Esports 15/01/2023

"Vivim el bàsquet com si el poguéssim veure"

El Bàsquet Girona retransmet els partits per a persones invidents

3 min
Alguns aficionats invidents a la graderia de Fontajau

GironaFran Rodríguez i Guille Fernández estan enamorats de com juga el Bàsquet Girona, però no poden veure els seus partits perquè són invidents. Gràcies a una iniciativa del club, que ofereix audiodescripció a totes les persones cegues o amb discapacitat visual que assisteixen a Fontajau, aquests dos aficionats a l’esport poden seguir les evolucions d'un equip català que vol bategar al ritme del seu teixit social.

“La valoració és molt positiva. Una cosa és anar a un partit de bàsquet i viure l’ambient del pavelló amb algun acompanyant que t’expliqui el que passa i una altra demanar-li que ho faci tota l’estona, de manera continuada. Aquesta iniciativa ens permet seguir el joc com amb una retransmissió de ràdio, però vivint l’ambient des de la graderia. No havia tingut mai aquesta oportunitat i és genial. Vivim el bàsquet com si el poguéssim veure”, explica Rodríguez, un dels afiliats a l’Once que va assistir al triomf del Bàsquet Girona contra el Surne Bilbao Basket (84-59).

“És una bona experiència i estaria bé que altres clubs, també d’altres disciplines, en prenguessin nota”, diu Rodríguez, un gran aficionat al futbol i el bàsquet. Clara Vicenç, la periodista que narra els partits, aporta constants referències al marcador i a la posició dels jugadors. “Ho fa molt bé perquè t’explica tots els detalls. Això, combinat amb la possibilitat d’escoltar la reacció dels aficionats o el xiulet dels àrbitres, fa que l’experiència sigui molt completa. A més, des que va començar el projecte els resultats són molt positius, així que som talismans”, valora Rodríguez.

“És una manera de potenciar l’esport inclusiu, una iniciativa que ens permet disfrutar del partit en igualtat de condicions que la resta d’aficionats. Jo havia anat a diferents estadis i pavellons amb la ràdio, però és un mitjà que té moltes interrupcions perquè hi ha analistes i moments de publicitat. Aquest sistema que ha posat en marxa el Bàsquet Girona et permet seguir el partit amb detall, jugada a jugada. Alhora notes les emocions i les vibracions que desprèn el pavelló. És una experiència maca, molt emocionant”, argumenta Fernández, un gran amant de l’esport.

Aficionats invidents durant un partit del Bàsquet Girona.

“La idea va néixer durant la setmana de la discapacitat, quan estàvem buscant alguna activitat per complementar el nostre equip de bàsquet en cadira de rodes. Habitualment col·laborem amb Multicapacitats, una associació de Girona que alguna vegada ens havia portat persones amb alguna discapacitat visual. Vam pensar que seria una bona idea poder-los narrar bé el partit perquè visquessin l’experiència de manera completa. No es tracta d’escoltar l’speaker sinó de saber què passa en tot moment”, explica Stefi Batlle, directora de comunicació i màrqueting del Bàsquet Girona. El club va estudiar quina era la millor manera de posar en pràctica la idea. “Vam analitzar diferents maneres d’executar-la i al final vam apostar per unes audioguies semblants a les dels guies turístics. La prova pilot va comptar amb cinc persones i van acabar encantades, així que vam decidir implantar el sistema de manera habitual. La nostra capacitat és de 10 persones i les places sempre s’esgoten. Això ens ha permès descobrir altres coses sobre les quals no havíem prestat atenció, com la pàgina web, que no tenia audiodescripció”, assegura.

"Forma part del nostre ADN"

El Bàsquet Girona no és un club com els altres. “El nostre club té una part social molt arrelada, treballar per a la comunitat forma part del nostre ADN. No només fem bàsquet sinó que volem impactar en el nostre entorn a través de l’esport. Aquesta és una petita part de les coses que fem, especialment en temes de sostenibilitat mediambiental. Hem posat en marxa un segell que es diu Compromís Vermell, on englobem totes aquestes accions i hi impliquem totes les persones del club”, resumeix Batlle.

Marc Gasol intentant un tap en defensa

L’objectiu del Bàsquet Girona és convertir-se en un club 100% sostenible. Dins de les accions per assolir aquesta fita destaca el marxandatge, totalment orgànic, que el club ven a la seva botiga física i en línia. També se segueix una política de paper zero i es fomenten iniciatives, en dies de partit, com la recollida de taps d’ampolles de plàstic per donar-los una segona vida o tallers sostenibles enfocats als més necessitats. A banda, es realitzen recollides periòdiques al territori per conscienciar de la importància de mantenir el nostre entorn lliure de materials contaminants.

stats