La calor fon el somni de Badosa i obre un debat sobre la integritat dels esportistes

La tenista gironina abandona els Jocs per les altes temperatures, que provoquen les queixes a l'organització de Medvédev

2 min
Paula Badosa sortint de la pista Ariake en cadira de rodes.

BarcelonaPaula Badosa ha abandonat els Jocs Olímpics en cadira de rodes. I no perquè s'hagi trencat cap os de les cames o el peu, sinó perquè la calor de Tòquio l'ha deixat estabornida després de jugar només un set als quarts de final davant de Markéta Vondrousová (6-3). La tenista gironina s'estava guanyant el dret a somiar amb ser medallista catalana, però no ha pogut competir sota el sol de justícia de l'Ariake Park de la capital nipona, seu dels tornejos individuals, dobles, femenins i masculins d'aquesta cita olímpica. El seu cos no ha pogut suportar en plenitud una sensació tèrmica de 40 graus provocada per una temperatura superior als 30 i un nivell d'humitat del 70%.

"Als 10 segons de l'escalfament ja estàvem suant de valent", ha explicat Javier Martí, preparador d'una Badosa que ha comprovat com el seu físic començava a acusar les condicions extremes a partir del setè joc. Amb 3-3 al marcador de l'única mànega que s'ha disputat, la de Begur ha perdut l'agilitat inicial i no ha millorat ni tan sols després de rebre l'assistència del seu recuperador. Vondrousová no ha tingut oposició per endur-se el set per la via ràpida, mentre que Badosa ha decidit plegar i centrar-se en evitar un ensurt amb el cop de calor. Ha abandonat la pista tapada amb una tovallola xopa i els metges del recinte olímpic l'han refrescada amb gel i una dutxa freda. "Fins i tot després de tot això li feia mal el cap", explicava Martí.

"És una llàstima acabar uns Jocs així, però el meu cos no ha pogut resistir a unes condicions tan exigents", ha explicat Badosa un cop recuperada. Després de competir a un gran nivell a Grand Slams com Roland Garros i Wimbledon, la catalana arribava als Jocs amb possibilitats d'èxit al quadre individual i al doble mixt (amb Pablo Carreño) i femení (amb Sara Sorribes). La calor d'aquest dimecres l'ha apartat dels primers dos concursos. De l'altre va quedar fora dimarts als vuitens de final. Malgrat la decepció, ha volgut remarcar la seva ferma voluntat de tornar a ser olímpica. Ha disputat els seus primers Jocs amb 23 anys i amb 26 podrà participar als segons.

Els Jocs més tòrrids de la història?

Els problemes de Badosa per suportar la calor no han sigut exclusius. De fet, aquest dimecres, al quadre masculí, el rus Daniil Medvédev ha suat la cansalada per derrotar l'italià Fognini en tres sets. Tant, que el tenista, que ha necessitat diverses vegades l'assistència dels físios, s'ha encarat amb el jutge de cadira quan estava al límit: "Puc acabar el partit, però també puc morir. Si moro, ¿tu en seràs el responsable?" El partit ha acabat i Medvédev ha aconseguit l'objectiu que tenia: jugar les semifinals. Tot i això, les seves queixes i l'eliminació de Badosa obren un debat sobre la integritat física dels esportistes a causa de la calor i la humitat. De fet, sense públic a les graderies per absorbir la temperatura, aquests Jocs podrien ser els més calorosos de la història. Els de Tòquio el 1964 es van celebrar a l'octubre, no com els d'ara.

[L’equip d’esports de l’ARA té en marxa un minut a minut dels Jocs Olímpics de Tòquio. Clica aquí per estar al dia de com està avançant la jornada!]

stats