Publicitat
Publicitat

VALLPARADÍS

Negres a la pista, però no a la graderia

Una vegada a l’any, cada 15 d’abril, tots els jugadors de beisbol dels Estats Units porten el dorsal número 42 a l’esquena en record a Jackie Robinson, el primer jugador afroamericà que va competir a la lliga professional (MBL). La tradició, que també se segueix a l’esport amateur, és preciosa. Quan Branch Rickey negociava el seu fitxatge, li va preguntar com reaccionaria si un llançador apuntés al seu cap. “Esquivaré la pilota”, va respondre. “¿Vols un jugador que no tingui coratge per contraatacar?”, va preguntar. “Vull un jugador que tingui coratge per no contraatacar”, va demanar l’executiu, conscient que trencar barreres no és fàcil i que la majoria de rivals intentarien treure’l de polleguera amb insults racistes. “Dóna’m un uniforme, dóna’m un dorsal i jo et donaré el coratge”, va resumir el mític jugador, que va passar a la història.

Gairebé 70 anys després la controvèrsia racial que va generar el seu fitxatge semblava resolta, però el propietari de Los Angeles Clippers l’ha recuperat. Donald Sterling s’ha gastat aquesta temporada més de 70 milions de dòlars (50,5 milions d’euros) en una plantilla de la NBA formada gairebé exclusivament per jugadors afroamericans, però no acaba de veure bé que la seva nòvia convidi gent negra al luxós Staples Center. “Pots dormir amb ells, però no els portis al meu pavelló”, ha dit. “Em molesta molt que vulguis difondre que t’estàs associant amb gent negra”, ha afegit.

La NBA ha obert una investigació per comprovar la veracitat de la gravació difosa per TMZ i decidir quina sanció li posa, però personalitats com Barack Obama, Magic Johnson i LeBron James ja han demanat mà dura. Mentre l’Associació de Jugadors (NBPA) ha demanat l’expulsió del propietari, el seu equip estudia quina acció de protesta durà a terme. La reunió del vestidor va durar 45 minuts. L’entrenador Glenn Doc Rivers, que també és negre, ha deixat clar que els comentaris no li agraden.

Els comentaris de Donald Sterling no responen a un comportament aïllat. El propietari dels Clippers té precedents de discriminació a hispans, afroamericans i coreans, una carta de presentació que no té cabuda ni a la NBA ni a la societat actual. Tenir 1.900 milions de dòlars (1.375 milions d’euros) al banc i aparèixer a la llista de les 1.000 persones més riques del món li donen dret a moltes coses, a comprar-se el que vulgui. Tot, menys la dignitat de les persones. Això no està en venda.

Històries de superació esportiva
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF