Barça
Esports 07/07/2023

El Barça "no compleix l'objectiu" a Montjuïc

El club tan sols ven 16.864 passis de temporada, 10.000 menys dels previstos

4 min
Estadi de Montjuïc.

BarcelonaDos socis parlaven a l'esplanada del Camp Nou tot comentant les obres de reforma de l'estadi. Debatien sobre l'exili temporal a Montjuïc. Un d'ells, del Maresme, deia haver adquirit el passi de temporada malgrat els problemes de mobilitat que li suposarà anar-hi i tornar-ne els dies de partit, sobretot quan l'equip jugui tard. De fet, retreia al seu interlocutor, de Barcelona, que no hagués comprat l'abonament quan tenia diferents opcions de transport públic per veure els partits regularment. Les incomoditats i la por de pujar i baixar de l'Estadi Olímpic Lluís Companys hi han pesat molt. Tant que, com admetia el club, "no s'ha complert l'objectiu" de vendre 27.000 abonaments. Al final han estat 16.864, uns deu mil menys del que s'havia projectat malgrat la rebaixa de preu al 50%.

El club ha anunciat la xifra en una sessió informativa per als socis que han encapçalat Elena Fort i Eduard Romeu. La vicepresidenta encarregada de l'Espai Barça i el vicepresident econòmic han observat de primera mà molts dels dubtes dels aficionats sobte el cost de les obres de remodelació i els recels sobre el trasllat a Montjuïc. El Barça ha detallat que hi haurà 3.500 aparcaments per a motos al voltant del Lluís Companys i que s'han habilitat espais per als busos de les penyes, però ha confirmat que els cotxes particulars no hi tindran accés. "Va ser un requeriment de l'Ajuntament", justificava Fort. Aquests vehicles, fins a 2.100, podran aparcar a plaça Espanya i agafar busos llançadora que sortiran cada 4 minuts, tant de pujada com de baixada. A més, Fort garanteix que s'ampliaran els horaris de transport públic (de metro, no de bus) els dies que hi hagi partit a la nit.

El club sosté que el preu de les reformes fetes a l'estadi olímpic ha estat de 20 milions, incloent-hi 3,3 milions del pla de mobilitat a la muntanya de Montjuïc. A aquests diners, cal afegir-hi 4 milions més del lloguer de l'estadi. El fet que no s'hagin arribat als 27.000 abonats previstos a Montjuïc suposa una pèrdua d'ingressos previstos notable que el club, com ha admès, haurà de compensar amb la venda d'entrades. A l'estadi olímpic hi haurà reservades 600 localitats per a la grada d'animació i la junta "valorarà" la possibilitat de recuperar els passis infantils, inicialment cancel·lats durant l'exili.

Dimecres el Barça posava en marxa un compte enrere anunciant que quedaven 1.000 dies per finalitzar les obres de reforma del Camp Nou (a l'estiu del 2026) i 514 per tornar a jugar un partit al Camp Nou, en motiu del 125è aniversari, el novembre del 2024. Però no tothom al club estava d'acord amb fer l'anunci. "És una manera innecessària de posar-se pressió", justificaven. I encara més tenint en compte, com va deixar entreveure el president Laporta fa algunes setmanes, que no estava garantit ni tan sols poder-hi tornar el novembre de l'any vinent, però que farien "tot el possible" per aconseguir-ho. Les obres ja es poden seguir des de la web del club, a través d'una càmera que emet constantment en streaming com progressen.

La massa social pregunta pel finançament de l'Espai Barça

Eduard Romeu s'encarregava de la part econòmica i el gran dubte, fet evident en el torn de preguntes i respostes, era saber si els números quadraven i si hi havia risc que, retornant els 1.500 milions de finançament, el Barça deixés de ser propietat dels socis. El vicepresident sosté que no i recorda que "no s'ha posat de garantia" ni l'estadi ni el govern del club. El finançament té un interès elevat, segons Romeu, precisament per aquest "risc" que suposa per als inversors no tenir les instal·lacions com a garantia. "I tampoc ens hi han ajudat el cas Negreira, la pressió de la Superlliga, els problemes amb el fair play... hem hagut de donar moltes explicacions".

Això sí, admetia que els inversors tindran dret a controlar la política de preus i l'explotació del nou Camp Nou si els números no quadren. Però, segons ell, haurien de quadrar perquè els càlculs que va fer l'empresa Legends sobre l'explotació del nou Camp Nou estan fets en comparació amb els principals estadis del món. I, també, perquè dels 347 milions que, "com a mínim", hauria de donar l'Espai Barça a ple rendiment, els 100 primers se'ls queda el club, els 100 posteriors són per retornar el deute i els restants tornen a ser per a la tresoreria blaugrana. En comparació, segons ha revelat el Barça, aquest any s'han facturat 154,8 milions d'explotació de l'estadi. Menys de la meitat del que es preveu en el futur.

El vicepresident detallava el finançament per trams, assegurava que el deute es podia retornar anticipadament si es guanyaven més diners dels previstos i deia per activa i per passiva que hi havia diners per al nou Palau. "No podíem demanar un préstec per a un pavelló que encara no té el projecte definit i per això els diners són a la partida de contingències". Està previst que costi un màxim de 420 milions. Però, si fan curt o resulta que al final el Camp Nou costa més del previst, avançava que demanaran permís a l'assemblea per endeutar-se "els 50, 60 o 80 milions extres que fessin falta".

stats