BARÇA
Esports 14/10/2022

Acord fiscalia-Barça pel cas Neymar: el club assumeix dos delictes fiscals

L'entitat blaugrana es faria càrrec de tota la responsabilitat, pagaria una multa de 5,5 milions d'euros, mentre que Rosell i l'actual president quedarien exonerats

A. Llimós / M. Riart
4 min
Neymar Jr. surt dels jutjats acompanyat del seu pare

BarcelonaEl Barça va arribar a un acord de conformitat amb la Fiscalia i amb Hisenda pel cas Neymar. Segons aquest pacte, el club assumeix tota la responsabilitat en el fitxatge del brasiler i pagarà una multa de 5,5 milions d'euros per dos delictes fiscals, però el president, Josep Maria Bartomeu, i el seu antecessor, Sandro Rosell, queden fora del procés.

La junta directiva va ser informada d'aquest pacte divendres al migdia, després de ser convocada d'urgència pel mateix president, i, 72 hores de reflexió més tard, haurà de decidir si l'avala. Ho farà aquest dilluns en junta directiva.

Les claus de l'acord

En primer lloc, la conformitat exclou del procés l'exercici del 2014. Com que era l'únic en què va participar Josep Maria Bartomeu com a president del club, això l'exonera de qualsevol responsabilitat penal. La Fiscalia demanava per a Bartomeu 2,3 anys de presó i una multa de 3,8 milions d'euros.

En segon lloc, les acusacions accepten que quan el Barça va fer una declaració complementària el 2014, a Sandro Rosell encara no li havien notificat que l'estaven investigant a l'Audiència Nacional. Això exonera l'expresident de la responsabilitat judicial. El fiscal José Perals –quan el tema estava a Madrid, abans d'enviar-se a l'Audiència de Barcelona–, demanava 7 anys i mig per a Rosell i una multa de 25 milions d'euros, que si ell no hagués pagat hauria hagut d'assumir el club.

El club només haurà d'afegir un milió i mig d'euros més

Com que el Barça havia fet una declaració complementària el 24 de febrer de 2014 de 13,5 milions d'euros –superior a les quotes de 10 milions que li reclamaven– per fer-se càrrec dels 5 milions de multa, el club hi haurà d'afegir només un milió i mig més. Ara bé, comptablement, l'exercici 2013-2014 el Barça va aprovisionar 11 milions per a possibles sancions i multes derivades de litigis que tenia oberts, entre ells el de Neymar. Amb aquest aprovisionament es cobreix la multa però, en lloc de comptabilitzar la diferència com a benefici, el club hi afegirà més diners preventivament per cobrir la resta de casos oberts als tribunals.

Fonts properes al club expliquen que la conformitat afavoreix el Barça per tres motius: primer perquè si s'hagués anat a judici, més tard o més d'hora l'entitat blaugrana hauria hagut de dipositar una fiança davant dels tribunals de gairebé 90 milions d'euros per cobrir eventuals responsabilitats –els 63 que sumaven les multes i indemnitzacions i un càrrec del 30% que marca la llei. Aquest aval, a repartir entre les parts implicades, l'hauria hagut d'assumir el club solidàriament si Rosell no hagués pogut fer-hi front. 90 milions que podrien representar haver de tancar un exercici amb pèrdues, i que es posés en risc la capacitat econòmica del Barça per acudir al mercat de fitxatges o iniciar un projecte com el nou Camp Nou.

En segon lloc, el pacte estalvia al club gairebé 17 milions d'euros de la multa que li reclamaven les acusacions. I en tercer lloc, la conformitat posa punt final a un procés judicial llarg i dóna al club un cert avantatge en la segona part del cas Neymar, la querella del fons d'inversió DIS que manté el seu curs a l'Audiència Nacional, perquè la sentència deixarà clar que el que li van pagar a Neymar era sou i no pas cost del fitxatge.

Quant va costar el fitxatge de Neymar?

Tenint en compte que el pacte assumeix que els diners sota sospita no formaven part del fitxatge sinó que eren una retribució al jugador, Neymar hauria costat al Barça 17 milions d'euros, més els 5,5 de multa per no haver tributat bé l'operació el 2011 i 2013 i els 2 milions pactats en concepte d'estar al podi de la Pilota d'Or. En canvi, els 40 milions d'euros que va cobrar el pare del futbolista pel traspàs del jugador i tots els contractes del club amb les empreses de la família Neymar (per exemple, el de 'scouting') es consideren com a part del salari.

El jutge Juan Emilio Vilá Mayo va donar fins a finals del mes de juny a les parts perquè exploressin un possible acord que evités el judici. Durant les últimes setmanes els contactes entre els advocats de la defensa, on porten la batuta José Ángel González Franco, Cristóbal Martell i Roman Gómez Punti, i la Fiscalia s'han accelerat, i es donava per fet que el cas es podria resoldre aquesta setmana. Finalment, l'acord s'ha tancat abans. Han estat dies intensos: en els últims dies, el fiscal del cas, el coordinador de delictes econòmics, Pedro Ariche, ha mantingut reunions amb els seus superiors per polir tots els serrells, i amb Edmundo Val, cap de delictes fiscals de l’Advocacia de l’Estat.

Ara s'haurà de dictar la sentència de conformitat, de la qual derivarà una condemna formal per al Barça per dos delictes fiscals, en forma de multa, que podrien comportar la pèrdua de determinades bonificacions i subvencions posteriors. D'aquesta manera, el club admet dos delictes fiscals. Fins ara, el Barça sempre s'havia mantingut ferm en la seva defensa, i reiteradament, tant Bartomeu com Rosell havien assegurat que s'havia actuat legalment. "El Barça no ha fet res malament, ho ha fet tot bé", va dir l'actual màxim mandatari el febrer del 2015, una declaració que va repetir Bartomeu durant la campanya electoral de l'any passat.

Depurar responsabilitats

Com que el Barça assumeix que algú es va equivocar en el procés de contractació de l'astre brasiler, el club prendrà les mesures oportunes per buscar els responsables de l'error. Fonts blaugranes apunten als assessors fiscals que van validar el fitxatge de Neymar, el despatx Segarra de Figarolas.

stats