FITA A FITA
Esports 18/09/2020

S’Algar, la remor profunda, llunyana i persistent del passat

Una passejada per una part del litoral felanitxer ens permetrà descobrir l’enigmàtica bellesa del seu paisatge natural i cultural

Joan Carles Palos
4 min
S’Algar, la remor profunda, llunyana i persistent del passat

A totes les rutes publicades fins ara intentam fer-vos veure l’empremta de la història sobre el gran llençol del territori. Setmana rere setmana, des de les pàgines de l'ARA Balears, Fita a Fita -senderisme cultural i familiar- us convida a llegir el passat de Mallorca en el gran llibre de la naturalesa. L’itinerari d’aquesta setmana ens durà per s’Algar de Felanitx, des de Portocolom fins a Cala Murada, ja dins el terme de Manacor. Un itinerari breu però intens, que es pot fer en un dematí, pegant una sótola estimulant i refrescant al final de la nostra aventura.

És un recorregut circular que farem d’anada per la costa, seguint tiranys que s’han anat obrint amb el pas del temps per damunt del roquissar, aspre i grisenc, d’aquest àmbit del litoral de Migjorn de Mallorca. Toparem amb secrets amagats sota les aigües turqueses de la platja de s’Algar, secrets de contraban en petits covals del litoral i marines on la mà de l’home ha anat conquerint terreny pel conreu entre espesses garrigues.

Com de costum, també us donam les fites per fer servir el transport públic en els vostres desplaçaments, fins i tot quan es tracta d’anar d’excursió. En aquest cas, el nostre punt de partida se situa a la parada del bus TIB a Portocolom (línies 490/491; consultau-ne els horaris a www.tib.org), ubicada al començament de l’avinguda de Cristòfor Colom.

La ruta

00’ Iniciam la caminada des de la mateixa parada del bus i tornam enrere uns metres fins a la rotonda d’accés a Portocolom. Des d’aquí tombam a la dreta per l’avinguda dels Tamarells (Ma-4060), per darrere del club nàutic. Aquestes primeres passes ja ens regalen una ampla i generosa perspectiva del barri de la Duana, a la dreta, el moll vell que es construí a començament del segle XIX amb motiu de la puixant activitat econòmica (vitícola) a la zona; i del barri de la Capella, a l’esquerra, nucli principal del port de Felanitx, constituït el 1875 amb l’excusa de crear una colònia agrícola.

Pel carrer de s’Algar entram dins el barri de la Capella 10’, ubicat dalt d’un discret turó, mentre deixam a la dreta l’església de la Mare de Déu del Carme (1884/87), bastida sobre un antic oratori. Un suau descens i ens situam dins l’entorn conegut com el Riuetó (del Dolç) 15’, on topam amb una imatge de profund regust mariner: els escars o varadors, baix el carrer del Carme. Vorejam aquesta raconada fins al final. Just allà on la carrera gira bruscament cap a la dreta en direcció al far de la punta de ses Crestes i s’inicia la via verda carrer del Far, trobam davant nostre un camí de terra 20’. Ens dirigim cap a ell i en uns minuts serem a la platja de s’Algar, dins la finca pública del Tancat de sa Torre 25’.

Aquest espai natural protegit és un dels més visitats del litoral felanitxer i un dels redols de l’illa on la remor profunda, llunyana i persistent de la història es fa ben present. El niu de metralladora que veim a l’extrem sud de la platja 30’ sembla voler contar-nos alguna cosa sobre la Guerra Civil i de com tretze carrabiners fidels a la República fugiren en barca des d’aquí cap a Menorca. Però si guaitam a l’interior de les aigües de la cala, pot ser que encara vegem les restes de l’ Andròmeda, un pailebot enfonsat en aquest racó a començament dels anys 60.

Deixam enrere el saluet de la història i continuam fent passes pel litoral felanitxer. Des del racó de s’Algar (búnquer), ens dirigim cap un portellet que trobam a l’altre extrem de la platja, molt a prop del camí per on hem vingut 35’. Veurem dos tiranys, ambdós molt clars i ben fresats. El de l’esquerra serà el nostre camí de retorn de Cala Murada. Ara, prenem el de la dreta, que avança per damunt les penyes, grises i aspres, vorera de la mar.

Deixam a l’esquerra una primera barraca esbucada, mentre ascendim suaument dalt del turonet que guaita damunt la mar pel Penyal Roig 45’. La segona, més petita però igualment malmesa, la trobarem a la dreta cinc minuts més tard, passat el turó. El tirany avança entre la garriga i el roquissar, i just quan es fa més visible el nucli costaner de Cala Murada, trobam a la dreta una tercera barraqueta 1h00’, en millor estat que les altres dues i amb la coberta de pedra original. Som a ses Partions Noves, topònim que coincideix amb la línia divisòria entre els municipis de Felanitx i Manacor. Una paret seca ens ho assenyala uns metres després.

Si ens hi fixam, passada la paret, veurem a baix a la dreta una caleta. A la banda esquerra hem de ser capaços de trobar un forat en terra, fosc i fondo: és l’accés al Secret del Moix 1h05’, un antic amagatall de contraban. Convé dur frontals per assegurar la passa per dins aquest grandiós coval.

Seguim el tirany que, a l’altura de Cala Murada 1h15’, gira a l’esquerra i s’endinsa entre les mates fins a un botador (paret seca de ses Partions Velles) que ens deixa sobre el carrer de Lisboa. El seguim d’esquena a la mar i uns metres després trobam a l’esquerra 1h25’ el camí que ens durà de tornada a s’Algar, el Riuetó i Portocolom.

En aquest tram de ruta, el paisatge canvia radicalment. Del roquissar sec i agrest de vorera mar, als sementers i garrigues de l’interior de les terres de marina. Per un camí més ample i terrós ens internam per una sèrie de redols imbuïts en una encisadora calma. A la llunyania, el campanar de l’església de Portocolom apunta al cel entre el verd horitzó. Tot plegat, un viatge per la vegetació dels marges, parets i garrigues mediterranis.

Som a prop del final de la ruta. De moment, tancam el petit circuit que hem fet entre s’Algar i Cala Murada. Ara ens dirigim cap al Riuetó, el barri de la Capella i la Duana, fins a la parada del bus de Portocolom.

@Fita_a_Fita

stats