Fita a Fita
Esports 04/11/2022

De Cala Tirant a Binimel·là, pel cap més al nord de Menorca

Cinquena etapa del Camí de Cavalls (GR-223) per una de les zones més salvatges i agrestes de l’illa, travessant el cap de Cavalleria

Joan Carles Palos
5 min
La ruta de la setmana.

PalmaTornam a l’illa de Menorca per fer un altre tram del Camí de Cavalls: la cinquena etapa del GR-223. Recorrerem l’extrem septentrional menorquí, el més proper al centre de l’illa, situat al voltant del Mercadal. Anirem de Cala Tirant fins a Binimel·là i travessarem l’istme del cap de Cavalleria. Aquesta llengua de terra d’uns tres quilòmetres de llargada que s’endinsa dins la mar fins a trobar el far, el segon més antic de Menorca, dalt d’uns penya-segats imponents. Inaugurat l’1 de març de 1857, és un dels quatre fars projectats per Antonio López i Montalvo, dels quals tan sols queden en servei el de Penjats a Eivissa i aquest. En aquesta zona costanera s’havien produït des del segle XIV més de set-cents naufragis. A l’inici d’aquesta península rocosa, per allà on travessa la nostra ruta, hi destaca el port natural de Sanitja, ubicació del jaciment arqueològic de la ciutat romana de Sanisera. A l’entrada d’aquest port hi trobam la torre de defensa construïda pels anglesos durant la segona dominació de l’illa (1798-1802).

Les línies 41 i 45 del transport públic de l’illa de Menorca ens acosten fins a Fornells i Cala Tirant. Quant al final de la ruta, Binimel·là no té connexió amb cap bus i la mala cobertura de mòbil obliga a fer una caminada llarga cap a l’interior per poder sol·licitar un taxi. Llevat que les forces ens donin per a una estirada llarga, de 10 km!, fins al Mercadal.

La ruta

[00 min] Ens posam a caminar des del mateix accés a la platja de Cala Tirant, en direcció a ponent, a través d’una passarel·la de fusta. Recorrem els gairebé 600 metres de longitud d’aquesta impressionant i molt freqüentada rada, al final de la qual hi ha el prat de Lluriac. Aquesta zona humida, protegida per grans dunes i la vegetació adaptada, suposa un bon punt d’observació d’aus. Aquestes primeres passes de ruta ens aporten una extensa panoràmica de Cala Tirant i els dos caps que la tanquen, la punta de la Talaieta i es Ciprer. A més d’una llarga i llunyana visió del far de Cavalleria cap a Mestral.

El darrer tram de la cinquena etapa del GR-223 ens brinda una bella panoràmica de l’arenal de Binimel·là.

Allà on acaba la passarel·la pegam damunt una pista de terra [10 min]. Els indicadors ens menen inicialment cap a l’interior, però aviat [15 min] hem de tombar a la dreta en direcció a la ciutat romana de Sanisera, Cavalleria i Binimel·là. A l’esquerra, aturonades, les cases que conformen la petita urbanització de Binidonairet. Avançam per un antic vial sense asfaltar. [20 min] Ràpidament els indicadors ens tornen a dur cap a la primera línia de costa en un tram tan bell com espectacular. A la nostra dreta s’obre una imponent perspectiva de Fornells i la seva torre de vigilància, de començament del segle XIX. Entram dins la zona més salvatge i agresta del litoral nord menorquí, pel vessant llevantí de Cavalleria. Passarem la petita i acollidora cala del Macar Petit [40 min], arrecerada rere la punta de sa Talaieta, i després d’ultrapassar la punta Negra vorejarem per alt la immensa rada del Macar Gran [50 min], d’on sortim per un pas espectacular sobre un bell esperó.

Ens acostam al camí de Cavalleria, carretera que connecta el camí de Tramuntana amb el far. Abans, però, ens acostam a altres petites cales, agradables i tranquil·les, com la del Saler d’en Patet, en el lloc de Santa Teresa. El camí ens acosta al campament militar d’època romana de Sanisera [1 h 20 min], travessat per la carretera.

Port de Sanitja

Tot i trobar-se a l’extrem nord de l’illa, allunyada dels principals nuclis de població, la zona del cap de Cavalleria, especialment el port de Sanitja, ha estat històricament molt freqüentada. De fet, a la riba oest del port hi va néixer Sanisera, una de les tres ciutats que tingué en època romana. Aleshores el port s’endinsava encara més que ara i permetia el fondeig de naus de dimensions considerables. Era un port de refugi molt usat quan la mala mar no permetia l’accés al port de Fornells. Les excavacions realitzades el 1979 posaren al descobert un campament militar (on ens situam) d’un segle abans de la nostra era, una zona industrial (segles III i V) i un complex eclesiàstic d’època bizantina (segles V i VI).

L’etapa entre Cala Tirant i Binimel·la és salvatge, rocallosa i amb continus desnivells.

Sortim a la carretera del far i ens incorporam cap a l’esquerra, en direcció al Mercadal. Ens ve per endavant un tram de gairebé un quilòmetre i mig per asfalt, que sortosament passa aviat, entretinguts amb la visió de l’entorn. Cap a la mar, a la nostra dreta, sobresurt la torre de Santija, construïda per enginyers britànics a principi del XIX, entre 1800 i 1802, abans de la devolució definitiva de l’illa a la corona espanyola. [1 h 35 min] Els indicadors del camí de Cavalls (GR-223) ens treuen de l’asfalt i ens fan travessar l’aparcament de la platja de Cavalleria en direcció a la costa. Passam per un mirador natural sobre uns penya-segats de terra vermellosa que ens brinden una formidable panoràmica. Una passarel·la de fusta ens facilita l’accés a la platja.

A la platja de Cavalleria hi trobam senyes de la Guerra Civil espanyola. Primer, un búnquer tot just al final de la passarel·la, a mà esquerra, i més endavant [1 h 50 min] quan les fites ens treuen de la superfície arenosa, justa a l’inici de la platja de Ferragut, hi ha sobre el mateix encreuament un niu de metralladora soterrat. Començam a ascendir per un sender sobre un conjunt de dunes fòssils que ens ofereix una nova i extensa panoràmica del conjunt de platges. Aquest últim tram de ruta es caracteritza pels continus desnivells, característics d’aquest vessant del litoral de l’illa. Vorejam ses Pesqueres i descendim fins a Cala Mica [2 h 10 min], on descobrim una casa de camp i el camí que la connecta amb l’interior.

La pressió urbanística no ha aconseguit rompre l’agradable harmonia d’uns espais naturals Reserva de la Biosfera.

A partir d’aquest punt encaram una de les pujades més dures i exigents d’aquesta cinquena etapa del Camí de Cavalls. Sortosament no dura gaire, assolim un coll amb molt bones vistes [2 h 30 min] i enllaçam amb un tram de pista que prové de la zona de Binimel·là, ja propera i visible. L’última tirada la farem per un sender que ens durà cap a l’interior d’un petit barranc, per un terreny rocallós vestit de socarrells. Vorejarem la costa per una caleta d’arena daurada fins a assolir la platja de Binimel·là, on trobam un restaurant, per fer una menjada i prendre una beguda refrescant [2 h 45 min].

Les dades

  • Dificultat 2,5 sobre 5
  • Distància 10,31 km
  • Desnivell 148 m
  • Durada 2 h 30 min
  • Altitud màxima 61 m
  • Ruta no circular

stats