com mat al vol (alley oop), llepacèrcols (palomero) i revisió instantània (instant replay) a l’Institut d’Estudis Catalans i alguns ja s'han incorporat a la seva neoloteca. Farem algun joc més d’aquestes característiques durant la segona volta de la competició”, avança Macià. “Les retransmissions, no podria ser d’una altra manera que no fossin en català, que és la llengua pròpia de RAC1, del país i del Barça. Fer-les en català ens dona proximitat i escalf. El bàsquet es respira i es viu en català, no tindria sentit fer-ho d’una altra manera”, afegeix Mundet, que habitualment compta amb Jordi Colomé com a comentarista.

Un clàssic clau a Madrid

Les dues emissores combinen l’antena convencional amb les seves respectives apps per emetre les retransmissions d’un Barça que torna a fer patxoca. “Veig bé l’equip i crec que opta a tot, però hi ha rivals que veig millor i contra els quals té dificultats objectives. El Barça ha demostrat que sap guanyar el Madrid i parteix amb les mateixes opcions que el rival al clàssic”, analitza Macià.

El Barça, abans de viatjar a Madrid

Mundet detecta un canvi d’estratègia respecte a unes altres temporades. “Veig el clàssic molt obert. És el tret de sortida del que vindrà a partir d’ara. El Barça aspira a tot. És la tercera temporada de Saras a la banqueta i veig un plantejament diferent. Abans es marcava com a objectiu guanyar des del primer dia. L’equip ha entès de manera intel·ligent com funcionen els temps. Quan convé ser a dalt de tot és al tram decisiu i ara començo a detectar uns patrons identificables amb els rols molt definits”, opina.

L’altra manera de seguir els partits de l’equip blaugrana en català és a través de Barça TV, que emet els de l’Eurolliga en diferit amb la locució de Pere Flores.

stats