Tenis
Esports 27/01/2022

Ashleigh Barty, la primera australiana finalista a Melbourne en 42 anys

La número 1 mundial jugarà la final contra la sorprenent nord-americana Danielle Collins

2 min
Ashleigh Barty, classificada per la final de l'Obert d'Austràlia

BarcelonaL'australiana Ashleigh Barty ha aconseguit unir tot un país cada cop que colpeja una pilota. La número 1 mundial s'ha classificat per jugar la final de l'Obert d'Austràlia per primer cop. Queda així a un sol pas de posar fi a la llarga travessa del desert del tenis australià, que no veu cap jugador local, home o dona, guanyar a Melbourne des de fa més de 40 anys.

Barty s'ha classificat per a la final, amb una superioritat fora de tot debat, derrotant la nord-americana Madison Keys per 6-1 i 6-2. La jugadora local no ha perdut ni un sol set en aquesta edició del torneig. De fet, només un cop una rival va aconseguir guanyar-li quatre jocs en un set. De fet, Barty ni tan sols ha necessitat cap tie break per imposar el seu joc agressiu i segur. Amb un 78% d'encert en el primer servei, Barty ha cedit tot just dues boles de break a Keys, a les semifinals, i les ha salvat totes dues. Concentrada com mai, Barty domina el joc des del fons de la pista, calcula bé quan li toca pujar a la xarxa i físicament es troba en el millor moment de la seva carrera. La pressió de tenir tot un país esperant sentir l'himne australià de nou a la pista Rod Laver no l'afecta, ben al contrari.

La seva rival a la final serà la nord-americana de 26 anys Danielle Collins, que ha superat la polonesa Iga Świątek en dos sets (6-4 i 6-1) i s'ha classificat per primer cop per a la final d'un torneig gran. "Mai m'havia sentit tan lliure, jugant tan bé", ha dit la jugadora de Florida, que s'haurà de veure les cares amb una Barty que gairebé sempre guanya contra rivals nord-americanes, amb un rècord de 13 victòries i 7 derrotes. Aquest serà el cinquè duel entre les dues. I Barty n'ha guanyat tres.

Barty confia en convertir-se en la primera australiana capaç de guanyar a Melbourne des de l'any 1978, quan Chris O'neill va superar la nord-americana Betsy Nagelsen a la final. L'última dona australiana en arribar a una final havia estat Wendy Turnbull el 1980, quan va perdre contra la txecoslovaca Hana Mandlikova. L'últim home australià en guanyar el torneig va ser Mark Edmondson, el 1976. Jugadors de prestigi com Pat Cash (que va perdre la final del 1987 contra Stefan Edberg i el 1988 contra Mats Wilander) i Lleyton Hewitt (que va perdre la final del 2005 contra el rus Marat Safin), tampoc havien aconseguit donar una alegria a Austràlia, la terra que va dominar el tenis mundial durant els anys 60 i 70. Un total de 54 jugadors australians han guanyat títols del Grand Slam, amb un total de 166 títols, xifra superada només pel tenis nord-americà. Però si abans era ben normal veure australians guanyant cada any, en les últimes dècades els ha costat trobar referents, amb tot just cinc títols en 40 anys, tots homes: Pat Cash va guanyar Wimbledon el 1987, Patrick Rafter dos cops a l'Obert dels Estats Units (1997 i 1998) i Hewitt a Estats Units el 2001 i Wimbledon el 2002. Ara Barty aspira a guanyar el seu tercer títol gran, després de fer-ho el 2019 a Roland Garros i el 2021 a Wimbledon.

stats