Barça

El Barça ultima el pla per fer una oferta formal a Messi

El club blaugrana, pendent que la Lliga li validi els pressupostos per poder avançar en el retorn de l'argentí

3 min
Leo Messi, jugador del PSG

BarcelonaDimecres, després de l'assemblea extraordinària de la Lliga perquè Joan Laporta donés explicacions sobre el cas Negreira, Javier Tebas va parlar d'un hipotètic retorn de Leo Messi al Barça. "Tant de bo. Per a la Lliga seria genial. Ara no el podrien inscriure, però poden passar moltes coses i encara queda temps", va dir el president de la patronal del futbol, que també es va declarar "fan" de l'argentí. Tebas, però, ja va alertar que resta a l'espera que l'entitat blaugrana els faci entrega d'un nou pla de viabilitat perquè l'encaix de Messi sigui possible dins les normes del fair play financer de la Lliga: "No farem concessions".

El document al qual va fer referència Tebas és el pressupost que el Barça estima que tindrà la temporada vinent. A partir d'aquí, la Lliga determinarà en un període que es pot estendre durant setmanes si l'entitat blaugrana segueix excedida en sous esportius. Actualment, la massa salarial del club traspassa en 200 milions d'euros el llindar permès per la Lliga. El Barça està ultimant tota la documentació per presentar-la a la patronal i demostrar que deixarà d'estar excedit. El marge per presentar el pressupost per al curs 2023-24 (o el prepressupost, com també se'l sol anomenar) s'esgota en poc més d'una setmana: el 30 d'abril. Fonts del Barça consultades per l'ARA exposen que el club està ultimant la seva proposta, però que encara no l'ha presentat.

El prepressupost que ha de validar la Lliga és el pas previ perquè el club pugui saber quin marge d'actuació tindrà aquest estiu i, per tant, quina oferta formal pot presentar a Messi. L'astre argentí, de moment, segueix tenint sobre la taula l'opció d'ampliar el seu vincle per una temporada més amb el PSG o acceptar el bany d'or (fins a 400 milions d'euros) amb què busca temptar-lo l'Al-Hilal de l'Aràbia Saudita.

Messi, amb qui el Barça fa setmanes que acosta posicions i que manté el contacte i l'amistat amb Xavi Hernández, està esperant la proposta blaugrana per acabar de segellar el seu futur. No s'espera que sigui per una qüestió de quant cobrarà al Barça –"com Busquets, si el Leo signa no serà per diners, sinó per una qüestió sentimental", exposen fonts coneixedores de la negociació–, sinó per tenir la garantia que podrà ser inscrit. L'astre de Rosario no vol tornar a passar pel tràngol que va suposar el seu comiat, a contracor, l'agost del 2021.

La documentació que el Barça presenta a la Lliga

Per poder fer una oferta formal a Messi, el Barça necessita que la Lliga accepti el seu pla de viabilitat. És a dir, que hi doni llum verda després de revisar els pressupostos del club blaugrana per al pròxim curs. En aquest pre-pressupost, la patronal demana a tots els clubs de Primera i Segona quatre pressupostos: un d'ingressos i despeses, un d'inversions i desinversions (vendes i sortides), un de finançament i un de tresoreria. A partir d'aquí, la Lliga dirà si el Barça es troba en un "punt d'equilibri" per poder acudir al mercat sense haver d'estar subjecte a la norma del 40%, que abans era la norma de l'1-4. La nova reglamentació (aprovada per la Lliga aquesta mateixa temporada) implica que, en cas d'estar excedit, per cada 10 milions d'euros estalviats se'n podran gastar quatre. En canvi, abans, per cada quatre milions estalviats, els clubs només en podien gastar un. És una proporció una mica més laxa.

L'objectiu del Barça, i així ho transmetrà en la seva documentació, és deixar d'estar excedit en la despesa de salaris esportius (inclosos els dels jugadors i els del cos tècnic) per poder sortir a fitxar sense que el limiti la norma del 40%. D'aquesta manera podrà presentar una oferta formal a Messi. Per això, l'entitat blaugrana exposarà a la Lliga l'encaix salarial per poder activar el retorn de l'actual jugador del PSG. L'argentí acaba contracte amb els francesos; per tant, vindria a cost zero i acceptant una important rebaixa del seu salari.

Malgrat que el Barça vulgui supeditar el sou de Messi a diferents variables –com ja es va intentar el 2021 per retenir-lo–, això no serviria per superar el control financer de la Lliga. Durant molts anys s’havia jugat amb un fix petit i unes variables de fàcil compliment per tal de fer una petita trampa en l'aspecte comptable i esquivar així les limitacions salarials. Però la normativa del control financer de la Lliga es va adaptar, fa un temps, per evitar situacions d’aquesta mena. Contant-ho tot, el Barça ha de demostrar a la Lliga que aquest estiu vendrà jugadors, farà calaix i reduirà massa salarial. No només per somiar amb el retorn de Messi, sinó també per fer operacions urgents com inscriure els nous contractes d'Araujo i Gavi, així com poder renovar Balde.

stats