Futbol - Lliga de Campions

Xavi i Luis Enrique es reparteixen la pressió del PSG-Barça

L'asturià escalfa la prèvia dient que ell "representa millor l'estil blaugrana"

4 min
Muntantge amb Xavi Hernández i Luis Enrique abans del PSG-Barça

Enviat especial a ParísLuis Enrique ha acaparat la prèvia del duel entre el Barça i el PSG amb unes sorprenents declaracions a un periodista afí al club parisenc. En una resposta que semblava cuinada abans de la compareixença de premsa, l'asturià ha explicat, sense deixar marge a la ironia i amb rictus completament seriós, que al Barça ell va representar més l'estil que Xavi. "Sense cap dubte. No és una opinió, mireu les dades en termes de possessió de pilota, ocasions de gols, títols, trofeus... Tot i que evidentment, alguns opinen de manera diferent", ha argumentat l'asturià. L'exentrenador blaugrana va decidir acaparar tot el protagonisme en la prèvia de l'anada dels quarts de final de la Lliga de Campions.

En menys de 24 hores, Luis Enrique va capgirar el seu discurs. Si el dilluns havia dit en declaracions als mitjans del PSG que seria un partit més dels jugadors que dels entrenadors, aquest dimarts ha volgut acaparar el protagonisme i alliberar de pressió els seus futbolistes. La contundència en el seu discurs ha marcat, hores després, l'aterratge de Xavi en la roda de premsa. El partit serà un duel d'alt nivell futbolístic, però la prèvia ha posat a prova el tacticisme dialectal de dos entrenadors que es coneixen molt bé perquè l'egarenc va aixecar un triplet amb el Barça en la seva última temporada com a blaugrana i en la primera de l'asturià a la banqueta.

En la gestió de la pressió prèvia a l'anada d'una eliminatòria que colla tots dos tècnics –el PSG és un equip construït per guanyar la Champions i aquest és l'únic títol que el Barça pot aconseguir aquest curs amb una Lliga gairebé tenyida de blanc–, Luis Enrique va apostar per posar-se ell en el focus de l'huracà, mentre que Xavi va optar per carregar el pes del favoritisme al seu rival. L'entrenador blaugrana, malgrat la insistència dels nombrosos periodistes desplaçats a la sala de premsa del Parc dels Prínceps, no va voler entrar al joc. "El Luis i jo ens portem molt bé. Tenim una relació boníssima", ha obert foc Xavi quan li va preguntar per les paraules del seu homòleg.

Tot seguit, ha desenvolupat perquè considera que el PSG és el favorit: "Tenen un equip fet per guanyar la Champions. Conec bé els qatarians i fa anys que treballen per assolir aquest objectiu, amb una gran inversió. No estic fent cap estratègia, nosaltres som un equip en construcció. També ens van prendre a l'estiu un gran jugador com Dembélé. Ells són els favorits". El tècnic de Terrassa ha negat que les seves paraules responguessin a cap qüestió de tacticisme i ha defensat que ho pensava "de debò".

Xavi, amb un somriure murri, ha anat esquivant com si fossin bales les preguntes relacionades amb les polèmiques declaracions de Luis Enrique, un grapat d'hores abans de la seva roda de premsa. "És un grandíssim entrenador. Els dos busquem el mateix. Els dos podem presumir de l'ADN Barça. Ell, en Pep, evidentment, i fins i tot l'Arteta i nosaltres representem l'estil del Barça. Hi ha quatre entrenadors als quarts de final de la Champions que poden presumir d'això", ha volgut sentenciar Xavi. "Luis Enrique s'ha volgut protegir mediàticament. Els dos tenim ADN Barça".

El dia que Luis Enrique va vetar Gündogan

A banda de recuperar lesionats com De Jong i Christensen (més difícil ho té Pedri), un dels grans protagonistes en clau blaugrana serà Gündogan. Si no fos per Luis Enrique, l'alemany hauria pogut vestir de blaugrana fa una pila de temps. Era l'any 2015 i era una època molt agitada en un Barça que acabava de guanyar el triplet i que tenia eleccions a la presidència. I també un moment en què el club estava sancionat per la FIFA i no podia inscriure jugadors al mercat. Així i tot, la secretaria tècnica tenia damunt la taula el nom de Gündogan, que jugava al Dortmund. Va ser una negociació fàcil. El migcampista volia anar al Camp Nou, no li importava esperar-se mig any sense jugar –fins al següent mercat d'hivern no es podia formalitzar cap inscripció– i els alemanys acceptaven vendre'l per vint milions. Estava tot pactat, havia passat la revisió mèdica i ja buscava casa a Barcelona. I quan tot estava a punt de caramel va entrar en escena l'entrenador de llavors, Luis Enrique.

L'asturià, amb el poder que li donava haver guanyat la Lliga, la Copa i la Champions, va exigir un altre perfil: el d'Arda Turan. "Era un estiu d'eleccions, el president sabia que dominava les enquestes, però no volia sentir a parlar de conflictes amb l'entrenador. Així que va desfer l'operació i va fitxar Arda", recorda a l'ARA un antic membre de la directiva. En realitat, en aquell moment no manava Bartomeu, que havia dimitit per presentar-se als comicis, sinó Ramon Adell com a president de la gestora. "Semblava que la història del Barça depenia d'aquell fitxatge", va admetre ell mateix a l'ARA. Fins i tot Adell es va plantejar renunciar al càrrec per aquella operació.

Arda signava amb el Barça després de pagar el gust i les ganes a l'Atlètic de Madrid: ni més ni menys que 42 milions entre fixos i variables. Tocava dir a Gündogan que no vindria. La situació era tan incòmoda que Bartomeu no es va atrevir a trucar personalment al pare del migcampista, que havia estat el seu interlocutor durant les negociacions: va delegar el tràngol a Jordi Mestre, vicepresident esportiu. Gündogan es quedava un any més al Dortmund i, l'estiu del 2016, quan s'estava evidenciant el fracàs d'haver escollit Arda, l'alemany signava pel City, amb qui acabaria guanyant la Champions el curs passat. Ara s'enfrontarà a Luis Enrique vestit de blaugrana.

stats