Barça

El qui és qui de la caiguda en desgràcia d'Ansu Fati

El 10 del Barça, atrapat entre el seu desig de triomfar com a blaugrana i un entorn molt protagonista que el voldria treure del club

4 min
Ansu Fati veient un partit al Camp Nou al novembre en què estava lesionat

BarcelonaAnsu Fati vol seguir al Barça, el seu somni és triomfar al Camp Nou i li van brillar els ulls quan, a petició del club i amb el vistiplau dels tècnics i dels capitans, se li va encomanar heretar el dorsal 10 que havia deixat orfe Leo Messi després del seu comiat traumàtic. Ara, dues temporades després de la marxa de l'argentí, el seu rol a l'equip està allunyat del que el mateix jugador voldria i, especialment, el seu pare. "Em molesta com l'estan tractant. Li donen molt pocs minuts", deia Bori Fati de matinada als micròfons de la Cope. Unes declaracions que no han agradat gens ni als despatxos nobles del Camp Nou ni a la Ciutat Esportiva. Ansu viu atrapat en la frustració de deixar endarrere les seqüeles de les lesions, el seu desig de ser important al Barça i la complexitat d'un entorn que, tal com va verbalitzar el seu pare, li ha recomanat "canviar d'aires". Quins són els actors al voltant de la compromesa situació d'Ansu?

Ansu Fati

El dorsal 10 del Barça

Ell és el primer interessat en quedar-se al Barça, i així ho ha transmès al club, al seu pare i al seu agent, l'aconseguidor Jorge Mendes. S'ha criat a La Masia i està a gust al vestidor, on té companys amb els quals va coincidir en les categories inferiors, com Eric Garcia. Però el futbolista de 20 anys veu com li han passat per davant tots els davanters de l'equip i, fins i tot, migcampistes. Aquest curs ha participat en 38 partits, ha marcat sis gols i ha donat tres assistències. Però només ha sigut titular en onze ocasions: nou a la Lliga i dues a la Champions (contra el feble Viktoria Pilsen).

Amb 1.338 minuts, és el 18è jugador de la plantilla amb presència. Fati ha sigut titular en sis dels dotze últims partits de Lliga. No ha fet cap gol ni ha servit cap assistència en aquests enfrontaments. La seva situació ja ve des del principi del curs. "He sigut el pitjor?", va preguntar, precisament, a Eric Garcia quan va ser canviat a Mestalla a l'hora de partit, en un dels pocs enfrontaments en què també va sortir d'inici. Era la jornada 12 del campionat.

Xavi Hernández

Entrenador del Barça

Que Xavi confia en Ansu va quedar clar quan el tècnic egarenc va agafar la banqueta del primer equip. L'esperava tant en candeletes que el va fer jugar a la primera oportunitat que va tenir, contra el Reial Madrid a la Supercopa del 2022, malgrat que els metges i els físios encara el veien tendre per a grans esforços, ja que venia d'una lesió muscular. El davanter va marcar contra els blancs. A la següent oportunitat, amb el mateix avís, Xavi el va posar una estona a San Mamés, però el partit de Copa va anar a la pròrroga i Ansu, sobreexigit, va recaure de la mateixa estripada al bíceps femoral. "El van fer tornar amb presses i ara què, s'han oblidat d'ell?, qüestionava el pare del jugador en aquest sentit. La lesió que el llasta avui és la muscular, no el calvari amb el genoll.

En aquell punt, el futbolista va rebutjar operar-se i va apostar per un tractament conservador. Reapareixeria un temps després, però ni llavors ni ara ha recuperat l'explosivitat prèvia. En conseqüència, el seu rendiment s'ha ressentit i, per tant, els seus minuts són de menys qualitat. Xavi el vol en dinàmica i li demana paciència, però internament és escèptic amb la possibilitat que torni a ser tan diferencial com en els seus inicis. Amb tot, creu que l'olfacte no l'ha perdut, una premissa que li va servir per recomanar-li a Luis Enrique que se l'emportés al Mundial de Qatar, on va tenir un paper testimonial.

Mateu Alemany

Director de futbol professional del Barça

Quan va arribar al Barça, Mateu Alemany va tenir clares dues coses. La primera, que la massa salarial disparada del primer equip feia impossible la continuïtat de Leo Messi, una promesa electoral de Joan Laporta. I la segona, que Pedri i Ansu eren dos futbolistes als quals calia lligar a llarg termini. En el cas de l'hispanoguineà, el director de futbol fins i tot va haver d'oposar-se a vendre'l l'estiu del 2021, una possibilitat que va arribar als despatxos davant la impossibilitat de generar fair play financer no només per renovar Messi, sinó per inscriure els fitxatges de Memphis, Agüero i Eric Garcia.

Ansu es va quedar i va firmar un nou contracte fins al 2027 amb unes quantitats que quadraven amb el seu valor de mercat, que en aquell moment rondava els 100 milions d'euros (actualment, segons el portal especialitzat Transfermarkt, és de 35 milions). "És una prioritat alfa, com Pedri", va justificar Alemany per aquelles dates. Un any i mig després, l'executiu balear ha mantingut aquest discurs amb el pare del futbolista, que el va anar a veure dilluns al matí. Per a ell, Ansu és "patrimoni del Barça".

Bori Fati, Jorge Mendes i Joan Laporta

Pare d'Ansu Fati, representant del jugador i president del Barça

Bori Fati tira pel dret. La seva irrupció a la cadena Cope la va fer sense que el seu fill ho sabés. De la mateixa manera que dilluns va sol·licitar reunir-se a la Ciutat Esportiva amb Mateu Alemany i Jordi Cruyff. De fet, no és el primer cop que Bori s'hi presenta o sol·licita reunions amb la direcció esportiva. "Li agrada estar present, no és de mantenir-se al marge. Tota la família depèn d'Ansu", diu sobre ell un exempleat del club a l'ARA. El pare del jugador també es reuneix mensualment amb Jorge Mendes, que va fer una important inversió per quedar-se en cartera el jugador, pispant-lo a Rodrigo Messi, després de la gran irrupció d'un futbolista que va batre rècords de precocitat al Barça.

El mateix entorn del 10 va ser qui va aconsellar-lo no tornar a passar per quiròfan després de la seva última lesió greu, el gener del 2022. El consell dels serveis mèdics del club, en canvi, era que s'operés. Però Mendes ja feia temps que preferia escoltar altres especialistes externs al Barça. Ara, el superagent l'ofereix a la Premier, on Ansu té més cartell, i Joan Laporta, atesa la situació del Barça, acceptaria vendre'l. El president sempre ha mantingut un tracte cordial amb els Fati. Ansu té contracte fins al 2027 i ell tindrà l'última paraula.

stats