Jocs Olímpics de Tòquio

L'altra medalla de Simone Biles, la sauna del tenis i un triomf exòtic: les cinc anelles olímpiques del dia

La jornada a Tòquio ofereix també una desfeta històrica dels Estats Units a la prova per relleus 4 x 200 m estil lliure masculí

4 min
Simon Biles

BarcelonaEn la cinquena jornada dels Jocs Olímpics de Tòquio s'ha repartit una medalla que, malgrat no existir materialment, ha guanyat Simone Biles: la de posar la salut mental per davant, trencar motlles i ser un referent també per haver expressat amb naturalitat i valentia que està bé físicament, però no mentalment, per afrontar la final artística general individual dels Jocs Olímpics de Tòquio. La prova es disputarà aquest dijous sense la màxima favorita. Jade Carey serà la seva substituta.

La jornada també ha deixat altres notícies remarcables, com les protestes per la calor dels tenistes, amb la catalana Paula Badosa havent d'abandonar per un cop de calor, o una punxada històrica als 4 x 200 m estil lliure dels Estats Units, que s'han quedat fora del podi per primer cop en la història dels Jocs. La glòria, en canvi, ha sigut per a Gran Bretanya, que guanya l'or en aquesta prova 113 anys després!

L'altra medalla de Simone Biles

"Després d'una avaluació mèdica, Simone Biles s'ha retirat de la competició final individual. Secundem plenament la decisió de Biles i aplaudim la seva valentia per prioritzar el seu benestar. El seu coratge demostra, un cop més, per què és un model per a molts", ha informat l'equip de gimnàstica dels Estats Units mitjançant un comunicat. Ara està per veure si participarà, a partir de diumenge, en les finals amb aparells que es disputaran entre l'1 i el 3 d'agost: salt i barres asimètriques (1 agost), terra (2 agost) i barra d'equilibri (3 agost).

Malgrat que no sigui ni d'or ni de plata ni de bronze, anteposar la salut mèdica i fer-ho en una cita d'abast planetari com uns Jocs Olímpics també és una medalla que es penja Biles. Els esportistes de primer nivell també són humans, també venen d'un any de pandèmia i també tenen bloquejos mentals per més ben preparats que estiguin. Parlar-ne i fer-ho de manera natural també mereix un gran reconeixement.

Va ser ahir quan la gimnasta americana, una de les millors esportistes dels últims temps, va trencar el seu silenci i va explicar, després de retirar-se de la final per equips, que ho va fer per una qüestió de salut mental. "Vull centrar-me en la meva salut mental, després del primer salt he vist que no podia seguir. Per sort, ara més que mai podem parlar de la salut mental a l’esport. Cal protegir el nostre cos i la nostra ment, en lloc de fer sempre el que els altres volen que facis", va explicar envoltada de les seves companyes d'equip, que van guanyar la plata per darrere de Rússia.

Els tenistes exploten per la calor: "Si moro, en seràs el responsable"

La jornada d'aquest dimecres també ha estat marcada perquè els tenistes han esclatat contra la calor a Tòquio. L'Ariake Tennis Park podria ser una sauna i no una pista de tenis. Les queixes han sigut constants des del primer dia per les condicions extremes d'altes temperatures en què s'estan disputant els partits. Aquest dimecres la cosa ha anat a pitjor. La tenista catalana Paula Badosa ha hagut d'abandonar davant Markéta Vondrousová per un cop de calor i, visiblement afectada, ha marxat de la pista en cadira de rodes i amb una tovallola al cap.

Però els més crítics han sigut el rus Daniil Medvédev i l'italià Fabio Fognini, en una jornada extrema en què la temperatura ha sigut de 31 graus amb un 65% d'humitat i la sensació tèrmica a ple sol fregava els 40 graus. Medvédev ha explotat contra el jutge de cadira: "Puc acabar el partit, però em puc morir. Si em moro, en seràs el responsable". Aquest dijous la jornada començarà una mica més tard, després de les nombroses queixes dels tenistes, tot i que les condicions de calor seguiran sent dures.

L'idil·li dels senyors de les Fiji amb el rugbi a 7

Les illes Fiji són conegudes arreu per ser un paratge absolutament paradisíac, però, a més de tenir unes platges de pel·lícula, també tenen una gran selecció de rugbi a 7. De fet, les dues úniques medalles que té aquesta petita península insular de menys d'un milió d'habitants són d'or i en aquesta disciplina (Rio 2016 i Tòquio 2020). Al Japó han derrotat Nova Zelanda a la final (27-12). Diguem sí a les victòries exòtiques.

Sempre hi ha un primer cop per rebaixar les expectatives

Una notícia sorprenent de la cinquena jornada dels Jocs és la quarta posició dels Estats Units als 4 x 200 m estil lliure. És el primer cop en tota la història que els americans es queden fora d'un podi olímpic a una prova de relleus! De 95 finals disputades fins ara, portaven 95 podis i s'havien endut l'or en els últims quatre Jocs. Avui s'ha acabat la seva hegemonia, en una jornada en què han decidit deixar fora Caeleb Dressel. Qui s'ha imposat ha sigut la Gran Bretanya. De fet, el triomf britànic seria també un bon exemple de moment històric. La victòria dels britànics arriba 113 anys després, ja que l'últim cop que ho havien fet era l'any....1908 als Jocs de Londres. Ha plogut bastant, oi? El Regne Unit s'ha imposat als nedadors australians i als russos.

Per compensar, la nord-americana Katie Ledecky, després de perdre dues finals contra l'australiana Ariarne Titmus, ha guanyat la seva sisena medalla d'or en uns Jocs. Ho ha fet a la primera final dels 1.500 m lliure, prova que s'estrenava al programa olímpic femení, superant fàcilment la seva compatriota Erica Sullivan i l'alemanya Sarah Kohler. Ledecky, que el 2012 ja va guanyar un or a Londres amb 15 anys, va sumar quatre medalles més a Rio i, avui, una sisena.

Exhibició de Primoz Roglic

Aquest dimecres també hi ha hagut una exhibició de ciclisme. L'eslovè Primoz Roglic no ha donat opcions als seus rivals i, amb un temps de 55 minuts, 4 segons i 19 centèsimes, s'ha penjat la medalla d'or a la sempre exigent disciplina de contrarellotge amb dues voltes de 22,1 quilòmetres. La plata ha sigut per al neerlandès Tom Dumoulin (56:05.58), seguit de ben a prop per l'australià Rohan Dennis (56:08.09), que ha aconseguit la medalla de bronze. L'únic representant espanyol en la prova, el basc Ion Izagirre, ha hagut d'abandonar per problemes físics. En la categoria femenina, la mallorquina Mavi García ha acabat en la 23a posició.

[L’equip d’Esports de l’ARA té en marxa un minut a minut dels Jocs Olímpics de Tòquio. Fes clic aquí per estar al dia de com està avançant la jornada]

stats